Τι είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον το ψεύτικο ή το αληθινό δέντρο;

Αν γιορτάζεις τα Χριστούγεννα, πιθανότατα να έχεις βρεθεί αρκετές φορές μπροστά στο δίλημμα: να αγοράσεις ψεύτικο ή αληθινό δέντρο προκειμένου να κάνεις ό,τι καλύτερο για το περιβάλλον;

Αποδεικνύεται ότι η απάντηση για το αν τα τεχνητά ή τα αληθινά δέντρα έχουν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο είναι περίπλοκη. Εν ολίγοις, αν και υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τα δύο είδη δέντρων, όλα εξαρτώνται από το πώς τα φροντίζεις: πώς τα επιλέγεις,  τι τα κάνεις μόλις περάσουν οι γιορτές και πόσο μακριά φτάνεις για να τα βρεις.

Οποιοδήποτε δέντρο κι αν αποφασίσεις να στολίσεις, οι παρακάτω συμβουλές από το tsemperlidou.gr θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το οικολογικό αποτύπωμα:

Αν θέλεις ψεύτικο δέντρο

Επίλεξε ένα χωρίς PVC και χρησιμοποίησέ το κάθε χρόνο. Τις περισσότερες φορές, τα ψεύτικα, χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) – ένα μη ανακυκλώσιμο πλαστικό που εκπέμπει πολλούς ρύπους κατά τη διάρκεια της παραγωγής και της μεταφοράς.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι αν το χρησιμοποιήσεις για τουλάχιστον εννέα χρόνια, θα αντισταθμίσεις πολλά από τα αρνητικά  και οι εκπομπές σου θα είναι χαμηλότερες από ό, τι αν επέλεγες ένα αληθινό δέντρο κάθε χρόνο. Έτσι, αν έχεις ήδη ένα ψεύτικο δέντρο, απλά συνέχισε να το χρησιμοποιείς. Φρόντισε  να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο και, όταν δεν θα το θέλεις πια, προσπάθησε να το δωρίσεις.

Κινήσου τοπικά. Είτε αναζητάς αληθινό είτε ψεύτικο δέντρο, βεβαιώσου ότι καλλιεργείται ή κατασκευάζεται όσο το δυνατόν πιο κοντά σου. Είναι προφανές, αλλά η πολύωρη οδήγηση ή η παραγγελία online από ένα μακρινό μέρος μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβής για το περιβάλλον από το ίδιο το δέντρο.

Ξεκίνα μια νέα παράδοση. Εάν είσαι  πρόθυμος να πειραματιστείς με κάτι διαφορετικό φέτος, δοκίμασε να δημιουργήσεις  το δικό σου “δέντρο” χρησιμοποιώντας κιβώτια, πίνακες με χαρτόνι ή ύφασμα που έχεις ήδη. Θα βρεις αρκετές ιδέες για DYI δέντρα στο Pinterest.

Αν θέλεις αληθινό δέντρο:

Ψάξε για βιολογικές πιστοποιήσεις.  Αν αγαπάς το αληθινό δέντρο και θέλεις οπωσδήποτε τη μυρωδιά του στο σπίτι, βεβαιώσου ότι θα επιλέξεις ένα που ακολουθεί τους κανόνες βιωσιμότητας και δεοντολογίας.

Πάρε ένα δέντρο που έχει ρίζες. Έτσι, θα μπορέσεις να το μεταφυτεύσεις και να συνεχίσει να έχει ζωή και μετά τις γιορτές. Αν πάλι διαθέτεις χώρο, μπορείς να φυτεύσεις το δικό σου δέντρο εξαρχής.

Ανακύκλωσέ το. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιήσεις ένα δέντρο μετά τα Χριστούγεννα, όπως η κομποστοποίηση. Γενικά, σκέψου το ενδεχόμενο να συμβάλλεις σε μία οργάνωση που φυτεύει δέντρα – θα είναι η τέλεια αρχή για κάθε Χριστούγεννα.

Στόλισε τα φυτά που έχεις ήδη. Αν θέλεις μια πιο εναλλακτική διακόσμηση, μπορείς να στολίσεις τα φυτά που έχεις ήδη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ