Γαρύφαλλο: Ιδού 20 απίστευτες χρήσεις του στην υγεία, στην ομορφιά & στο σπίτι! 

Ίσως γνωρίζετε το γαρύφαλλο για το γλυκό και πικάντικο άρωμά του.

Αυτά τα αποξηραμένα μπουμπούκια είναι από το αειθαλές δέντρο Syzygium aromaticum, ενώ η λέξη «γαρύφαλλο» προέρχεται από τη λατινική λέξη «clavus» που σημαίνει «καρφί». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο άξονας και το κεφαλάκι του γαρύφαλλου μοιάζουν σαν καρφί.

Το δέντρο Syzygium βρίσκεται σε θερμά κλίματα, κυρίως στη Βραζιλία, τη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία.

Το γαρύφαλλο διαδόθηκε στην αρχαιότητα μέσω των εμπορικών οδών και με την κανέλα, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο ήταν πολύ περιζήτητα στην Ευρώπη και την Αμερική από την άρχουσα τάξη. Αυτά τα τέσσερα μπαχαρικά έγιναν γνωστά ως  “Big Four” λόγω της σπανιότητας και της υψηλής αξίας τους, σύμφωνα με το naturalsoul.gr.

Το γαρύφαλλο δεν είναι γνωστό μόνο για το άρωμά του, αλλά χρησιμοποιείται επίσης στο σπίτι και ως καλλυντικό.

Γαρύφαλλο: Χρήσεις για το σπίτι.

Το γαρύφαλλο έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γαρύφαλλα για να φρεσκάρετε και να καθαρίσετε το σπίτι σας.

Photo: Shutterstock

Αποσμητικό χώρου:

Μπορείτε να καταπολεμήσετε εύκολα τις δυσάρεστες οσμές στο σπίτι σας παρασκευάζοντας σπιτικό σπρέι ψεκασμού. Αναμίξτε 5-10 σταγόνες γαρυφαλέλαιου με νερό σε μια φιάλη ψεκασμού και ανακινήστε καλά πριν τη χρήση.

Μούχλα:

Για να εξαφανίσετε τη μούχλα, ψεκάστε την πληγείσα περιοχή με ένα μείγμα που περιέχει ½ κουταλάκι του γλυκού γαρυφαλέλαιο και 2 φλιτζάνια νερό. Αφήστε το διάλυμα να μείνει για ένα λεπτό και τρίψτε. Δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε.

Οσμές κουζίνας:      

Για να απομακρύνετε τις οσμές μαγειρέματος από την κουζίνα σας, τοποθετήστε μερικά γαρύφαλλα σε κατσαρολάκι με νερό και σιγοβράστε. Οι οσμές θα εξαφανιστούν γρήγορα. Προσθέστε περισσότερο νερό καθώς εξατμίζεται.

Μυρωδιά κλεισούρας:

Εάν οι ντουλάπες σας παραμένουν κλειστές για καιρό, το γαρύφαλλο θα εξαφανίσει αυτή τη μυρωδιά. Τοποθετήστε ολόκληρα γαρύφαλλα σε λίγο βαμβακερό πανί, δέστε και αφήστε για λίγο.

Καθαριστικό για τα πάντα:

Ένα σπιτικό καθαριστικό που φρεσκάρει και απολυμαίνει όλο το σπίτι!

Συστατικά:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού βόρακας
  • ¼ φλιτζάνι λευκό ξύδι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 10 σταγόνες από γαρύφαλλο, λεβάντα και αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
  • Οδηγίες χρήσης: Αναμίξτε όλα τα συστατικά σε μια φιάλη ψεκασμού. Ανακινήστε πριν από κάθε χρήση.

Γαρύφαλλο και χρήσεις στην υγεία

Τα γαρύφαλλα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Αγιουβερδικής ιατρικής και της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής εδώ και αιώνες, ενώ χρησιμοποιούνται στην ιατρική της Ταϊλάνδης και της Kampo στην Ιαπωνία και την Ινδονησία.

Τα εκχυλίσματα του γαρύφαλλου περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις που περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, εξάνιο, χλωρίδιο, μεθυλένιο, αιθανόλη, ευγενόλη, βενζόλιο και θυμόλη. Σύμφωνα με μελέτες, αυτές οι ενώσεις διαθέτουν σειρά από πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές. Ας δούμε μερικούς τρόπους που το γαρύφαλλο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας μας.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτικές βλάβες που επηρεάζουν την κυτταρική λειτουργία και την υγεία των ανθρώπων γενικότερα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία από αυτές τις βλάβες και τα μπαχαρικά είναι ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών όπως το φασκόμηλο, η ρίγανη και το γαρύφαλλο. Τα αντιοξειδωτικά του γαρύφαλλου έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Photo: Pixebay

Προστασία πεπτικού συστήματος:

Το γαρυφαλέλαιο μειώνει τα συμπτώματα της δυσπεψίας και είναι αποτελεσματικό για τον λόξυγγα, τον μετεωρισμό, τον έμετο και τη ναυτία.

Ελέγχει το σάκχαρο:

Σύμφωνα με έρευνες η κανέλα και τα γαρύφαλλα ρυθμίζουν τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η κατανάλωση γαρύφαλλου για περισσότερο από 30 ημέρες, μπορεί να μειώσει τη μέση γλυκόζη ορού από 225 mg / dl σε 150 mg / dl.

Για καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα και γαρύφαλλο στη διατροφή σας καθημερινά – μπορείτε να τα προσθέσετε στον πρωινό καφέ σας – δίνει εξαιρετική γεύση.

Υγεία των οστών:

Το εκχύλισμα γαρυφαλέλαιου βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και της περιεκτικότητας των οστών σε μέταλλα και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.

Αντικαρκινικές ιδιότητες:

Σύμφωνα με μελέτες το γαρύφαλλο μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη των όγκων, ειδικά των όγκων που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Μύκητας Candida:

Σχεδόν το 70% όλων των ανθρώπων επηρεάζονται από candida, μια μυκητιακή λοίμωξη, το μικρόβιο της οποίας βρίσκεται σε αποικίες στο ανθρώπινο δέρμα, στα έντερα και στο στόμα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο μύκητας είναι τόσο διαδεδομένος, όπως:

  • Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών
  • Κακή διατροφή
  • Ανισορροπία ωφέλιμων και βλαβερών βακτηριδίων του εντέρου
  • Κακή ποιότητα των τροφίμων
  • Η ευγενόλη, που περιέχεται στο γαρύφαλλο βοηθά στην ισορροπία των εντερικών βακτηρίων. Επιπλέον, τα γαρύφαλλα, το αλάτι, η κανέλα και η μέντα είναι αιθέρια έλαια που έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τους επιβλαβείς οργανισμούς, όπως ο candida. Ιάπωνες ερευνητές πιστεύουν ότι το γαρύφαλλο που χρησιμοποιείται σε πιάτα θαλασσινών προστατεύει από τα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.

Φλεγμονές:

Η ευγενόλη είναι επίσης μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία που καταπολεμά τον πόνο στους υποδοχείς.

Photo: Shutterstock

Πονόδοντος:

Ίσως η πιο γνωστή του χρήση, είναι στον πονόδοντο. Επειδή τα γαρύφαλλα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τον πόνο και να καταπολεμούν τα βακτηρίδια, συχνά χρησιμοποιούνται ως αναλγητικά του πονόδοντου και των στοματικών προβλημάτων, όπως οι κοιλότητες και η ουλίτιδα.

Ανακούφιση από άγχος:

Το γαρύφαλλο ηρεμεί τα νεύρα και καταπολεμά το άγχος και το στρες, ρυθμίζοντας τις ορμόνες που το προκαλούν. Η κατανάλωση ενός ροφήματος από γαρύφαλλο είναι ο τέλειος τρόπος να χαλαρώσετε μετά από μια αγχωτική ημέρα.

Γαρύφαλλο και ομορφιά:

Το γαρύφαλλο είναι γεμάτο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές, αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, οπότε είναι κατάλληλο για καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C – άλλος ένας λόγος που είναι ιδανικό για καλλυντικούς λόγους. Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους το γαρύφαλλο μας κάνει πιο ωραίες!

Ακμή:

Αν υποφέρετε από ακμή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαρύφαλλο για θεραπεία. Αναμίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλου με λίγο ακατέργαστο μέλι και εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή. Αφήστε να στεγνώσει και ξεπλύνετε. Επαναλάβετε ανάλογα με την περίπτωση.

Ουλές ακμής:

Αν έχετε ουλές από ακμή, το γαρυφαλέλαιο μπορεί να τις λειάνει. Αναμίξτε 3 σταγόνες γαρυφαλέλαιο με ένα κ.γ. καρυδέλαιο και εφαρμόστε πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Αντιγήρανση:

Το οξειδωτικό στρες είναι ένας από τους κύριους λόγους γήρανσης και προκαλεί θαμπάδα στο δέρμα και πρόωρες ρυτίδες. Για καθαρό και υγιές δέρμα αναμίξτε μια σταγόνα γαρυφαλέλαιο με χλιαρό λάδι καρύδας και εφαρμόστε στο δέρμα με κυκλικές κινήσεις – στη συνέχεια ξεβγάζετε με νερό.

Θηλώματα:

Αναμίξτε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου (με λάδι φορέα) απευθείας στα θηλώματα. Εκείνα θα συρρικνωθούν και θα πέσουν.

Όμορφα μαλλιά:

Το γαρύφαλλο βοηθά στην πύκνωση των μαλλιών και τα κάνει λαμπερά και πλούσια. Παρασκευάστε μια θρεπτική μάσκα μαλλιών συνδυάζοντας 2 κουταλιές λάδι καρύδας, 5 σταγόνες γαρυφαλέλαιο και 5 σταγόνες ελαίου τσαγιού. Εφαρμόστε στο τριχωτό της κεφαλής σας και θα νιώσετε μια έντονη χαλάρωση, μια αίσθηση μουδιάσματος. Εφαρμόστε ένα πλαστικό κάλυμμα γύρω από τα μαλλιά και αφήστε τη μάσκα για περίπου 30 λεπτά. Ξεπλύνετε όπως συνήθως για να αφαιρέσετε τη μάσκα.
Ρυθμίζει τη λιπαρότητα του δέρματος:

Αν έχετε λιπαρό δέρμα, το γαρύφαλλο θα εξισορροπήσει αυτή τη λιπαρότητα. Ετοιμάστε ένα μίγμα συνδυάζοντας ¼ φλυτζάνι αμαμελίδα και 3 σταγόνες γαρύφαλλου σε ένα σκούρο μπουκάλι. Προσθέστε λίγο από το μείγμα σε ένα καθαρό βαμβάκι και εφαρμόστε στο πρόσωπό σας αφού το καθαρίσετε. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ