Με ποιους τρόπους ο εθελοντισμός μετατρέπετε... σε κλειδί για την ευτυχία σας;

Η προσφορά στους άλλους ανθρώπους, δημιουργεί συναισθήματα ευτυχίας.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που αν τα κάνουμε, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στα χαρμόσυνα και δημιουργικά πράγματα. Κάνοντάς τα καθημερινότητα, φτάνουμε σε επιτυχή αποτελέσματα.

Πώς μπορεί ο εθελοντισμός να γίνει το ”κλειδί” για τις επιτυχίες μας, αναφέρει το tsemperlidou.gr;

1. Αυξάνει την προσφορά μας.
Είναι πολύ λογικό να ζητάμε ανταμοιβή για ό,τι κάνουμε. Για να δώσουμε, πρέπει να έχουμε κάτι από πριν ώστε να μπορούμε να το διαθέσουμε. Από την άλλη πλευρά, αν εστιάζουμε πρώτα στο τί θα πάρουμε, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που θα πάρουμε, είναι πολλαπλάσιο αυτού που θα προσφέρουμε. Όσο πιο πολλά κάνουμε, τόσα πιο πολλά θα πάρουμε. ”Κάνε καλό, να δεις καλό!”.

Ο εθελοντισμός μάς ”σκληραγωγεί” και μάς εκπαιδεύει στο να δίνουμε και να προσφέρουμε χωρίς να περιμένουμε άμεση ανταπόδοση όσων δίνουμε! Είναι σα να έχουμε κάνει focus μόνο στην προσφορά. Το μυαλό μας κάνει σκέψεις για τους τρόπους που μπορεί να φανεί χρήσιμο. Η δημιουργικότητα αγγίζει μεγάλα ύψη καθώς δε σκεφτόμαστε με βάση το ”τί θα πάρουμε”.

2. Γιγαντώνει τη θέλησή μας.
Η θέληση είναι η κινητήρια δύναμη για ό,τι βάλουμε σαν στόχο. Χωρίς θέληση τίποτε όμορφο και υπέροχο δε θα γινόταν. Επειδή ακριβώς στη ζωή τα περισσότερα πράγματα είναι δύσκολα, (όσα έχουν κάποια αξία) η θέληση είναι εκεί για να μας δώσει δύναμη να κατορθώσουμε τα πάντα.

Ο εθελοντισμός έχει τη θέληση μέσα του. Είναι η ίδια η λέξη! Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να εξασκήσουμε αυτή τη δύναμη; Η θέληση μάς μαθαίνει να βλέπουμε πρώτα τα όσα μπορούμε να κάνουμε εμείς και βάζει σε δεύτερο πλάνο το τι θα λάβουμε. Είτε συμμετέχουμε σε κοινωφελείς σκοπούς, είτε αναλαμβάνουμε εθελοντικά να υλοποιήσουμε ένα έργο (πχ την επισκευή ενός χώρου) αυτό που λάμπει μέσα μας είναι το ”θέλω” το οποίο μας γεμίζει ενέργεια και μας μετατρέπει σε χρήσιμους ανθρώπους για όσα μας περιτριγυρίζουν.

3. Ο εθελοντισμός διαπαιδαγωγεί επαγγελματικά.
Δεν είναι διόλου τυχαίο οτι πολλές επαγγελματικές  συνεντεύξεις περιλαμβάνουν ερωτήσεις για το εθελοντικό μας έργο. Τι ενδιαφέρει έναν εργοδότη, ώστε να αναζητά τις εθελοντικές μας δράσεις;

Ο εθελοντισμός δείχνει πολλά πράγματα για την προσωπικότητά μας. Όχι μόνο στο ηθικό κομμάτι. Ένας εργοδότης σκέφτεται πάντα το αν εκείνοι που προσλαμβάνει μπορούν να κάνουν το extra mile.

Το κάτι παραπάνω. Ο εθελοντισμός, μάς κάνει να συνηθίζουμε το ”κάτι παραπάνω”. Επιπρόσθετα, όλοι οι εργοδότες γνωρίζουν ότι για να γίνει καλός ένας επαγγελματίας, πρέπει πρώτα να έχει περάσει επιτυχώς το στάδιο του ”ερασιτέχνη” και του εθελοντή. Η διδακτική αξία του εθελοντισμού είναι τεράστια για την επαγγελματική μας καριέρα καθώς μας μαθαίνει να κάνουμε όλο και περισσότερα πράγματα και κυρίως, με τη θέλησή μας, με την ψυχή μας!

4. Βελτιώνεται ο χαρακτήρας μας.
Η εθελοντική δραστηριότητα έχει στον πυρήνα της την κοινωνική προσφορά. Ο χαρακτήρας μας είναι και αυτός, μια ”δεξιότητα”. Εξελίσσεται, αλλάζει και βελτιώνεται ή χειροτερεύει. Ο εθελοντισμός μπορεί να μας αλλάξει γνώμη για πολλά πράγματα που αφορούν τον ψυχικό μας κόσμο.

Τα στενά όρια του ατομικού συμφέροντος, αποδεικνύονται ακόμη περισσότερο στενά όταν δούμε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας ταυτόχρονα με το κοινωνικό σύνολο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυνάμεις που έχουμε μέσα μας είναι τόσο σημαντικές που ξεπερνούν το ατομικό όφελος. Βλέπουμε μέσα μας ένα τεράστιο ”πλεόνασμα” δυνάμεων και διάθεσης για βελτίωση οποιουδήποτε πράγματος βρίσκεται γύρω μας. Μεγαλύτερη ανταμοιβή από το να ξέρουμε πως έχουμε τέτοια δύναμη, ώστε να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα που βρίσκονται έξω από μας, δύσκολα θα λάβουμε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ