«Ηχηρό μήνυμα» Μητσοτάκη προς Άγκυρα: "Θα βρείτε μπροστά σας την Ελλάδα & τους Ευρωπαίους συμμάχους της"

Κλιμακώνει την αντίδρασή της η Αθήνα απέναντι στις νέες τουρκικές προκλήσεις χρησιμοποιώντας κάθε διπλωματικό μέσο.

Το ιδεολογικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας και της κυβερνητικής πολιτικής ως τη σύζευξη πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο 13ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, με αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνστατίνο Καραμανλη.

Δεν έλειψαν όμως από την ομιλία του βεβαίως και οι αναφορές στο κυβερνητικό έργο, αλλά και σε θέματα της εσωτερικής και όχι μόνον επικαιρότητας, με μηνύματα στην Τουρκία στον απόηχο της συμφωνιας με τη Λιβύη, καθώς και προς όσους στο εσωτερικό της ΝΔ αντιδρούν στο προσφυγικό, αλλά και μία έμμεση νύξη στο θέμα με τους διοικητές των νοσοκομείων.

Photo: EUROKINISSI

Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα. Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Απ΄ την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος”, σημείωσε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.

Photo: EUROKINISSI

Αναφορά που ερμηνεύθηκε ως έμμεση πλην σαφής απάντηση στις αντιδράσεις που υπήρξαν και εσωκομματικά για τους διοικητές των νοσοκομείων, με αποκορύφωμα την περίπτωση του υπερήλικα πρώην πολιτευτή Κωνσταντίνου Πατέρα στο νοσοκομείο Καρδίτσας, ο οποίος μετά το θόρυβο εξαναγκάστηκε σε παραίτηση με κοινή απόφαση Μητσοτάκη- Κικίλια. Και με την οποία ο πρωθυπουργός “πρόλαβε” προέδρους ΝΟΔΕ που είχαν προαναγγείλει ή απειλήσει ότι θα θέσουν το ζήτημα στο συνέδριο.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου εκτίμησε ότι η ΝΔ κέρδισε το λαϊκισμό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του και συμπέρανε: “Φάρος μας, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια”.

Θέλησε δε να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, εμφανίζοντας εαυτόν ως εγγυητή της ηθικής της κυβέρνησης. "Ο λαϊκισμός μπορεί να απειλήσει και τη δική μας σκέψη" είπε και ξεκαθάρισε ότι "αλαζονεία και αυταρέσκεια στην εξουσία δε θα επιτρέψω να σκιάσουν τη διαδρομή μας".

Δήλωσε επίσης κλείνοντας την ομιλία του: "Είμαι σίγουρος ότι δε θα μας πλήξει ο κυβερνητισμός και ο ιός της αδράνειας, θα φροντίσω προσωπικά για αυτό." Διαβεβαίωσε επίσης τα στελέχη της ΝΔ πως: "Δε θα αφήσω το κόμμα να πέσει σε χειμερία νάρκη".

Προειδοποίηση στην Τουρκία μέσω ΕΕ και Γαλλίας

Για την επιθετική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι “πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό” και προειδοποίησε την Άγκυρα:

“Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας.”

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός είχε μακρά τηλεφωνική συζήτηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για το προσφυγικό αλλά και για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο με τελευταία την υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο (3 και 4 Δεκεμβρίου) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στις 12 και 13 του μήνα.

Photo: EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός προφανώς και θα θέσει το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς και στη Συμμαχία και στην ΕΕ και εν τω μεταξύ χτίζει τις ελληνικές συμμαχίες απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας. Σημειωτέον ότι η Γαλλία στηρίζει στη Λιβύη το στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, έναντι της αναγνωρισμένης από την ΕΕ κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος και υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία.

Μήνυμα στη βάση της ΝΔ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό

Ειδική αναφορά έκανε ο κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του και στο μεταναστευτικό, θέλοντας αφενός να καθησυχάσει τη βάση της ΝΔ και αφετέρου να απαντήσει στις κατά τόπους αντιδράσεις στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

“Η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει” διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. “Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το Άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα” τόνισε.

Επανέλαβε όμως ότι: “Το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα.

” Με τον τρόπο αυτό ζήτησε από τους φορείς στην ενδοχώρα να μην αντιδρούν στη μεταφορά προσφύγων, που είναι απαραίτητη για την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και πρόλαβε όσους θα θελήσουν να θέσουν ζήτημα στο συνέδριο. Η κυβέρνηση εξάλλου σε κάθε περίπτωση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της, παρά τις αντιδράσεις κατά τόπους.

Οι αναφορές σε Βενιζέλο- Καραμανλή και το ιδεολογικό στίγμα

“Το ιδεολογικό και πολιτικό μας μέτωπο μένει ανοιχτό και ενεργό. Η «Συμφωνία Αλήθειας» μετατρέπεται τώρα, σε «Συμφωνία Δημιουργίας. Η οποία, καθημερινά θα δικαιώνεται από μία και μόνο λέξη: Αποτέλεσμα! Όχι, όμως, αποτέλεσμα για το αποτέλεσμα. Αλλά αποτέλεσμα για μια καλύτερη ζωή” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης

Ως προς την αντίληψη που διαπνέει το κυβερνητικό έργο, σημείωσε: “Δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα.

Οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία. Και οι στόχοι δεν έχουν αξία αν δεν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη.” Ορισε δε ως ιδεολογικό πυρήνα της ΝΔ την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα και εκτίμησε ότι: “Σήμερα ελάχιστοι, ευτυχώς, παραμένουν δέσμιοι των παλαιών ιδεοληψιών”.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα παραμένουν οι σταθμοί της φιλελεύθερης αντίληψης στη χώρα: Οι αρχές του Συντάγματος του 1911 και του 1975.

“O Βενιζέλος φρόντισε για την συγκρότηση ενός ισχυρού κράτους, ικανού να εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική άνοδο ενώ ο Καραμανλής πρόσφερε το αντίβαρο του ισχυρού πολίτη. Που αυτεξούσιος και μορφωμένος, θα μπορεί να δημιουργεί. Αλλά και θα αντιστέκεται στην τυχόν αυθαιρεσία του κράτους”, σημείωσε.

Υποστήριξε επίσης ότι το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, δεν έρχονται με την εξίσωση προς τα κάτω και υπογράμμισε ότι: “Συστατικό του Φιλελευθερισμού είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο.” Ενώ επισήμανε ότι το σύνθημα “Ανάπτυξη Για Όλους” σημαίνει την παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια.

Photo: EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός όρισε ως κύριο στόχο της κυβέρνησης τη στήριξη της μεσαίας τάξης και εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε ποιο θα είναι το πρώτο επόμενο θετικό μέτρο: 

“Με το  που βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος -και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί σύντομα θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, αυτό το χαράτσι που επιβαρύνει κυρίως τους μισθωτούς”. 

Την ομιλία του πρωθυπουργού παρακολούθησαν στην πρώτη σειρά οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο απερχόμενος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο νέος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς και η συζυγος του Μαρεβα, μεταξυ άλλων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ