250 δημοσιογράφοι στις φυλακές - Κίνα & Τουρκία, Σαουδική Αραβία & Αίγυπτος οι «πρωταθλήτριες»   

Τον κίνδυνο που εγκυμονεί το επάγγελμα της δημοσιογραφίας επισημαίνει η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και αναφέρει ότι τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, με τους περισσότερους από αυτούς στην Κίνα.

Πολλοί από τους δημοσιογράφους αυτούς κατηγορούνται ότι είναι «εχθροί του κράτους» ή ότι μετέδωσαν «ψευδείς ειδήσεις», εξηγεί η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι χώρες που η δημοσιογραφία είναι... επικίνδυνη

Στην έκθεσή της αναφέρεται στην Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ερυθραία, το Βιετνάμ και το Ιράν μεταξύ άλλων ως χώρες όπου είναι επικίνδυνο να ασκεί κανείς το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Η CPJ έχει καταγράψει τουλάχιστον 48 δημοσιογράφους που κρατούνται στην Κίνα, περισσότερους από το 2018.

Ακολουθεί η Τουρκία με 47! Αν και ο αριθμός είναι μικρότερος από το 2018, όταν ήταν φυλακισμένοι 68 δημοσιογράφοι, η κατάσταση για τη δημοσιογραφία στην Τουρκία δεν έχει πραγματικά βελτιωθεί, καθώς η κυβέρνηση οδήγησε στο κλείσιμο περισσότερα από 100 μέσα ενημέρωσης, προσέφυγε εναντίον πολλών δημοσιογράφων με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα αυτοί να χάσουν τη δουλειά τους, ενώ εκφόβισε και πολλούς άλλους.

«Δεκάδες δημοσιογράφοι που δεν είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία αναμένουν τη δίκη τους σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, ενώ άλλοι έχουν καταδικαστεί ερήμην τους και απειλούνται με σύλληψη, αν επιστρέψουν στη χώρα τους», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Κακή η κατάσταση και στη Σαουδική Αραβία

Η κατάσταση είναι επίσης άσχημη στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, με 26 δημοσιογράφους να κρατούνται σε κάθε μία από αυτές τις χώρες.

Στη Σαουδική Αραβία 18 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και η CPJ εκφράζει την ανησυχία της για περιπτώσεις «ξυλοδαρμών, καψίματος και μη επαρκούς τροφής για τους πολιτικούς κρατούμενους, ανάμεσά τους και τέσσερις δημοσιογράφοι».

Ο συνολικός αριθμός των δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο παραμένει πολύ υψηλός, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, αν και είναι κατά τι μικρότερος από τους 255 που κρατούνταν το 2018 και τους 273 το 2016.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ