Η ζωή μετά το θάνατο: Πως 7 παιδιά ήταν νεκρά για ώρες σε παγωμένη λίμνη & αναστήθηκαν όλα μαζί (βίντεο)

Είναι η μαζικότερη γνωστή περίπτωση ανθρώπων που επιστρέφουν στη ζωή μετά το θάνατο από υποθερμία

Το 2011 μια σχολική εκδρομή στη Δανία κατέληξε σε καταστροφή.  Μια ομάδα επτά παιδιών έπεσε στα νερά μιας παγωμένης λίμνης και "πέθαναν" όλα. Οι καρδιές τους σταμάτησαν να χτυπούν για αρκετές ώρες. 

Παρόλα αυτά στη σπουδαιότερη  γνωστή περίπτωση αυτού του είδους, και τα επτά παιδιά επέστρεψαν στη ζωή. Οι επτά μαθητές αφηγήθηκαν τη συγκλονιστική τους ιστορία στο βίντεο που δημοσιεύει το BBC.

"Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα , εντάξει, τώρα θα πεθάνω" , λέει η Katrine, στην κάμερα του BBC. " Ένας διασώστης τρέχει προς το μέρος μας και επαναλαμβάνει τις ίδιες λέξεις: "Είναι όλοι νεκροί", λέει ένας δάσκαλος.

"Έδειχναν παγωμένοι. Ήταν παγωμένοι. Ήταν κλινικά νεκροί", λέει ένας γιατρός.

Δεκατρία παιδιά είχαν πάει εκδρομή με το σχολείο στο φιόρδ Πραέστο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες και οι άνεμοι έπνεαν πολύ δυνατά. Ξαφνικά η βάρκα τους αναποδογύρισε στη μέση της θάλασσας και οι ανήλικοι μαθητές βρέθηκαν κάτω από το νερό, η θερμοκρασία του οποίου δεν ξεπερνούσε τους 2 βαθμούς Κελσίου. 

Επικράτησε απερίγραπτος πανικός. Οι καθηγητές φώναζαν στα παιδιά να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή, ειδάλλως θα πέθαιναν από υποθερμία.

Ωστόσο, τα παιδιά ήταν εκατοντάδες μέτρα μακριά από την ακτή και επτά από τα παιδιά δεν τα κατάφεραν. Η καρδιά τους σταμάτησε να χτυπά. Ήταν νεκρά.

Οι διασώστες που τα προσέγγισαν πρώτοι επαναλάμβαναν προς το κέντρο πρώτων βοηθειών: «έχουν πεθάνει, έχουν πεθάνει». Όταν οι γιατροί έφτασαν στον τόπο του δυστυχήματος, τα παιδιά ήταν νεκρά για περισσότερες από δύο ώρες. 

«Τα παιδιά ήταν παγωμένα» περιγράφει ένας ο γιατρός του νοσοκομείου της Κοπεγχάγης Michael Jaeger Wansche, από τους γιατρούς.

Και συνεχίζει: «Οταν κάποιος είναι τόσο παγωμένος γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να τον επαναφέρουμε στη ζωή. Είναι νεκρός αλλά δεν είναι ″εντελώς″ νεκρός. Υπάρχει μια ευκαιρία».

Η υποθερμία, που έκανε την καρδιά τους να σταματήσει, είχε ταυτόχρονα επιβραδύνει τον μεταβολισμό τους. Αυτό σημαίνει πως τα ζωτικά όργανά τους ίσως να μπορούσαν να λειτουργήσουν και πάλι, εφόσον επανέρχονταν σε φυσιολογική θερμοκρασία.

«Προσπαθήσαμε να τους ζεστάνουμε το αίμα, κατά 1 βαθμό Κελσίου ανά 10 λεπτά» εξηγεί ο γιατρός.

Έξι ώρες μετά το ατύχημα, οι καρδιές τους είχαν ξεκινήσει να χτυπούν ξανά χωρίς να υπάρχουν ανωμαλίες ή κάποια μόνιμη βλάβη. 

Όπως αναφέρει ο γιατρός αυτή η υπόθεση είναι «η μαζικότερη γνωστή περίπτωση ατόμων που επιστρέφουν ταυτόχρονα στη ζωή μετά από περιστατικό υποθερμίας και με 100% επιβίωση».

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ