Ούρλιαξε & ο αντίλαλος ακουγόταν χιλιόμετρα: Νεκρός ο διάσημος ορειβάτης Μπραντ Γκομπράϊτ - Έπεσε από ύψος 300 μέτρων (φώτο-βίντεο)

Η ορειβασία ήταν το πάθος του από παιδί

Ο παγκοσμίου φήμης Αμερικανός ορειβάτης Μπραντ Γκομπράϊτ, πέθανε στην προσπάθειά του να κατέβει την πλαγιά ενός γκρεμού, στο Μεξικό. 

Ο 31χρονος Γκομπράϊτ έπεσε από ύψος 300 μέτρων (1.000 πόδια) στην περιοχή Ελ Πορτέρο Τσίκο στο βόρειο Μεξικό. Ο συνορειβάτης του Έϊνταν Τζέικομπσον, έπεσε από χαμηλότερο ύψος και επέζησε, έχοντας τραυματιστεί.

 

 

Ο Γκομπράϊτ ήταν γνωστός για την ελεύθερη αναρρίχηση (free solo climbing), ή την ορειβασία χωρίς εξοπλισμό ασφάλειας, όμως αυτή τη φορά οι δυο ορειβάτες έκαναν κατάβαση με σχοινιά. 

 

 

Τα ατυχήματα από ραπέλ, όπως ονομάζεται αυτή η τεχνική αναρρίχησης, είναι τα πιο συνηθισμένα και προκαλούν τους περισσότερους θανάτους στον αθλητισμό. Οι δυο άνδρες έκαναν την τεχνική simul-rappeling, στην οποία κατέβαιναν απέναντι από τα έμβολα σχοινιού άγκυρας με τα σώματά τους να λειτουργούν ως αντίβαρα μεταξύ τους, στηριζόμενοι από ένα σχοινί 80 μέτρων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Outside. 

 

 

«Αρχίσαμε την κατάβαση. Βρισκόμουν λίγο πιο πάνω από αυτόν, στην αριστερή πλευρά, αυτός στα δεξιά. Τότε, εντελώς ξαφνικά, άκουσα έναν κρότο και αρχίσαμε να πέφτουμε με ταχύτητα», δήλωσε ο Τζέικομπσον.

Ο Τζέικομπσον προσγειώθηκε σε έναν θάμνο όταν ο Γκομπράϊτ είχε ήδη πεθάνει. «Ηταν όλα μια θολούρα. Τσίριξε και τσίριξα. Αυτό που θυμάμαι είναι την μπλε μπλούζα του να αναπηδάει στην άκρη του γκρεμού». 

 

 

Γεννημένος στην Καλιφόρνια το 1988, ο Gobright άρχισε να ασχολείται με την ορειβασία στην ηλικία των έξι ετών. 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκατέλειψε το κολέγιο της Orange County το 2009 και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές για να χρηματοδοτήσει τις αναρριχητικές του αποστολές στη Βόρεια Αμερική, πριν ξεκινήσει το ταλέντο του να προσελκύει μεγάλες χορηγίες.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Flashback to warmer days in Cheakamus Canyon near Squamish B.C. Photo by @dankrauss @gramicci_climb @evolv_worldwide @frictionlabs

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Brad Gobright (@bradgobright) στις

 

Πάντα εργαζόμουν για τέσσερις μήνες, έκανα ορειβασία για οκτώ και μετά ξεκινούσα πάλι από την αρχή , δήλωσε ο Μπραντ Γκομπράιτ στο περιοδικό  Rock and Ice το 2017, σύμφωνα με το BBC

 

 

Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου, ο αθλητικός κόσμος απέτισε φόρο τιμής στον ορειβάτη, μέσα από τα social media. 

 

 

«Ο κόσμος της ορειβασίας έχασε ένα αληθινό φως. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε ο Αλεξ Χονολντ, στον οποίο εστίασε το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ «Free Solo». 

 

 

«Ειχε κάτι μαγικό πάνω στον βράχο, κάτι που δεν το έχω ξαναδεί σε άλλους», έγραψε η Αλις Χάφερ, συνορειβάτισσα του Γκομπράϊτ. «Με στήριζε, με ενθάρρυνε και πάντα πίστευε σε μένα». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ