Συνταγματική αναθεώρηση: Πέρασε με 212 "Ναι" η ψήφος των Αποδήμων -158 "υπέρ" στην εκλογή ΠτΔ

Ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
 

Η αποσύνδεση της πρόωρης διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η κατάργηση της σύντομης παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων αποτελούν τις βασικότερες αλλαγές της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συνολικά, για την τέταρτη τροποποίηση του Συντάγματος του 1975 μπήκαν σε ψηφοφορία 49 διατάξεις, που αφορούν 28 άρθρα.

Tην θετική ψήφο της εθνικής αντιπροσωπείας (ψήφισαν 297, απουσίαζαν τρεις) έλαβαν οι διατάξεις για:

- Την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με 190 ψήφους

- Τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με 158

- Την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους με 212 ψήφους

- Την θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας με 254 ψήφους

- Τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας με 179

- Την κατάργηση της σύντομης παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων με 274 ψήφους

- Την δυνατότητα εξεταστικών επιτροπών από τις μειοψηφίες με 189 ψήφους

- Την εξομοίωση τακτικών και στρατιωτικών δικαστών 189 ψήφους

- Την εκλογή μελών ανεξάρτητων αρχών με 158 ψήφους

Να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση του άρθρου 54 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πήρε 212 ψήφους, καθώς η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε.

Ειδικότερα, ψήφισαν 297 βουλευτές, καθώς έλειπαν οι Νίκος Φίλης και Μανώλης Θραψανιώτης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ:

- Άρθρο 32 παρ. 4: η ρύθμιση ψηφίστηκε τελικά μόνο από την ΚΟ της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε την δική του πρόταση που καταλήγει σε εκλογή του προέδρου από τον λαό ενώ δική του πρόταση που δεν μπήκε σε ψηφοφορία κατέβασε και το Κίνημα Αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, μετά την έγκριση της νέας διάταξης η επικείμενη εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα θα γίνει χωρίς το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Η διαδικασία προβλέπει πως αν δεν επιτευχθούν αυξημένες πλειοψηφίες 200 και 180 βουλευτών, τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται με το όριο να πέφτει στους 151 και, αν πάλι αποβεί άκαρπη, η εκλογή γίνεται με σχετική πλειοψηφία.

- Άρθρο 86 παρ. 3: 274 βουλευτές ψήφισαν υπερ της κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ό,τι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες. Η διάταξη είχε λάβει 225 ψήφους και υπάρχει ευρύτατη συναίνεση.

- Άρθρο 62: Περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 179 βουλευτές καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε δική του πρόταση που απορρίφθηκε.

- Άρθρο 68 παρ. 2: Δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή με την υπογραφή 10 βουλευτών και έγκριση της πρότασης από 120. Για τη διάταξη υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει τη συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο.
Η αναθεωρητέα διάταξη πήρε 189 θετικές ψήφους.

- Άρθρο 101: Εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα .Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους

- Άρθρο 96 παρ. 5: Εξίσωση στρατιωτικών με τους λοιπούς δικαστές θωρακίζοντας κατά το Συμβούλιο της Ευρώπης την ανεξαρτησία τους.

Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω διατάξεις χρειάζονταν έγκριση 151 βουλευτών, καθώς στην προτείνουσα Βουλή είχαν περάσει τον πήχη των 180 ψήφων.

- Άρθρο 54: Σύσσωμα τα κόμματα της Βουλής πλην ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Το τελικό κείμενο του άρθρου , μετά από έντονες διεργασίες έτυχε της ευρύτερης αποδοχής καθώς ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις που τέθηκαν κυρίως από ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Άρθρο 21 παρ 1: Με πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που στηρίχθηκε και από άλλα κόμματα (έλαβε 190 ψήφους) κατοχυρώνεται συνταγματικά η παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αρθρο 73: Η πλειοψηφία αποδέχθηκε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την εισαγωγή πρόβλεψης λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Με τον τρόπο αυτό η Βουλή θα δέχεται προτάσεις νόμου αρκεί να φέρουν υπογραφή 500 χιλ. πολιτών και να μην αφορούν σε θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Η διάταξη έλαβε 254 θετικές ψήφους.

Επίσης, με την σύμφωνη γνώμη σύσσωμης της εθνικής αντιπροσωπείας καταργήθηκαν μια σειρά άρθρα και παρωχημένες παράγραφοι.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ