Η Ελλάδα «παγώνει» το διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Πολλαπλασιάζει η Αθήνα τα μηνύματα ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν στη βάση του businees as usual, μετά τη συνυπογραφή του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναστέλλονται οι συνομιλίες σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, για τα οποία είχε προγραμματισθεί νέα συνάντηση στα τέλη του μηνός στην Αθήνα.

Πρόκειται για μία ενέργεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που εικονογραφεί χαρακτηριστικά την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι ο διάλογος δεν μπορεί να προχωρήσει εν μέσω κραυγαλέων αμφισβητήσεων εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Μάλιστα πληροφορίες φέρουν τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να επιμένει πιεστικά, μέχρι και χθες το βράδυ, στην επίσπευση της συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα, με αναβαθμισμένες αντιπροσωπείες και με διευρυμένη ατζέντα, η οποία να επικαλύπτει και το αντικείμενο των αλλεπάλληλων διερευνητικών επαφών των υπουργείων Εξωτερικών για τις δικαιοδοσίες στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η πρώτη αρχή των οποίων ανάγεται στην θητεία του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, είχαν σε ενδιάμεσες φάσεις ατονήσει, για να αναβιώσουν, με ευθύνη αυτή τη φορά των υπουργείων Άμυνας, επί υπουργίας Ευάγγελου Αποστολάκη.

Όλα αυτά, λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση αύριο Τετάρτη το απόγευμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εν τω μεταξύ επίσης σκλήρυνε τη στάση του διαμηνύοντας ότι η Τουρκία δεν διαπραγματεύεται με τρίτους τα κυριαρχικά της δικαιώματα και συνεπώς δεν σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ