Ιχθυέλαιο - Ω-3: Πως καταπολεμά τον χρόνιο πόνο, το άσθμα, την κατάθλιψη, τα εκζέματα   

Η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θεωρείται ο έκτος μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία σε έρευνα που έγινε πρόσφατα στις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που λαμβάνονται είτε από το ιχθυέλαιο ως συμπλήρωμα, είτε από κατανάλωση ψαριού, βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει κοινές αιτίες σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, συμπτώματα κατάθλιψης, διαταραχής υπερκινητικότητας, έλλειψης προσοχής (Δ.Ε.Π.Υ.), πόνους στις αρθρώσεις, αρθρίτιδα και χρόνιες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα.

Η πρόσληψη ιχθυελαίου, πηγή ωμέγα-3 λιπαρών με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, συνδέεται επίσης με την απώλεια βάρους, τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την αύξηση της ενέργειας, ενώ ρυθμίζει τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, αναφέρει το naturalsoul.gr.

Τι είναι το ιχθυέλαιο;

Το ιχθυέλαιο προέρχεται από τους ιστούς των λιπαρών ψαριών. Οι καλύτερες πηγές ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγγα, τα άσπρα ψάρια, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες. Το ιχθυέλαιο είναι μια συμπυκνωμένη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία καλούνται επίσης ω-3 ή n-3 λιπαρά οξέα. Ως χημική σύσταση τα ωμέγα-3 είναι μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ή PUFAs). Ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει τα περισσότερα από τα απαραίτητα λίπη, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία πρέπει να τα λάβουμε είτε από την κατανάλωση ψαριού, είτε ως διατροφικό συμπλήρωμα. Τα οφέλη του ιχθυέλαιου αποδίδονται σε δύο πολύ σημαντικά PUFA ωμέγα-3: το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA). Το DHA και το EPA ονομάζονται μερικές φορές τα «θαλάσσια ωμέγα-3» επειδή προέρχονται κυρίως από ψάρια.

Διατροφικά στοιχεία.

Ένα κουταλάκι του γλυκού (4 γραμμάρια) ιχθυελαίου από σαρδέλα, για παράδειγμα, περιέχει περίπου:

  • 40,6 θερμίδες
  • 4,5 γραμμάρια λίπους (1,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους)
  • 0 χιλιοστόγραμμα νατρίου
  • 0 γραμμάρια ινών
  • 0 γραμμάρια ζάχαρης
  • 0 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 14,9 διεθνείς μονάδες βιταμίνη D (4% Σ.Η.Π.)
  • 1.084 χιλιοστόγραμμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (η Σ.Η.Π. ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο)
  • 90,6 χιλιοστόγραμμα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων (η Σ.Η.Π. ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο)
  • Ιχθυέλαιο : 11 Οφέλη για την Υγεία
  • Δ.Ε.Π.Υ

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα της Δ.Ε.Π.Υ., σε συναφή αναπτυξιακά προβλήματα, καθώς και σε πολλά άλλα προβλήματα διάθεσης και ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών με Δ.Ε.Π.Υ. όσα έλαβαν συμπλήρωμα ωμέγα-3 είχαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στις ακόλουθες κατηγορίες: ανησυχία, επιθετικότητα, ολοκλήρωση της εργασίας και ακαδημαϊκή απόδοση.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3, ειδικά του DHA, μπορεί να βελτιώσει την παιδεία και τη συμπεριφορά στα παιδιά με Δ.Ε.Π.Υ. Το ιχθυέλαιο πιστεύεται ότι επιδρά θετικά στην εγκεφαλική λειτουργία, το οποίο έχει νόημα εφ΄όσον το 60% του εγκεφάλου αποτελείται από λίπη.

Photo: The Healthy Fish

Νόσος Αλτσχάιμερ
Επί σειρά ετών, η σύνδεση του ιχθυελαίου και της νόσου του Alzheimer έχει μελετηθεί με συνεπή αποτελέσματα. Τα βασικά λιπαρά οξέα που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου και βρίσκονται στο ιχθυέλαιο δεν επιβραδύνουν μόνο τη γνωστική παρακμή, αλλά βοηθούν στην πρόληψη της ατροφίας του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό FASEB το ιχθυέλαιο μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό όπλο πρόληψης γνωσιακής παρακμής και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αρθρίτιδα
Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ειδικά στον πόνο στις αρθρώσεις.

Το ιχθυέλαιο μπορεί να είναι ασφαλέστερη εναλλακτική λύση όταν λαμβάνεται μακροπρόθεσμα για τη διαχείριση του πόνου, με πολύ χαμηλό κίνδυνο για παρενέργειες.

Καρκίνος
Σύμφωνα με μελέτες το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την καταπολέμηση διαφόρων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού Μπορεί επίσης να καταστήσει αποτελεσματικότερα τα συμβατικά φάρμακα κατά του καρκίνου.

Τα ενδοφλεβικά λιπιδικά γαλακτώματα ιχθυελαίου, ειδικότερα, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη και ανοσορρυθμιστικά αποτελέσματα.

Μια επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2013 εξέτασε τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα ωμέγα-3 έχουν αντιπολλαπλασιαστικά αποτελέσματα – που σημαίνει ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων – στις κυτταρικές σειρές των καρκινικών κυττάρων, στα ζωικά μοντέλα και στους ανθρώπους.

Μια άλλη επιστημονική ανασκόπηση το 2013 αξιολόγησε τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με την πρόσληψη ωμέγα-3 σε σχέση με την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες. Η ανασκόπηση έδειξε ότι το ΕΡΑ και το DHA, καθώς και η ALA, μπορούν να παρεμποδίσουν διαφορετικά την ανάπτυξη του όγκου του μαστού.

Σύμφωνα με αυτή την ανασκόπηση, υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση ωμέγα-3 ως “μια διατροφική παρέμβαση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού για την ενίσχυση των συμβατικών θεραπευτικών μεθόδων ή την ενδεχόμενη μείωση των αποτελεσματικών δόσεων”.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι “η πολύ υψηλή κατανάλωση ψαριών στην πρώιμη ενηλικίωση έως τη μέση ζωή μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού”.

Το ιχθυέλαιο φαίνεται επίσης ότι βοηθά σε έναν άλλο τύπο καρκίνου που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες: τον καρκίνο του ενδομητρίου. Σύμφωνα με μελέτη του 2015 «η πρόσληψη ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου μόνο σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος».

Καρδιαγγειακή Νόσος
Το ωμέγα 3 ιχθυέλαιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη διαχείριση μιας πληθώρας καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτες, το DHA είναι μια ιδιαίτερα ευεργετική βιοδραστική ένωση για την καρδιακή, καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία.

Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση ψαριών μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, παρά τις μεγάλες προσλήψεις λίπους και χοληστερόλης. Το ιχθυέλαιο έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει πολλούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με στεφανιαία νόσο, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλής LDL χοληστερόλης.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σχετίζονται επίσης με τα βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης για τα θύματα καρδιακής προσβολής σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ενώ μειώθηκαν και οι βιοδείκτες συστηματικής φλεγμονής.

Κατάθλιψη και άγχος
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 «αυξάνονται τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα n-3 PUFAs επιδρούν στην κατάθλιψη και χρήζουν περισσότερης διερεύνησης». Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποδεδειγμένα επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ προσφέρουν θεραπευτικές επιλογές για ζητήματα που σχετίζονται με τη διάθεση.

Σύμφωνα με μελέτες το αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε αντιφλεγμονώδεις δράσεις στον εγκέφαλο.

Επιπλοκές του διαβήτη
Σύμφωνα με μελέτες το ιχθυέλαιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης γνωστικής παρακμής σε διαβητικούς, επειδή προστατεύει τα κύτταρα του ιππόκαμπου από την καταστροφή.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το ιχθυέλαιο ενδέχεται να μειώνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη επιπλοκών του διαβήτη, τόσο των μικροαγγειακών όσο και των καρδιαγγειακών. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών σχετιζόμενων με τον διαβήτη όρασης.

Διαταραχές όρασης
Μελέτες δείχνουν ότι ένας συνδυασμός λουτεΐνης συν-ζεαξανθίνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο είναι απαραίτητες περαιτέρω μελέτες για το κατά πόσον τα ωμέγα-3s μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD).

Το DHA είναι ένα μείζον λιπιδικό συστατικό και όπως προκύπτει έχει αντιφλεγμονώδεις και αντι-αγγειογενετικές ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν από την ωχρά κηλίδα.

Δέρμα και μαλλιά
Το ιχθυέλαιο δρα θεραπευτικά σε δερματικές διαταραχές και βοηθά να παραμένει ελαστικό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτρέπει τα σημάδια φωτογήρανσης (ρυτίδες), ενδεχομένως και τον καρκίνο του δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις, δερματίτιδα, δερματικές πληγές και μελανογένεση.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το ιχθυέλαιο βοηθά να διατηρούμε το δέρμα μας υγιές είναι η αντιφλεγμονώδης δράση του. Σύμφωνα με έρευνες τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μειώνουν φλεγμονές που προκαλούνται από τον ήλιο και βοηθούν στην ανακούφιση από μακρά έκθεση στον ήλιο.

Η έλλειψη ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις, όπως η πιτυρίδα, η αραίωση των μαλλιών, το έκζεμα και η ψωρίαση, καθώς και σε ρυτίδες και πανάδες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι επιδράσεις μπορεί να οφείλονται στην ικανότητα του ιχθυελαίου να μειώνει το λευκοτριένιο Β4, μια φλεγμονώδη ουσία που βοηθά στην εμφάνιση εκζέματος.

Γονιμότητα και εγκυμοσύνη
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ιχθυελαίου ωμέγα-3 μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη για τους άνδρες οφείλεται στο DHA, υποπροϊόν των ω-3 λιπαρών οξέων που παίζει βασικό ρόλο στην κινητικότητα και την υγεία του σπέρματος.

Το ιχθυέλαιο έχει επίσης αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη γονιμότητα στις γυναίκες μειώνοντας τυχόν φλεγμονές, εξισορροπώντας τις ορμόνες και ρυθμίζοντας τον ορμονικό κύκλο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία καταστάσεων όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ενδομητρίωση, που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Το ιχθυέλαιο είναι επίσης εξαιρετικά ευεργετικό για τις εγκυμονούσες και το έμβρυο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επίσης κατά το θηλασμό, οι ανάγκες σε ωμέγα-3 είναι ακόμη υψηλότερες από το συνηθισμένο.

Το Omega-3 DHA είναι ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο του εμβρυϊκού εγκεφάλου, των ματιών και του νευρικού συστήματος. Μόλις γεννηθεί το μωρό, τα ωμέγα-3 συνεχίζουν να είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ανοσολογική λειτουργία.

Αυτός ο τύπος ωμέγα-3 βελτιώνει επίσης την επιλόχεια κατάθλιψη.

Απώλεια / Διαχείριση βάρους
Σύμφωνα με μελέτες ο συνδυασμός συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και τακτικής άσκησης μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος, βελτιώνοντας παράλληλα την καρδιά και την μεταβολική υγεία. Σύμφωνα με άλλες μελέτες το σωματικό λίπος μειώθηκε με την πρόσληψη ιχθυελαίου για περίπου 6 εβδομάδες. Επίσης μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να βελτιώσουν το σώμα τους μέσω άσκησης και bodybuilding.

Έλλειψη ιχθυελαίου

Πολλά από τα προβλήματα υγείας οφείλονται σε ανισορροπία των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών. Ωστόσο πρέπει να προσέχουμε τη υπερδοσολογία των ωμέγα-6 χωρίς ωμέγα-3, διότι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές.

Η σημαντικότερη αιτία της ανεπάρκειας ωμέγα-3 είναι η υπερκατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως τηγανητά, πρόχειρα γεύματα και έτοιμα φαγητά που περιέχουν φυτικά έλαια (σογιέλαιο,  ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο και καλαμποκέλαιο).

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χαμηλότερη αναλογία λιπαρών οξέων ωμέγα-6 / ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών συνηθισμένων χρόνιων παθήσεων, όπως:

  • Δ.Ε.Π.Υ.
  • Ασθμα
  • Αρθρίτιδα
  • Αυτοάνοσα
  • Καρκίνος
  • Κατάθλιψη
  • Καρδιακή ασθένεια
  • Προβλήματα γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες
  • Ημερήσια συνιστώμενη δόση.
  • Μια ασφαλής δοσολογία είναι 500 έως 1.000 χιλιοστογραμμάρια ημερησίως.
  • Η δοσολογία αυτή εμπεριέχεται σε μια κονσέρβα τόνου ή σε μια μερίδα άγριου σολομού.
  • Ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών κάθε εβδομάδα σύμφωνα με το American Heart Association.
  • Μπορείτε επίσης να λάβετε ιχθυέλαιο σε κάψουλα ή συμπλήρωμα. Μπορείτε να το λάβετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ή όταν είναι πιο βολικό, την ώρα του γεύματος.
  • Κίνδυνοι, παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Τα ωμέγα-3 ως συμπλήρωμα προκαλεί, εάν προκαλέσει, μόνο ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες όταν λαμβάνονται σε συνιστώμενες δόσεις.

Ενώ είναι γενικά ανεκτές καλά, οι παρενέργειες των ιχθυελαίων μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Λεύκανση
  • κακοσμία
  • καούρα
  • ναυτία
  • εντερικές διαταραχές
  • εξάνθημα
  • ρινορραγίες

Εάν το συμπλήρωμα είναι υψηλής ποιότητα μειώνεται η πιθανότητα ανεπιθύμητων παρενεργειών, ενώ η λήψη χαπιών με γεύματα μειώνει τις παρενέργειες.

Πριν από τη λήψη αυτού του προϊόντος, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν παίρνετε σήμερα οποιοδήποτε φάρμακο ή αν πάσχετε από οποιαδήποτε νόσο. Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας αν υποφέρετε από αλλεργία σε ψάρια ή οστρακοειδή.

Εάν έχετε αιμορραγία ή κάνετε εύκολα μώλωπες, ή παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα συμπληρώματα με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μεγάλες δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Αυτός ο κίνδυνος αιμορραγίας ισχύει επίσης για άτομα χωρίς ιστορικό αιμορραγικών.

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα μόνο υπό την επίβλεψη του γιατρού σας. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα νηστείας ενώ λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Photo: GetFish

Αποφεύγουμε συμπληρώματα χαμηλής ποιότητας.

Τα περισσότερα ιχθυέλαια είναι επεξεργασμένα και οξειδώνονται εύκολα. Για το λόγο αυτό, προτιμήστε ιχθυέλαιο σε μορφή τριγλυκεριδίων που περιέχει αντιοξειδωτικά.

Μεγάλο ποσοστό συμπληρωμάτων ωμέγα-3 μπορεί να περιέχει υπολείμματα υδραργύρου και φυτοφαρμάκων και υδρογονωμένα έλαια.
Φροντίστε να περιέχεται στο συμπλήρωμα ασταξανθίνη που ασφαλίζει την υψηλή ποιότητα του ιχθυελαίου.
Για να αποφύγετε τα συμπληρώματα που περιέχουν υδράργυρο ή άλλες επιβλαβείς μολυσματικές ουσίες, αγοράστε συμπληρώματα από πιστοποιημένους προμηθευτές και διαβάστε προσεκτικά το πιστοποιητικό ανάλυσης για να δείτε τα επίπεδα καθαρότητας από περιβαλλοντικές τοξίνες.

Είναι ασφαλές για τα κατοικίδια;

Ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα ωμέγα-3 λίπη του ιχθυέλαιου έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία ασθενειών σε σκύλους και κατοικίδια ζώα και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία λοιμώξεων, καρκίνου, αρθρώσεων, καρδιών, νεφρών, δέρματος και γαστρεντερικών προβλημάτων, εκτός από την θετική επίδραση στην επούλωση πληγών, την υγεία του δέρματος και την ποιότητα του τριχώματος.

Ωστόσο, πάρα πολλά μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας έχει θεσπίσει ένα “ασφαλές ανώτατο όριο” EPA και DHA για σκύλους, που είναι μια ημερήσια δόση 20-55 χιλιοστογραμμάρια για κάθε 500 γρ. σωματικού βάρους. Για να αποφύγετε παρενέργειες αποφύγετε την υπερδοσολογία.

Προκαλεί καρκίνο του προστάτη;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας «υπάρχουν αντικρουόμενες αποδείξεις σχετικά με το εάν τα ωμέγα-3 μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη».

Το 2013 βγήκε μια μελέτη που έκανε πολλούς ανθρώπους να ανησυχούν για τα συμπληρώματα ιχθυελαίου και τον καρκίνο. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, έδειξε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ωμέγα-3 είχαν 71% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και 43% αύξηση σε όλους τους τύπους καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη διεξήχθη σε 2.227 άνδρες, εκ των οποίων το 38% των ανδρών είχαν ήδη καρκίνο του προστάτη.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος φάνηκε να συνδέεται με “μεγάλες δόσεις” ωμέγα-3.

Η American Heart Association θεωρεί ότι η λήψη έως και τριών γραμμαρίων ιχθυελαίου ημερησίως είναι «ασφαλής». Συστήνει ότι «οι ασθενείς που παίρνουν περισσότερα από 3 γραμμάρια ω-3 λιπαρών οξέων από κάψουλες πρέπει παρακολουθούνται από τον γιατρό τους».

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι η λήψη 2+ γραμμαρίων (ή 2.000+ χιλιοστογράμμων) ημερησίως είναι υπεροδοσολογία.

Ο λόγος για τον οποίο το ιχθυέλαιο ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, φαίνεται να οφείλεται σε ανισορροπία στην πρόσληψη λιπαρών οξέων. Εάν η διατροφή σας περιέχει πάρα πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί καλά επειδή τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 προορίζονται να λειτουργήσουν σε ένα σύστημα ελέγχων και ισορροπιών.

Ανακεφαλαιώνοντας…

  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία μας και εάν η δοσολογία δεν καλύπτεται από τη διατροφή μας, ίσως χρειάζεται να λάβουμε συμπλήρωμα.
  • Το ιχθυέλαιο χρησιμοποιείται προληπτικά καθώς και για θεραπευτικούς λόγους. Το ιχθυέλαιο έχει οφέλη που κυμαίνονται από την αντιμετώπιση εκζεμάτων και της γονιμότητας έως τις καρδιακές παθήσεις και πολλούς τύπους καρκίνου.
  • Τα καλύτερα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι εκείνα που παράγονται σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα με διεξοδικούς ελέγχους για επιβλαβείς για την υγεία ουσίες όπως ο υδράργυρος.
  • Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καθορισμένη σύσταση για τη δόση ιχθυελαίου, αλλά οι περισσότερες προτάσεις μας λένε να επιδιώξουμε μια ημερήσια δόση που να παρέχει μεταξύ 500 και 1.000 χιλιοστόγραμμα ωμέγα-3.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ