Ρωσία: Ο διάσημος ιστορικός Σοκόλοφ σκότωσε & διαμέλισε πρώην φοιτήτρια του - Τον έπιασαν να πετάει τα μέλη της στο ποτάμι (φώτο-βίντεο)

Η υπόθεση Σοκόλοφ αναζωπυρώνει στην Ρωσία την συζήτηση για την συζυγική βία

Η ρωσική δικαιοσύνη θα αποφασίσει σήμερα την προσωρινή κράτηση ή μη του επιφανούς ιστορικού για τη δολοφονία της ερωμένης του, την ώρα που το γεγονός έχει προκαλέσει πολεμική στην Ρωσία για την ενδοοικογενειακή βία και την ατιμωρησία των δραστών.

Ο 63χρονος Ολεγκ Σοκόλοφ, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και ειδικός στον Ναπολέοντα, ανασύρθηκε μεθυσμένος από τον ποταμό Μόικα έχοντας στο σακίδιό του δύο κομμένα χέρια και ένα πιστόλι κρότου. Στην αστυνομία ομολόγησε ότι είχε σκοτώσει την παλιά του φοιτήτρια Αναστάζια Γετσένσκο, 24 ετών, με την οποία μοιραζόταν την ζωή του. Δικαστής θα αποφασίσει την προφυλάκισή του ή μη.

Ο Σεργκέι Ετσένκο, αδελφός του θύματος, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνηθεί με την αδελφή του λίγη ώρα πριν από την δολοφονία της και ότι «κίνητρο του εγκλήματος είναι η ζήλεια».

«Του είπε ότι είχε πάει στην γιορτή ενός φοιτητή φίλου της. Την έδειρε, ωστόσο εκείνη βγήκε από το σπίτι και έπειτα επέστρεψε...», διηγήθηκε ο αδελφός της στην ιστοσελίδα RBK.

Οι ρωσικές ενώσεις βλέπουν στην υπόθεση αυτή να αναδύεται το θέμα της βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ρωσική κοινωνία, την στιγμή μάλιστα που οι πράξεις ενδοοικογειακής ή συζυγικής βίας έχουν αποποινικοποιηθεί στην πλειονότητά τους με νόμο του 2017.

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι ένα θύμα να εκτελεσθεί, πρέπει να υπάρχει πρόληψη», έγραψε στην σελίδα της στο Facebook η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Αλένα Πόποβα, η οποία καταγγέλλει ένα σάπιο δικαιικό σύστημα που προστατεύει τους βίαιους άνδρες την στιγμή που υπάρχει ένα πτώμα» και επιμένει ότι «η δολοφονία αυτή θα μπορούσε να έχει εμποδισθεί».

Μία πρώτη μήνυση

Διότι, σύμφωνα με την εφημερίδα Moskovski Komsomolets και μία δημόσια έκκληση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα Change.org, ο Ολεγκ Σοκόλοφ είχε ήδη κατηγορηθεί για βιαιοπραγία τουλάχιστον κατά μίας φοιτήτριας.

Η έκκληση, η οποία είχε συγκεντρώσει 5.300 υπογραφές σε λίγες ημέρες, εγκαλούσε τις αρχές του πανεπιστημίου κατηγορώντας τις ότι έκλεισαν τα μάτια στην «τερατώδη» συμπεριφορά του καθηγητή.

Μία φοιτήτρια, η οποία διατηρούσε ερωτική σχέση με τον Ολεγκ Σοκόλοφ το 2008, είχε καταθέσει μήνυση στην αστυνομία δηλώνοντας ότι ο εραστής της την είχε δέσει σε μία καρέκλα , την κτυπούσε στο πρόσωπο και την απειλούσε ότι θα την σημαδέψει με καυτό σίδερο διότι ήθελε να τον εγκαταλείψει, σύμφωνα με την Moskovski Komsomolets που δημοσιεύει το κείμενο της μήνυσης.

Παρά τις υποψίες για το παραπάνω και για άλλα περιστατικά, κανένα πειθαρχικό μέτρο δεν ελήφθη κατά του καθηγητή, σύμφωνα με τους συντάκτες της δημόσιας έκκλησης, η οποίοι απέστειλαν το κείμενο στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρώην φοιτητή του πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, και ζήτησαν την παραίτηση του πρύτανη και άλλων μελών της πανεπιστημιακής αρχής.

«Είναι η απόδειξη για την ατιμωρησία της οποίας χαίρουν οι βίαιοι άνδρες στην Ρωσία», δήλωσε η Αλένα Σαντίκοβα, επικεφαλής του κέντρου Kitej για την ψυχολογική υποστήριξη των γυναικών.

Κάτοχος έδρας Ιστορίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, ο Όλεγκ Σοκόλοφ ήταν συγγραφέας βιβλίων, μερικά από τα οποία είχαν μεταφρασθεί στα γαλλικά. Το 2003 είχε τιμηθεί από τη Γαλλία με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και είχε επίσης εργασθεί ως σύμβουλος σε ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον Ναπολέοντα.

Στη Γαλλία ήταν επίσης μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Issep, της σχολής που ιδρύθηκε από την πρώην βουλευτή της άκρας δεξιάς Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία τον έπαυσε από τα καθήκοντά του μόλις ανακοινώθηκε η σύλληψή του.

Αυτός ο θαυμαστής του Ναπολέοντα ήταν, σύμφωνα με τους φοιτητές του, ένας ταλαντούχος καθηγητής που μιλούσε γαλλικά και μπορούσε να ερμηνεύει τους ρόλους τόσο του Ναπολέοντα όσο και των στρατηγών του. Όμως τους φαινόταν επίσης «παράξενος», καθώς του άρεσε να μεταμφιέζεται σε Ναπολέοντα και να αποκαλεί τη σύντροφό του Ιωσηφίνα.

Ο Φιόντορ Ντανίλοφ, ένας από τους παλιούς φοιτητές του, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Όλεγκ Σοκόλοφ θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους καθηγητές του πανεπιστημίου, αλλά και «εκκεντρικός», ένας άνθρωπος που άρχιζε μερικές φορές να φωνάζει στα γαλλικά στη διάρκεια των παραδόσεών του.

Ο ιστορικός ήταν επίσης μέλος της Ρωσικής Εταιρείας Στρατιωτικής Ιστορίας, ενός οργανισμού που διευθύνεται από τον υπουργό Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. Ο εν λόγω οργανισμός διέγραψε αμέσως κάθε ίχνος του Όλεγκ Σοκόλοφ από την ιστοσελίδα του στο Ίντερνετ, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ