Βούτηγμα για τον καφέ σας από τον Άκη Πετρετζίκη: Κέικ με γλυκό του κουταλιού κουμκουάτ που θα λατρέψετε!

Νόστιμο και ελαφρύ με οδηγίες του Άκη μας!

Συστατικά

250 γρ. γλυκό του κουταλιού κουμκουάτ , σουρωμένο από το σιρόπι του
3 αβγά, μεσαία
200 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα, για το αλεύρωμα της φόρμας
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα, για το βουτύρωμα της φόρμας
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για το σερβίρισμα 

100 γρ. γλυκό του κουταλιού κουμκουάτ

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Κόβουμε τα κουμκουάτ στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους.
Βάζουμε τα κουμκουάτ στο μηχάνημα με τα μαχαίρια και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν και να γίνουν πολτός.
Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα φιστίκια με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα φιστίκια σιγά σιγά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε τον πολτό από τα κουμκουάτ και χτυπάμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε το βούτυρο, το γιαούρτι στον κάδο του μίξερ, και χτυπάμε καλά για 2-3 λεπτά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 35x10 εκ. και μεταφέρουμε το μείγμα.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και το σερβίρουμε από πάνω με γλυκό του κουταλιού κουμκουάτ.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ