Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει εξαίσιο Gingerbread cake - Η γεύση & τα αρώματα θα σας παρασύρουν να ψιθυρίσετε χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Το παραδοσιακό κέικ των Χριστουγέννων από το μοναδικό Άκη Πετρετζίκη 

Συστατικά
225 γρ. χυμό πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένο
100 γρ. ζάχαρη
225 γρ. μέλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
225 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
3 γρ. τζίντζερ, σε σκόνη
2 γρ. αλάτι
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για την επικάλυψη

300 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη, για πασπάλισμα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το μέλι και τα ξύσματα.
Τοποθετούμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα.
Όταν λιώσει η ζάχαρη, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, σόδα, τζίντζερ, αλάτι) και προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
Τέλος, προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C, στον αέρα.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί 20x30 εκ. (ή σε ένα απλό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα), αδειάζουμε το μείγμα, το οποίο θα πρέπει να έχει πάχος 1-1,5 εκ.
Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο εάν το τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα και βγει καθαρή.
Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα και στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια.

Για την επικάλυψη:

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα το τυρί κρέμα με το φτερό μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και με ένα κουτάλι μοιράζουμε την επικάλυψη πάνω στα κομμάτια του κέικ μας.
Πασπαλίζουμε με τη σκόνη τζίντζερ και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ