Η Ντίνα Νικολάου δημιουργεί: Cannoli siciliani με τυρί κρέμα & σταγόνες σοκολάτας  

Τα cannoli είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Σικελίας και οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους αφού μοιάζουν με μικρούς σωλήνες.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. κακάο άγλυκο
1 κουτ. γλυκού εσπρέσο, σκόνη
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
30 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρούς κύβους
140 ml Σαμιώτικο γλυκό κρασί
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

500 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
60 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
2 βανίλιες

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το κακάο, την άχνη και τον εσπρέσο. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνω το βούτυρο. Τρίβω με τα χέρια μου μέχρι να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτω το κρασί και ζυμώνω δυνατά μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Tυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

ΒΗΜΑ 2 Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την χωρίζω σε δύο κομμάτια και με τον πλάστη, ανοίγω σε αλευρωμένο πάγκο, το πρώτο κομμάτι, σε λεπτό φύλλο διαστάσεων περίπου 35×25 εκ. Με το ροδάκι της πίτσας, κόβω σε τετράγωνα κομμάτια, περίπου 12×12 εκ.

ΒΗΜΑ 3 Βάζω αρκετό σπορέλαιο σε μια κατσαρόλα (μετράω πρώτα τους σωλήνες ώστε όταν μπουν στην κατσαρόλα να τους χωράει) να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Πιάνω ένα τετράγωνο φύλλο και το τυλίγω διαγώνια σε ένα σωλήνα. Κολλάω με χτυπημένο αυγό για να κολλήσει η ένωση και τα τηγανίζω για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Δεν βάζω πολλά στην κατσαρόλα (μέχρι 2) για να μπορώ να τα ελέγχω πιο εύκολα. Μεταφέρω τα κανόλι σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνω να στραγγίξουν. Αφαιρώ τους μεταλλικούς σωλήνες και τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν.

ΒΗΜΑ 4 Για τη γέμιση: Βάζω το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα σε ένα μπολ και δουλεύω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή και λεία κρέμα. Προσθέτω τις σταγόνες σοκολάτας ανακατεύω και αδειάζω τη γέμιση σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη. Γεμίζω τα κανόλι με την κρέμα και σερβίρω.

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ