Επίδομα θέρμανσης: Δείτε βήμα- βήμα τι πρέπει να κάνετε για να συμπληρώσετε την αίτηση

Οι αναλυτικές οδηγίες της ΑΑΔΕ

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, άνοιξε η εφαρμογή στο TΑXIS net μέσω της οποίας οι δικαιούχοι επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την είσπραξη του επιδόματος και ήδη ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει υποβάλλει αίτηση. 

Οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα μπορούν να γίνονται μέχρι 20 Δεκεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι αφού επισκεφθούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ aade.gr μπορούν με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο TAXIS net να εισέλθουν στην σχετική εφαρμογή για τις αιτήσεις τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων εξόδων επίσης έδωσε από χθες στη δημοσιότητα μια λίστα με τις 15 πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, με την οποία λύνονται πολλές βασικές απορίες, όπως το τί συμβαίνει στην περίπτωση που ο αιτών διαμένει σε πολυκατοικία.

Η ΑΑΔΕ ανάρτησε στον ιστότοπο της αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή της αίτησης.

Σύμφωνα με αυτές

Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη

Συμπληρώνω τον IBAN λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα

Αποδέχομαι τους σχετικούς όρους

Επιλέγω υποβολή αίτησης

Βήμα - βήμα η συμπλήρωση της αίτησης

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αίτηση χορήγησης επιδόματος θέρμανσης είναι η κατοχή κωδικών του Taxisnet. Η είσοδος στην εφαρμογή για το πετρέλαιο θέρμανσης γίνεται μέσα από αυτόν τον σύνδεσμο.

Στην πρώτη οθόνη της πλατφόρμας για το πετρέλαιο θέρμανσης συμπληρώνονται οι κωδικοί πρόσβασης που διαθέτετε για τη χρήση του TAXISnet. Εναλλακτικά, μπορείτε να συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. σας και τον Αριθμό Ειδοποίησης μιας από τις πέντε (5) τελευταίες Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

Μετά την επιτυχημένη σύνδεση εμφανίζονται οι κεντρικές επιλογές της εφαρμογής για το επίδομα θέρμανσης:

Τα βασικά σημεία της αίτησης για το επίδομα θέρμανσης
 

Για να μπείτε στην εφαρμογή Υποβολής/Διαχείρισης Αίτησης, επιλέγετε το πλήκτρο οθόνης που αναφέρει «Υποβολή/Διαχείριση Αίτησης».

Εμφανίζεται τότε η οθόνη που ακολουθεί με τις αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης που έχετε ήδη υποβάλει. Στην πρώτη σύνδεση, αυτή η οθόνη είναι κενή ως προς τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις.

Για να συνεχίσετε επιλέγετε το πλήκτρο «Συμπλήρωση Αίτησης».

Εμφανίζεται η αρχική οθόνη της αίτησης, την οποία ο χρήστης πρέπει να μελετήσει και να αποδεχτεί την Σελίδα 5 υπεύθυνη δήλωση ότι όλα τα στοιχεία που θα συμπληρωθούν στην αίτηση είναι αληθή. Εάν δεν ενεργοποιηθεί η σχετική επιλογή, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής της αίτησης:

Τι «τσεκάρουμε» στην αίτηση για το επίδομα θέρμανσης
Μετά την αποδοχή της υπεύθυνης δήλωσης ανοίγει η φόρμα για συμπλήρωση όλων των προς συμπλήρωση πεδίων για το επίδομα θέρμανσης. Το πρώτο ερώτημα αφορά στην κατοικία:

«Η κατοικία ας ανήκει σε πολυκατοικία ή σε κτίσμα πολλαπλών κατοικιών όπου μοιράζεται η κατανάλωση πετρελαίου»

Στη συνέχεια ο αιτών καλείται να «τσεκάρει» για την περίπτωση που η κατοικία ανήκει σε κτίσμα πολλαπλών κατοικιών ή σε πολυκατοικία όπου μοιράζεται η κατανάλωση του πετρελαίου. Σε θετική απάντηση πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσει τα παρακάτω εμφανιζόμενα στοιχεία:

Αρχικά στην πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης ζητείται ο Αριθμός της Κοινόχρηστης Παροχής ρεύματος ή αριθμός της Παροχής που εκπροσωπεί το Σελίδα 6 κτίσμα για τις ανάγκες της χορήγησης του επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Με τη συμπλήρωση ενός έγκυρου αριθμού παροχής, εμφανίζεται από κάτω η διεύθυνση στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη παροχή, αλλιώς εμφανίζεται κατάλληλο μήνυμα λάθους.

Στη συνέχεια πρέπει να εισαχθεί ο Α.Φ.Μ. του διαχειριστή ή του φυσικού προσώπου που εκπροσωπεί το κτίσμα όσον αφορά στην παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης. Ο Α.Φ.Μ. αυτός πρέπει να αντιστοιχεί στο φυσικό πρόσωπο που έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων Πολυκατοικίας για να εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας / ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή καθενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά.

Επίδομα θέρμανσης για μονοκατοικία ή πολυκατοικία

Στη συνέχεια ενεργοποιείτε την επιλογή «Προβολή Διαμερισμάτων». Εάν δεν έχει οριστεί η πολυκατοικία από τον διαχειριστή εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα, το οποίο σημαίνει ότι ο χρήστης θα πρέπει να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του διαμερίσματός του:


Ακολουθούν άλλες 3 επιμέρους ενότητες. Στην πρώτη ενότητα της φόρμας ζητείται ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας του χρήστη. Με τη συμπλήρωση ενός έγκυρου αριθμού παροχής, εμφανίζεται από κάτω η διεύθυνση στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη παροχή. Μετά συμπληρώνετε τα τετραγωνικά μέτρα των κυρίων χώρων της κύριας κατοικίας σας, στον σχετικό πίνακα.

Στην επόμενη ενότητα ζητούνται στοιχεία που αφορούν την κύρια κατοικία και συγκεκριμένα αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν. Σε όποια περίπτωση ισχύει αυτό, ο χρήστης καλείται να συμπληρώσει και τον Α.Φ.Μ. ενός εκ των εκμισθωτών ή των δωρεάν παραχωρούντων. Εάν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, τότε ο χρήστης δε συμπληρώνει τίποτα από αυτά.

Η ολοκλήρωση της αίτησης για το επίδομα θέρμανσης
Τέλος, η τελευταία ενότητα της αίτησης περιλαμβάνει τα στοιχεία του λογαριασμού πίστωσης και τα στοιχεία επικοινωνίας. Να σημειωθεί ότι γίνονται δεκτοί μόνο λογαριασμοί ελληνικών τραπεζών (ο IBAN ξεκινάει με GR) και ότι ένας λογαριασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από έναν δικαιούχο.

Μετά τη συμπλήρωση όλων των πεδίων υποβάλλεται η αίτηση επιλέγοντας το πλήκτρο υποβολής: «Υποβολή αίτησης».

Μετά την υποβολή γίνονται έλεγχοι ορθής συμπλήρωσης της φόρμας και στη συνέχεια ο έλεγχος του Σελίδα 8 δικαιώματος λήψης του επιδόματος. Όταν υπάρχουν λάθη συμπλήρωσης της φόρμας, εμφανίζονται σχετικά μηνύματα και κοκκινίζουν τα πεδία που απαιτούν διόρθωση ή συμπλήρωση. Στη συνέχεια εμφανίζεται το αποτέλεσμα της αίτησης:

Ο Αναλυτικός οδηγός της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης

Για να δείτε τον αναλυτικό οδηγό της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης κάντε κλικ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ