Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δημιουργεί: αφράτο πεϊνιρλί με κιμά - Η εύκολη ζύμη έχει ένα μυστικό για πολλή νοστιμιά

Πρέπει να το δοκιμάσετε

Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη
500 γραµ. αλεύρι δυνατό
1 κ.γλ κοφτό αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1½ φλ)
2 πρέζες ζάχαρη
50 γραµ. λιωμένο βούτυρο (χλιαρό)
έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο
Για τη γέμιση
350 γραµ. κιμά (μοσχάρι)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες ή ντοματίνια (χωρίς ζουμιά και σπόρους ψιλοκομμένες)
λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κ.σ βούτυρο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
διάλυμα αυγού (ή λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα του πεινιρλί)

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση
Για την εύκολη ζύμη του πεϊνιρλί με κιμά, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο. Ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό το ρίχνουμε στο αλεύρι κι ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.

Αντί για σκέτο νερό μπορούμε να προσθέσουμε μισό νερό και μισό γάλα χλιαρό. Ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη πεϊνιρλί είναι έτοιμη όταν από το ζύμωμα γίνει απαλή κι εύπλαστη. Τη βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να σταθεί μέχρι να διπλασιαστεί. Περίπου για 1 ώρα. Όταν η ζύμη φουσκώσει και ξεκουραστεί, την αδειάζουμε στον πάγκο, τη ζυμώνουμε λίγα λεπτά και τη χωρίζουμε στα τέσσερα.

Σε λαμαρίνα, ακουμπάμε λαδόκολλα. Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε 4 οβάλ φύλλα με πάχος περίπου μισό εκατοστό. Βάζουμε τα οβάλ φύλλα στη λαμαρίνα. Ισομοιράζουμε τη γέμιση με τον κιμά. Αφήνουμε 1 εκατοστό κενό περιμετρικά. Ανασηκώνουμε τις άκρες και σχηματίζουμε βαρκούλες. Τσιμπάμε τις ενώσεις. Τα αφήνουμε να σταθούν για 20′. Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 210-220 βαθμούς C Στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, περίπου για 25′ να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Για την γέμιση του πεϊνιρλί με κιμά
Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2′ σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε την πιπεριά και τη ντομάτα. Αλατίζουμε και σοτάρουμε για 2′ να μαραθούν, σβήνουμε με το ξύδι.

Αφήνουμε λίγο τα λαχανικά να κρυώσουν. Τα ρίχνουμε στον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε τον κιμά. Αν θέλουνε προσθέτουμε πάπρικα ή ρίγανη. Γεμίζουμε κανονικά τα πεϊνιρλί και τα ψήνουμε.

Μυστικά για τέλεια πεϊνιρλί με κιμά
•Το πεϊνιρλί με κιμά δεν σερβίρεται ποτέ καυτό. Επειδή ο κιμάς στο ψήσιμο κατεβάζει υγρά, πρέπει το καυτό πεϊνιρλί να σταθεί στο ταψί και να μείνει για 10′ χωρίς να κοπεί, ώστε να τραβήξει τα υγρά του.

•Αν θέλουμε, στα τελευταίο λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε λίγο κασέρι κι αφήνουμε να λιώσει.

•Η οξύτητα του λεμονιού στα λαχανικά δίνει ένταση στο πεϊνιρλί.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ