Σεισμός 6.4 Ρίχτερ στην Αλβανία : Τουλάχιστον 6 νεκροί - Εκατοντάδες τραυματίες - Άνθρωποι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια (φώτο-βίντεο)

Συντρίμμια και ισοπεδωμένα κτήρια άφησε πίσω του ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων δεκαετιών

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην Αλβανία , από τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων δεκαετιών που έπληξε τη χώρα. Ο σεισμός συγκλόνισε τα Τίρανα και τη γύρω περιοχή και άφησε πίσω του γκρεμισμένα κτήρια και ανθρώπους θαμμένους κάτω από τα ερείπια.

Όσο περνούν οι ώρες γίνονται πλέον φανερές οι καταστροφικές διαστάσεις του σεισμού μεγέθους 6.4 Ρίχτερ, που έπληξε σήμερα λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα [τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας] την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου. Πληροφορίες κάνουν πλέον λόγο για έξι νεκρούς, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία.

Φώτο: Reuters

Επίσης, οι πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, δηλαδή 30 χλμ έξω από τον αλβανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα δε με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS),  το εστιακό βάθος ήταν μικρό, μόλις 10χλμ. 

Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτήρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο.

Φώτο: AP

Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.


Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες.

Φώτο AFP

Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο. Στις 07.03 καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών, αναφέρει το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το αλβανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσα τους δύο γυναίκες που βρέθηκαν νεκρές στα συντρίμμια  μιας πολυκατοικίας στο χωριό Thumane, και ένας άντρας που σκοτώθηκε όταν πήδηξε από κτήριο στην πόλη Kurbin. 

Φώτο: Getty Images

Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Δυρράχιο. Δύο από αυτούς καταπλακώθηκαν από κτήριο που κατέρρευσε.

Οι διασώστες στο Δυρράχιο δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι ο τρίτος άνθρωπος που σκοτώθηκε ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα , η οποία έβαλε το σώμα της ως ασπίδα για να προστατεύσει τον εγγονό της, αναφέρει ο Guardian.

Ο υπουργός Υγείας, Ogerta Manastirliu, δήλωσε ότι 300 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία στο Δυρράχιο, τα Τίρανα και το Θουμάν, ενώ φτάνουν όλο και περισσότεροι.

Φώτο: AP

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για πλήρη κατάρρευση τουλάχιστον δύο κτηρίων. 


Σε άλλα βίντεο και φωτογραφίες καταγράφονται επίσης ρωγμές και σοβαρές ζημιές σε πολλά  κτίρια.

Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ