Λιοντάρια, κροκόδειλοι & σπάνια πουλιά: Για πρώτη φορά στο φως σπάνιες μούμιες ζώων στη νεκρόπολη Σακάρα της Αιγύπτου (φώτο-βίντεο)

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη

Δύο μωρά λονταριών ήταν μέρος  της σπάνιας συλλογής από μουμιοποιημένα ζώα που ανακαλύφθηκαν σε μια τεράστια νεκρόπολη στη Σακκάρα της Αιγύπτου. Τα σπάνια ευρήματα, στα οποία περιλαμβάνονται αρκετοί κροκόδειλοι, πουλιά, γάτες, κόμπρες και Μαγκούστα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, από το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, το Σάββατο.

AFP via Getty Images

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μούμιες το περασμένο έτος, κοντά στην Πυραμίδα της Σακάρα, νότια της πρωτεύουσας. Η ανασκαφή έφερε στο φως εκατοντάδες αντικείμενα, όπως μάσκες, αγάλματα Θεοτήτων, και μούμιες με γάτες, κροκόδειλους, κόμπρες, λιοντάρια και πουλιά.

Mohamed Hossam/EPA

Ανάμεσα στα ευρήματα που παρουσιάστηκαν τα ξυλόγλυπτα αγάλματα της Θεάς του πολέμου , Σεχμέτ, η οποία απεικονίζεται ως γυναίκα με το κεφάλι λέαινας.

EPA

Ένας σπάνιος μεγάλος πέτρινος σκαραβαίος περιγράφεται από τον κ. Mostafa Waziri, γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, ως "ο μεγαλύτερος σε όλο τον κόσμο".

AFP via Getty Images

"Βρίσκουμε εδώ εκατοντάδες αντικείμενα", δήλωσε ο υπουργός αρχαιοτήτων Khaled el-Anany. "Όλα τα ευρήματα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον από την αιγυπτολογική άποψη , για όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα  αυτή την περιοχή", συμπληρώνει.

Ανακαλύφθηκαν επίσης δύο μούμιες από Αιγυπτιακές μαγκούστα τυλιγμένες σε επίδεσμους από λινό, αναφέρει ο independent.

AFP via Getty Images

  Οι αιγυπτιακές αρχές παρουσίασαν τα αντικείμενα σε μια έκθεση κοντά στη νεκρόπολη το Σάββατο. 

AFP via Getty Images

Οι μούμιες των ζώων βρέθηκαν στο αρχαίο νεκροταφείο νότια της πρωτεύουσας της Αιγύπτου Κάιρο και προσέλκυσαν πολλούς τουρίστες από την πρώτη μέρα. Σε αντίθεση με τις μουμιοποιημένες γάτες, οι οποίες συχνά εντοπίζονται από αρχαιολόγους, η ανακάλυψη άθικτων λιονταριών θεωρείται σπάνια και οι αρχές κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν δύο από αυτές ανήκουν σε μωρά λιονταριού, κάτι που θα είναι ακόμη πιο μοναδικό. 

AFP via Getty Images

AFP via Getty Images

 

Η Σακάρα είναι ένα αρχαίο νεκροταφείο που χρησίμευε ως νεκρόπολη για την Μέμφιδα, την πρωτεύουσα της αρχαίας Αιγύπτου. για περισσότερο από δύο χιλιετίες. Βρίσκεται περίπου 30χλμ. νότια του Καΐρου και ήταν ενεργός ταφικός χώρος για περισσότερα από 3.000 χρόνια ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.   

AFP via Getty Images

AFP via Getty Images

Τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος έχει επενδύσει στην προώθηση των αρχαιολογικών ευρημάτων της σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τη ζωτικής σημασίας για την οικονομία της, τουριστική βιομηχανία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ