Η εκπληκτική Ντίνα Νικολάου σε ένα γλύκισμα - όνειρο: Κυδώνια γεμιστά με μπισκότα, αποξεραμένα φρούτα & καρπούς

Την ίδια συνταγή μπορείτε να την κάνετε χρησιμοποιώντας μήλα ή αχλάδια, αποφεύγοντας να τα βράσετε πριν το ψήσιμο. 

ΥΛΙΚΑ

4 κυδώνια, καθαρισμένα ολόκληρα
Χυμό από ½ λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
3 γαρύφαλλα
80 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς (φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης), κοπανισμένα
80 γρ. ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (κράνμπερις, μαύρες σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα)
80 γρ. μπισκότα κανέλας, σπασμένα σε μικρά κομμάτια (όχι τριμμένα)
80 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
4 κουτ. σούπας μέλι
50 γρ. βούτυρο

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Καθαρίζω εξωτερικά τα κυδώνια και τα τοποθετώ σε μια κατσαρόλα σε μονή στρώση. Προσθέτω το ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα και το χυμό λεμονιού. Γεμίζω την κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα σκεπάσει και βράζω για 15 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Βγάζω τα κυδώνια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε ένα πιάτο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μπολ ανακατεύω τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα, τα μπισκότα, τη σοκολάτα και το μέλι. Με ένα μαχαίρι κόβω ένα καπάκι από το πάνω μέρος των κυδωνιών, εκεί που βρίσκεται το κοτσάνι. Κρατάω κατά μέρος τα καπάκια και με ένα κουταλάκι αφαιρώ ένα μέρος από το εσωτερικό τους, αφήνοντας μόνο ½ εκατοστό περιμετρικά. Πετάω τα κουκούτσια και παίρνω όση σάρκα έχω βγάλει, την κομματιάζω και την ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά του μπολ.

ΒΗΜΑ 3 Στερεώνω τα κυδώνια όρθια σε ένα μικρό ταψάκι που να τα χωράει ίσα-ίσα. Τα γεμίζω μέχρι επάνω με το μείγμα της γέμισης και τα σκεπάζω με τα καπάκια τους. Ψιλοκόβω το βούτυρο και το σκορπίζω πάνω στα καπάκια. Ψήνω τα κυδώνια για 30 λεπτά. Τα σερβίρω ζεστά και τα συνοδεύω με παγωτό, κατά προτίμηση βανίλια.

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ