Μερικά χρήσιμα tips για να καθαρίσεις τα πινέλα του μακιγιάζ σου

Τα πινέλα του μακιγιάζ αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την δημιουργία του τέλειου βαψίματος.

Ωστόσο, κάτι που συχνά παραμελούμε είναι ο σωστός καθαρισμός και η διατήρηση τους σε άριστη κατάσταση.

Αυτό όμως είναι πολύ σημαντικό, τόσο για λόγους υγιεινής όσο και για να συνεχίσουν να βοηθούν για ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα. Θα πρέπει λοιπόν ο καθαρισμός των πινέλων του μακιγιάζ να σας γίνει συνήθεια, όπως είναι ο καθαρισμός του προσώπου.

Μπορείτε να πλύνετε τα εργαλεία σας με κάποιο σπρέι ή καθαριστικό πινέλων μακιγιάζ που θα βρείτε στα καταστήματα καλλυντικών. Εναλλακτικά, υπάρχουν και πιο φυσικοί και οικονομικοί τρόποι με υλικά που σίγουρα έχετε στο σπίτι σας. Θα δούμε τα βήματα στη συνέχεια.

Getty images

Πρώτα όμως ας μάθουμε γιατί δεν πρέπει να παραλείπουμε το πλύσιμο και την απολύμανση τους, αναφέρει το beautetinkyriaki.gr.

Γιατί και πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε τα πινέλα του μακιγιάζ;
Πέρα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, τα πινέλα του μακιγιάζ συσσωρεύουν στην επιφάνεια τους σκόνη, βακτήρια και λιπαρότητα, η οποία μεταδίδεται από την επιδερμίδα μας. Αν λοιπόν γίνεται συνεχής χρήση τους χωρίς να τα καθαρίζουμε, υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν εκ νέου όλα αυτά στο δέρμα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ερεθισμούς, φλεγμονές, σπυράκια και έξαρση ακμής. Επίσης, από τα βρώμικα πινέλα των σκιών υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί επιπεφυκίτιδα.

Σύμφωνα με δερματολόγους, χωρίς όμως να υπάρχουν έρευνες που να το επιβεβαιώνουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα πινέλα που δεν είναι καθαρά να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση. Κι αυτό διότι συμβάλουν στην αποσύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, προκαλώντας οξειδωτικό στρες του δέρματος που οδηγεί σε ρυτίδες και χαλάρωση.

Οπότε αν θέλετε το δέρμα σας να παραμείνει καθαρό, σφριγηλό και νεανικό δεν πρέπει να αμελείτε το πλύσιμο των πινέλων του μακιγιάζ.

Ιδανικά θα πρέπει να τα πλένουμε καθημερινά ή μετά από κάθε χρήση. Ωστόσο, ο καθαρισμός αυτών που χρησιμοποιούνται για καλλυντικά σε μορφή σκόνης μια φορά την εβδομάδα θεωρείται αρκετός. Αντίθετα, τα πινέλα με τα οποία εφαρμόζουμε υγρά ή κρεμώδη προϊόντα, όπως το foundation, θα πρέπει να πλένονται καθημερινά, διότι είναι πιο επιρρεπή στη συσσώρευση βακτηριδίων.

Τα βήματα για τον καθαρισμό των πινέλων του μακιγιάζ

  • Πριν ξεκινήσετε τα βήματα για το πλύσιμο των πινέλων πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως δεν πρέπει να πέσει καθόλου νερό στο σημείο όπου κρατιούνται οι τρίχες. Αυτό ενδέχεται να αλλοιώσει την κόλλα με συνέπεια να αρχίσουν να φεύγουν. Επίσης, το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι ζεστό, γιατί θα χαλάσει τις τρίχες.
  • Πάρτε λοιπόν το βρώμικο πινέλο του μακιγιάζ και βάλτε το κάτω από τρεχούμενο χλιαρό νερό με τις τρίχες να κοιτούν προς τα κάτω και τη λαβή προς τα πάνω.
  • Αφού το βρέξετε καλά, βάλτε στην παλάμη σας λίγο baby shampoo, κάποιο ήπιο σαμπουάν (όχι αντιπυτιριδικό ή για βαμμένα μαλλιά), ή υγρό πιάτων και αρχίστε να το τρίβετε με κυκλικές κινήσεις. Αν το πινέλο είναι πλακέ, όπως του κονσίλερ και του foundation, οι κινήσεις θα πρέπει να είναι μπρος πίσω.
  • Μόλις καθαριστεί πλήρως, ξεπλύντε το με άφθονο χλιαρό νερό κρατώντας το πάντα με τις τρίχες προς τα κάτω. Αν το νερό δεν βγαίνει εντελώς καθαρό, επαναλάβετε το τρίψιμο με το σαπούνι και ξεπλύντε το ξανά μέχρι να φύγει κάθε ίχνος καλλυντικού.
  • Στραγγίξτε το καλά και κάντε ταμποναριστές κινήσεις με μια καθαρή πετσέτα.
  • Με καθαρά χέρια, επαναφέρετε το αρχικό του σχήμα.
  • Τέλος, αφήστε το να στεγνώσει σε οριζόντια θέση στην άκρη του πάγκου με τις τρίχες να μην ακουμπούν και να είναι στον αέρα για περίπου 8 ώρες. Αν και η ιδανική θέση είναι κρεμασμένα κάθετα με τις τρίχες προς τα κάτω, χωρίς να πιέζονται, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει το πινέλο να στεγνώνει με τις τρίχες προς τα πάνω. Αυτό θα συσσωρεύσει την υγρασία στην κόλλα και θα την αλλοιώσει.
  • Υπάρχει και ένα μυστικό για να μην σκληρύνουν τα πινέλα σας, εφόσον είναι συνθετικά. Κάθε δυο εβδομάδες, μετά το πλύσιμο, περάστε τα με λίγο μαλακτικό μαλλιών, ξεπλύνετε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Photo: Box Hill Institute

Πως καθαρίζω τα σφουγγαράκια του μακιγιάζ – beauty blender;

  • Η διαδικασία είναι η ίδια με το πλύσιμο των πινέλων του μακιγιάζ.
  • Ξεκινάτε βρέχοντας καλά το σφουγγαράκι με χλιαρό νερό.
  • Στη συνέχεια βάζετε λίγο baby shampoo, σαμπουάν ή υγρό πιάτων στα χέρια σας και αρχίζετε να τρίβετε το σφουγγαράκι μέχρι να καθαρίσει.
  • Το ξεβγάζετε με άφθονο χλιαρό νερό και αν δεν έχει καθαρίσει πλήρως επαναλαμβάνετε το πλύσιμο.
  • Στραγγίζετε καλά το σφουγγαράκι, το πατάτε σε μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε πάνω της για να στεγνώσει.
  • Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να καθαρίζετε το beauty blender σας μετά από κάθε χρήση, μπορείτε απλά να το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό για να απομακρύνετε τα μικρόβια και να το διατηρήσετε σε καλή κατάσταση. Μάλιστα δεν είναι ανάγκη να στεγνώσει πλήρως πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά, αφού η εφαρμογή του foundation και των άλλων υγρών προϊόντων μακιγιάζ γίνεται καλύτερα με νωπό σφουγγαράκι.

Απολύμανση των πινέλων με φυσικά υλικά
Για την απολύμανση των πινέλων του μακιγιάζ χρησιμοποιήστε οινόπνευμα ή κάποιο απολυμαντικό προϊόν. Καλό θα ήταν ωστόσο το καθαριστικό να μην έρχεται σε επαφή με το σημείο όπου οι τρίχες είναι κολλημένες στο πινέλο.

Οινόπνευμα: Γεμίστε ένα μπολάκι με οινόπνευμα, βουτήξτε για λίγο τις τρίχες του πινέλου. Στη συνέχεια βγάλτε το, στραγγίξτε το, σκουπίστε το με μια καθαρή πετσέτα ταμποναριστά και αφήστε το να στεγνώσει. Αυτό θα πρέπει να γίνεται μια φορά τον μήνα. Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο, απλά ψεκάστε λίγο οινόπνευμα στις τρίχες και σκουπίστε το με ένα καθαρό χαρτί ή μια πετσέτα.

Ξύδι: Δημιουργήστε ένα μείγμα από ίση ποσότητα νερού και ξυδιού και βάλτε μέσα τις τρίχες των πινέλων. Τρίψτε τις ελαφρώς και μετά βγάλτε το πινέλο και ξεπλύντε το καλά. Σκουπίστε το ως συνήθως και αφήστε το να στεγνώσει.

Εναλλακτικοί γρήγοροι τρόποι για το καθάρισμα των πινέλων του μακιγιάζ
Μωρομάντηλα – μαντηλάκια ντεμακιγιάζ: Μια γρήγορη και εύκολη λύση για να καθαρίσετε τα πινέλα σας είναι τα υγρά μαντηλάκια. Στριφογυρίστε το πινέλο με απαλές κινήσεις πάνω στο μαντηλάκι μέχρι να μην βγάζει πλέον χρώμα.

Ελαιόλαδο και αντιβακτηριδιακό σαπούνι: Αναμειγνύοντας το υγρό των πιάτων με λίγο ελαιόλαδο όχι μόνο καθαρίζουν τα εργαλεία του μακιγιάζ σας, αλλά διατηρούνται και μαλακά.

Σπρέι καθαρισμού πινέλων μακιγιάζ και άλλα καλλυντικά προϊόντα: Μια εύκολη και γρήγορη λύση για να πλύνετε τα εργαλεία σας είναι τα ειδικά καθαριστικά πινέλων του εμπορίου. Για παράδειγμα το σπρέι χρειάζεται μόνο 2-3 ψεκασμούς και σκούπισμα με μια καθαρή πετσέτα. Μετά απλά αφήστε τα πινέλα σας να στεγνώσουν πριν τη χρήση.

Ακολουθώντας μια από τις παραπάνω λύσεις, όχι μόνο η επιδερμίδα σας θα σας ευγνωμονεί αλλά θα έχετε και πιο αψεγάδιαστο αποτέλεσμα στο μακιγιάζ σας!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ