Έχετε πονόλαιμο; 16 σπιτικά γιατροσόφια που θα σας βοηθήσουν

Ο πονόλαιμος, είτε λόγω ίωσης, είτε λόγω αμυγδαλίτιδας,  (π.χ. στρεπτόκοκου) είναι μια οδυνηρή κατάσταση, διότι γίνεται δύσκολη η κατάποση, ο ύπνος και γενικότερα η βαριά καθημερινότητα γίνεται ακόμη πιο βαριά λόγω της δυσφορίας που νιώθουμε όταν είμαστε άρρωστοι.

Παρόλο που η συμβατική θεραπεία είναι η αντιβίωση, σύμφωνα με έρευνες, η θεραπεία αυτή μειώνει μόνο τη διάρκεια της ασθένειας κατά περίπου μισή ημέρα. Επειδή τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηρίδια γίνονται πραγματική απειλή, ας δούμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από σπιτικά γιατροσόφια, ενώ παράλληλα, καλό είναι να αποφύγουμε επαφή με κόσμο μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα για να μη μεταδώσουμε μικρόβια.

Στρεπτόκοκκος έναντι πονόλαιμου!

Ο πονόλαιμος συνήθως προκαλείται από ιό, βακτηρίδια, αλλεργίες, ρύπανση ή ξηρότητα λαιμού. Ο στρεπτόκοκκος είναι μια λοίμωξη του λαιμού που προκαλείται από βακτήρια και δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα. Και οι δύο καταστάσεις είναι μεταδοτικές στη στενή επαφή.

Σύμφωνα με μελέτες, οι ιοί προκαλούν το 85-95% των μολύνσεων στο λαιμό σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Οι ιοί προκαλούν περίπου το 70% των μολύνσεων στο λαιμό σε άτομα ηλικίας από 5 έως 15 ετών, ενώ το υπόλοιπο 30% οφείλεται σε βακτηριακές λοιμώξεις, κυρίως σε ομάδα στρεπτόκοκκου Α. Φυσικά η πρώτη θεραπευτική επιλογή μας θα πρέπει να φάρμακα, καθώς η θεραπεία με αντιβιοτικά δεν βοηθά στις ιογενείς λοιμώξεις, αναφέρει το naturalsoul.gr.

Μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε τη διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων του στρεπτόκοκκου και των συμπτωμάτων μιας ιογενούς λοίμωξης. Συνήθως ο στρεπτόκοκκος δεν περιλαμβάνει συμπτώματα ίωσης, όπως βήχα, φτάρνισμα ή ρινική καταρροή. Καλύτερα να δοκιμάσετε κάποια σπιτικά γιατροσόφια για τον στρεπτόκοκκο για ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Αιτίες και συμπτώματα στρεπτόκοκκου!

Ο στρεπτόκοκκος είναι μια λοίμωξη του λαιμού, μια μορφή αμυγδαλίτιδας. Προκαλείται από τα βακτήρια Streptococcus της ομάδας Α, που ονομάζονται επίσης strep ομάδα Α. Τα βακτήρια strep της ομάδας Α είναι πολύ μεταδοτικά και μεταφέρονται μέσω βήχα, φτερνίσματος, από χρήση ίδιου ποτηριού, σκεύους, ακόμη και πόμολου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο στρεπτόκοκκος είναι πιο συχνός τους πιο κρύους μήνες, όταν οι άνθρωποι τείνουν να βρίσκονται σε πιο στενή επαφή.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως εντός πέντε ημερών από την έκθεση στα βακτήρια στρεπτόκοκκων και περιλαμβάνουν:

  • Πονόλαιμο και δυσκολία στην κατάποση
  • Κόκκινες και διογκωμένες αμυγδαλές
  • Κόκκινες κηλίδες στο πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας και πύον (λευκές ή κίτρινες κηλίδες) στον λαιμό και στις αμυγδαλές
  • Πρησμένους λεμφαδένες
  • Πυρετό πάνω από 38
  • Πονοκέφαλο και πόνο στο σώμα
  • Κνησμός ή κόκκινο εξάνθημα, αποτελεί ένδειξη οστρακιάς. Η οστρακιά είναι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη.

Συμβουλευτική θεραπεία του στρεπτόκοκκου.

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι η αντιβίωση, όπως η πενικιλίνη ή η αμοξικιλλίνη. Σύμφωνα με μελέτες τα αντιβιοτικά βελτιώνουν τα συμπτώματα σε 3 έως 4 ημέρες και μειώνουν τη διάρκεια της ασθένειας κατά περίπου μισή ημέρα. Η θεραπεία με αντιβιοτικά δεν μας εμποδίζει να εργαζόμαστε ή να πηγαίνουμε σχολείο. Επίσης χορηγούνται φάρμακα για τον πόνο, όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη, για την ανακούφιση του πονόλαιμου.

16 Σπιτικές συνταγές για τον στρεπτόκοκκο.

Συμπληρώματα διατροφής:

Μούρο αφροξυλιάς.
Το μούρο αυτό έχει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μας προστατεύει από αναπνευστικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων. Οι ερευνητές το  αξιοποίησαν ως συμπλήρωμα εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαταραχών του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και λοιμώξεων που προκαλούνται από ιούς και βακτηρίδια στις πτήσεις. Διαπίστωσαν ότι οι ταξιδιώτες που επέστρεφαν από το εξωτερικό και είχαν καταναλώσει μούρα αφροξυλιάς, εκδήλωσαν λιγότερα αναπνευστικά συμπτώματα από ό, τι η ομάδα εικονικού φαρμάκου. 

Μπορείτε να το καταναλώσετε ως ρόφημα, κάψουλες ή σε μορφή σκόνης από βότανα. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε σε υγρή μορφή.

Εχινάκεια
Γνωστή για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος, η εχινάκεια λειτουργεί και ως ανοσοενισχυτικό που μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση των βακτηριακών παθήσεων όπως ο στρεπτόκοκκος. Σύμφωνα με μελέτες τα φυτοχημικά που εντοπίζονται στην εχινάκεια και μια από τις ενώσεις της που ονομάζεται εχινασινη, παρεμποδίζουν τα βακτηρίδια και τους ιούς να εισβάλλουν σε υγιή κύτταρα. 

Η εχινάκεια χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με ιώσεις, όπως πονόλαιμος, πονοκέφαλος και μυαλγίες. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος στο λαιμό και στις αμυγδαλές. Η εχινάκεια διατίθεται σε υγρή μορφή, ως τσάι ή σε μορφή κάψουλας μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποκαθιστά βλάβες ιστών στον λαιμό και μειώνει τον κίνδυνο ευρέως φάσματος ασθενειών. Μια δόση 1.000 χιλιοστόγραμμων βιταμίνης C καταπολεμά επικείμενες μολύνσεις. Μια δόση 4.000 χιλιοστόγραμμων την ημέρα μας απαλλάσσει από υφιστάμενη μόλυνση στο σύστημά μάς.  Αν έχετε στρεπτόκοκκο και πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση βιταμίνης C, δοκιμάστε συμπλήρωμα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, λάχανο, φράουλες, γκρέιπφρουτ και ακτινίδιο. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην κατάποση, δοκιμάστε να ετοιμάσετε ένα smoothy.

Βιταμίνη D
Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και λοιμώξεων του αναπνευστικού,  λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων της, ενώ σύμφωνα με μελέτες η σχέση αυτή αφορά και περιπτώσεις που προκαλούνται από βακτήρια στρεπτόκοκκου ομάδας Α. 

Τι μπορούμε να καταναλώσουμε:

Ακατέργαστο μέλι
Μια ημερήσια δόση ακατέργαστου μελιού αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που ενισχύουν την υγεία μας. Σύμφωνα με έρευνες η θεραπευτική ιδιότητα του μελιού οφείλεται στην αντιβακτηριδιακή του δράση. Σύμφωνα με μελέτες, τα μέταλλα έχουν ισχυρή βακτηριοκτόνο δράση και καταπολεμούν ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια. 

Ζωμός οστών
Ο ζωμός οστών διατηρεί τον οργανισμό ενυδατωμένο και παρέχει τα απαραίτητα μέταλλα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Είναι χαλαρωτικό και εύκολο στην κατάποση. Ο ζωμός των οστών περιέχει μέταλλα σε μορφές που το σώμα σας μπορεί εύκολα να απορροφήσει, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, πυρίτιο και θείο. Περιέχει επίσης θειική χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη, ενώσεις που πωλούνται ως ακριβό συμπλήρωμα για τη μείωση του πρήξιμου και του πόνου των αρθρώσεων.

Ένας εύκολος τρόπος παρασκευής είναι να χρησιμοποιήσετε σκόνη πρωτεΐνης που παράγεται από ζωμό οστών για να σας βοηθήσει να ανακάμψετε γρήγορα από τον στρεπτόκοκκο. Μπορείτε να τον καταναλώνετε όλη την ημέρα.

Φυτικό τσάι
Το τσάι από βότανα μαλακώνει τον λαιμό, ανακουφίζει από τον πόνο και θεραπεύει τυχόν φλεγμονές των βλεννογόνων. Το χαμομήλι είναι μια εξαιρετική επιλογή γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ανακουφίζουν από τον πόνο, τη συμφόρηση, το οίδημα, την ερυθρότητα. Το τσάι της πικραλίδας είναι ένα άλλο από τα σκευάσματα που ανακουφίζουν τον λαιμό, επειδή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων, βοηθά στις στομαχικές διαταραχές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ξύδι από μηλίτη
Η κατανάλωση ξυδιού από μηλίτη είναι ένας εύκολος τρόπος αντιμετώπισης του στρεπτόκοκκου. Το ξύδι από μηλίτη έχει ισχυρές θεραπευτικές ενώσεις όπως το οξικό οξύ, το οποίο μπορεί να σκοτώσει επικίνδυνα βακτήρια βοηθώντας παράλληλα την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Επειδή το οξικό οξύ σκοτώνει τα ανεπιθύμητα βακτήρια, αυτή η φυσική ένωση ουσιαστικά δρα ως φυσικό αντιβιοτικό. 

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε!

Γαργάρες με αλάτι Ιμαλαΐων
Οι γαργάρες με ροζ θαλάσσιο νερό Ιμαλαΐων συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος, καταπραΰνει τον πονόλαιμο και δημιουργεί ένα δυσάρεστο περιβάλλον για τα βακτήρια. Το άλας αυξάνει προσωρινά την ισορροπία του pH, δημιουργώντας ένα αλκαλικό περιβάλλον που δυσκολεύει τα βακτήρια να επιβιώσουν. Το αλάτι των Ιμαλαΐων είναι γνωστό ότι βελτιώνει τις αναπνευστικές καταστάσεις επειδή είναι ένας αντιβακτηριακός παράγοντας. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και απομακρύνει τους παθογόνους παράγοντες από το στόμα.

Πλύσεις με έλαιο
Οι έρευνες δείχνουν ότι η στοματική πλύση με έλαιο μπορεί να μειώσει την παρουσία βακτηρίων στρεπτόκοκκου στο στόμα. 

Το έλαιο καρύδας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την απομάκρυνση των βακτηρίων από το στόμα. Λειτουργεί ως από του στόματος αποτοξίνωση, απορροφώντας τις τοξίνες, και δημιουργώντας ένα καθαρό, χωρίς μικρόβια περιβάλλον. Ένας ιδανικός τρόπος είναι η πλύση με 1 -2 κουταλιές λάδι καρύδας για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Στη συνέχεια απομακρύνετε, ξεπλένετε και βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Αιθέρια Έλαια:

Αιθέριο έλαιο μέντας
Αυτό είναι ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο για πονόλαιμο. Μειώνει το πρήξιμο στο λαιμό, γι ‘αυτό χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Επειδή περιέχει μενθόλη, προκαλεί μια αίσθηση ψύξης επιδρά ηρεμιστικά στο σώμα. 

Προσθέτουμε 1-2 σταγόνες ελαίου μέντας σε ένα ποτήρι ή νερό ή στην οδοντόκρεμα. Για τοπική χρήση, εφαρμόζουμε 1-2 σταγόνες στο λαιμό, το στήθος και τους κροτάφους.

Αιθέριο έλαιο από λεμόνι.
Το έλαιο λεμονιού έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Σύμφωνα με έρευνες το αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι σε θέση να περιορίσει την ανάπτυξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.  Προσθέστε 1-2 σταγόνες σε ένα ποτήρι δροσερό ή ζεστό νερό ή σε τσάι βοτάνων για περισσότερη γεύση.

Αιθέριο έλαιο από θυμάρι
Το αιθέριο έλαιο αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα, και θεωρείται μια σούπερ σπιτική θεραπεία. Σύμφωνα με μια μελέτη οι ουσίες του αιθέριου ελαίου από θυμάρι ήταν δραστικές στην καταπολέμηση πολλών βακτηρίων ακόμη και σε στελέχη ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο από θυμάρι ως στοματικό διάλυμα προσθέτοντας 2 σταγόνες στο νερό και να κάνετε γαργάρες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο μπάνιο σας 2 σταγόνες θυμαρέλαιου για ανακούφιση από τυχόν μυαλγίες.

Για να αποτρέψετε τη διάδοση της μόλυνσης:

Αποφύγετε την επαφή
Όσο έχετε συμπτώματα στρεπτόκοκκου φροντίστε να μην φτερνίζετε ή βήχετε παρουσία άλλων για να σταματήσετε τη διάδοση των βακτηρίων. Επίσης καλύτερα να μην μοιράζεστε ποτήρια, σκεύη, πιάτα ή φαγητό με άλλον για δύο εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό αντιβακτηριακό φυσικό σαπούνι για τα πιάτα και τις επιφάνειες στο μπάνιο σας και τον πάγκο της κουζίνας.

Πλένετε τα χέρια σας
Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας ενδελεχώς, ειδικά αν βρίσκεστε με άλλον κόσμο. Χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριακό σαπούνι για να απαλλαγείτε από κάθε ίχνος βακτηρίων ομάδας Α, όπως σπιτικό σαπούνι χεριών με λάδι μέντας.

Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα
Αλλάξτε αμέσως την οδοντόβουρτσά σας μόλις παρουσιάσετε συμπτώματα στρεπτόκοκκου στη συνέχεια μόλις αναρρώσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν υποτροπή λοίμωξης από  στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Προφυλάξεις

Φροντίστε να κάνετε την ειδική εξέταση strep test πριν τη λήψη οποιασδήποτε αντιβίωσης. Οι ιοί όπως η γρίπη και ο αδενοϊός προκαλούν έντονο πονόλαιμο. Επίσης, τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου και τα συμπτώματα του απλού πονόλαιμου από ίωση είναι πολύ παρόμοια.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν έχετε πρόβλημα κατάποσης, αν οι αμυγδαλές σας είναι πρησμένες, ή ο πυρετός σας δεν πέφτει. Η θεραπεία με αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ασθένειες με στρεπτόκοκκο, καθώς η υπερβολική χρήση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηριδίων. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα συνεχιστούν επισκεφθείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω θεραπεία.

Ανακεφαλαιώνοντας!

  • Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του λαιμού και των αμυγδαλών που προκαλείται από τα βακτήρια strep A. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μεταδίδεται μέσω στενής επαφής.
  • Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να οδηγήσει σε οστρακιά, μια πολύ σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη.
  • Η συμβατική θεραπεία για τον στρεπτόκοκκο είναι τα αντιβιοτικά, τα οποία μειώνουν τη διάρκεια της ασθένειας κατά περίπου μισή ημέρα.
  • Τα σκευάσματα για τον στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν συμπληρώματα που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τροφές που θα καταπραΰνουν το λαιμό και θα διευκολύνουν τον πόνο και αιθέρια έλαια που βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηριδίων.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ