Κατατέθηκε στη Βουλή το "Σχέδιο Ηρακλής" - Τι προβλέπει για τα "κόκκινα δάνεια"

Με το νομοσχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος.

Κατατέθηκε σήμερα το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία του «Ηρακλή» με τον οποίον η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τα κόκκινα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων κατά περίπου 30 δισ. ευρώ.

Με το συγκεκριμένο «όχημα» η κυβέρνηση θα παράσχει στις τράπεζες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, έως 12 δισ.ευρώ, έναντι προμήθειας, προκειμένου αυτές στη συνέχεια να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ.) .

Οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν τα αιτήματα του για την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημόσιου μέσα στους επόμενους 18 μήνες,

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικων με τον «Ηρακλή» οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους κατά περίπου 40%.«Συνακόλουθα , δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο.

Με το νομοσχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση να μειώσει το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί μία μακροχρόνια παθογένεια του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τη μεταβίβασή τους στο SPV του «Ηρακλή», τα κόκκινα δάνεια θα τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: υψηλής διασφάλισης (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior). Η εγγύηση του Δημοσίου θα συνοδεύει το senior κομμάτι της τιτλοποίησης.

Τα senior και mezzanine ομόλογα θα έχουν κυμαινόμενο κουπόνι που θα πληρώνεται ανά τρίμηνο ή ανά έτος και θα βασίζεται στην ονομαστική αξία των τίτλων που θα έχει απομείνει κατά τη διαδικασία διαχείρισης και ανακτήσεων.

Η εγγύηση του Δημοσίου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί, μόνο όταν η τράπεζα έχει πουλήσει τουλάχιστον το 50% συν ένα των junior ομολόγων. Τα junior και mezzanine ομόλογα δεν θα μπορούν να αποκτηθούν από το κράτος ή από δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο «Ηρακλής» βασίζεται στο μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων GACs που υιοθετήθηκε στην Ιταλία, ωστόσο είναι διαφορετικός καθώς έδωσε λύση στο θέμα της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων. Σε αντίθεση με το ιταλικό μοντέλο, όπου υπήρχε η επενδυτική βαθμίδα, οι πιο ασφαλείς τίτλοι (senior) των τιτλοποιήσεων NPLs του "Ηρακλή" θα φέρουν αξιολόγηση «ΒΒ-», δηλ. τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Η παροχή της εγγύησης δεν θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει επίδραση στο χρέος ή το έλλειμμα και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το buffer. Αντιθέτως, θα αποφέρει ετησίως έσοδα στο κράτος από την είσπραξη των προμηθειών που θα καταβάλλουν οι τράπεζες και οι οποίες θα υπολογίζονται με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (Credit Default Swaps).

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών και την Πέμπτη στην ολομέλεια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ