Έκτακτο δελτίο καιρού: Μετά το "ανοιξιάτικο" διάλειμμα έρχονται καταιγίδες, σκόνη & χαλάζι - Τι λένε Καλλιάνος- Αρναούτογλου

Έρχονται χαλαζοπτώσεις, καταιγίδες, και αφρικανική σκόνη

Επιδείνωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός. Βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Βόρειο Ιόνιο και σε περιοχές της Ηπείρου, καθώς επίσης λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα στη Μακεδονία και στη Θράκη, αναμένονται μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, αποκτώντας σταδιακά έντονο χαρακτήρα.

Κατά τόπους θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Από το βράδυ της Πέμπτης το μέτωπο των καταιγίδων αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα, με παράλληλη βελτίωση του καιρού στα δυτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 21 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 24 βαθμούς, στην Ήπειρο από 9 έως 24 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 6 έως 25, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 23 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 25, αλλά στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι, τόσο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο, θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις, ενώ το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Στην Αττική αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης και λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το απόγευμα σταδιακά θα αυξηθούν και αργά το βράδυ θα βρέξει τοπικά. Τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που ενδέχεται να είναι κατά περιόδους έντονα και να συνοδευτούν τοπικά από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 17 έως 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν, δίνοντας αργά το βράδυ βροχές και τη νύχτα προς την Παρασκευή σποραδικές καταιγίδες, φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα. Αυξημένες θα είναι από το απόγευμα οι συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί με 4 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γιάννης Καλλιάνος: Επιστρέφουν από την Παρασκευή οι βροχές μαζί με νοτιάδες και σκόνη

Μετά τις σχεδόν ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι ο καιρός θα παρουσιάσει πάλι απότομη αλλαγή και η νέα κακοκαιρία που θα έρθει θα έχεις ως κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις κατά τόπους καταιγίδες, τις πιθανές χαλαζοπτώσεις, τους νοτιάδες στα πελάγη αλλά και τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Έλευση βαρομετρικού χαμηλού από την Αδριατική την Πέμπτη

 

Από την Πέμπτη το μεσημέρι και στη συνέχεια ο καιρός θα καταστεί άστατος στο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες ενώ σε τοπικό επίπεδο οι βροχές αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν ακόμη και προβλήματα λόγω της μεγάλης ραγδαιότητας που θα έχουν. Μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες δυτικές (αρχικά) ηπειρωτικές περιοχές της χώρες. αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτηση του στο facebook.

Γενίκευση της κακοκαιρίας την Παρασκευή

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, εφόσον το βαρομετρικό χαμηλό θα έχει πια πλησιάσει προς τη χώρα μας, οι βροχές θα επεκταθούν μέσα στην Παρασκευή και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Φαίνεται δε ότι οι περιοχές που θα "πληγούν" με τις πιο ισχυρές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της Παρασκευής θα είναι η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα (πιθανώς και η Αττική), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Θράκη αργότερα.

Πιθανές καταιγίδες και στην Αθήνα την Παρασκευή

Όπως όλα δείχνουν, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, οι δείκτες αστάθειας πάνω από την περιοχή της Αττικής θα είναι ανεβασμένοι. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μέσα στην Παρασκευή, εκτός από βροχές να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες ακόμη και μέσα στο λεκανοπέδιο. Τα φαινόμενα κατά τόπους ίσως να έχουν και ελαφρώς έντονο χαρακτήρα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση

Κατά την έλευση του βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την Ελλάδα, κατά την έλευση της κακοκαιρίας δηλαδή, φαίνεται ότι μέσα στην Παρασκευή η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 4-5 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, όταν την Πέμπτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 28°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, την Παρασκευή λόγω της πυκνής κατά περιόδους νέφωσης ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 24°C. Στην Κρήτη όμως θα παραμείνουν ανεβασμένες και ιδιαίτερα στα βόρεια παράλια του νησιού θα αγγίξει ακόμη και τους 27-28°C.

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει και το Αιγαίο, αλλά όχι με ισχυρά φαινόμενα 

Μπορεί στις περιοχές του Αιγαίου να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις αλλά και πιθανές καταιγίδες την Παρασκευή, δεν φαίνεται όμως ότι θα είναι κάτι το αξιόλογο τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τη διάρκεια των φαινομένων. Μόνο στη νότια Κρήτη ίσως κατά τόπους οι καταιγίδες να είναι λίγο πιο έντονες. Πάντως βροχές θα εκδηλωθούν τόσο στο βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο, όσο και στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά με γενικά τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα.

Οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν - Έρχεται σκόνη

Οι άνεμοι θα είναι νοτιάδες με αποτέλεσμα οι μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Αφρική, ωστόσο όχι σε πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι αρκετές από της βροχές θα είναι και λασποβροχές ιδιαίτερα στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Οι εντάσεις των νοτιάδων στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ, με εξαίρεση το νότιο Αιγαίο αλλά και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου όπου οι εντάσεις τους θα αγγίζουν τα 7 και πιθανώς τα 8 μποφόρ τοπικά ως μέγιστες ριπές.

Σχετική βελτίωση του καιρού το Σάββατο

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ο καιρός θα βελτιωθεί σχετικά ενώ δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο ίσως οι βροχές να έχουν λίγο πιο έντονο χαρακτήρα αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν εκεί τοπικές καταιγίδες.

Πιθανή νέα υποτροπή του καιρού την Κυριακή

Παρόλο που είναι αρκετά μακριά μέχρι την Κυριακή, αν διατηρηθούν τα προγνωστικά στοιχεία, υπάρχει η πιθανότητα νέα κακοκαιρίας η οποία θα επηρεάσει πάλι τις περισσότερες περιοχές της χώρας από την Κυριακή. Αυτό το γεγονός όμως ακόμη δεν έχει "κλειδώσει" και γιαυτό δίνεται αυτή την ώρα ως μια πιθανότητα που ενδεχομένως να είναι και αυξημένη.

Αρναούτογλου: «Ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα» από την Πέμπτη φέρνει βροχές και καταιγίδες

Αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη προβλέπει και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου και προειδοποιεί για έντονες βροχοπτώσεις.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη «τείνει να πάρει εμμονικά χαρακτηριστικά τον φετινό Νοέμβρη». Ο καιρός, παρότι την Τρίτη αλλά και σήμερα θα είναι ηλιόλουστος και με υψηλές θερμοκρασίες, θα αλλάξει απότομα και από το απόγευμα της Πέμπτης θα φέρει βροχές και καταιγίδες από τη Δυτική Ελλάδα.

Ο Σάκης Αρναούτογλου κάνει λόγο για εμμονικά καιρικά χαρακτηριστικά και για ένα «ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα». «Θα πρόκειται στην ουσία για ένα "ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα" το οποίο θα συνεχίσει να δίνει μεν ευεργετικά αλλά παράλληλα και επικίνδυνα νερά για πολλές ημέρες σε αρκετές περιοχές της δυτικής αλλά και της νότιας Ευρώπης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

Εμμονικά τα καιρικά χαρακτηριστικά και οι επιπτώσεις τους το φετινό Νοέμβρη!

Φίλες και φίλοι!

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμμονικά χαρακτηριστικά τείνει να πάρει η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τον φετινό Νοέμβρη.

Θα πρόκειται στην ουσία για ένα "ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα" το οποίο θα συνεχίσει να δίνει μεν ευεργετικά αλλά παράλληλα και επικίνδυνα νερά για πολλές ημέρες σε αρκετές περιοχές της δυτικής αλλά και της νότιας Ευρώπης.

Από αύριο μάλιστα σε τροχιά παρατεταμένων και έντονων κατά περιόδους βροχοπτώσεων μπαίνουν αρχικά και τα δυτικά Βαλκάνια (Κροατία, τα δυτικά τμήματα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, το Μαυροβούνιο) και σταδιακά κυρίως από την Πέμπτη και μετά η Αλβανία αλλά και η βορειοδυτική Ελλάδα και στη συνέχεια σχεδόν ολόκληρη η δυτική κυρίως χώρα συνοδεία κατά διαστήματα ισχυρών νοτιάδων!!!

Προσωπικά θεωρώ αναγκαία από τα τέλη κυρίως της εβδομάδας που διανύουμε, μια στοιχειώδη επαγρύπνηση και λήψη μέτρων προφύλαξης από αυτά τα επαναλαμβανόμενα πιθανώς και έντονα καιρικά φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές και όσον αφορά στη χώρα μας κυρίως στα δυτικά τμήματα της! .

Σε κάθε περίπτωση η ακριβής θέση των διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών των επομένων πολλών ημερών θα καθορίσει την ένταση αλλά και την έκταση των καιρικών φαινόμενων.

Θα υπάρξουν και νεότερες φυσικά αναρτήσεις προκειμένου να ενημερώνεστε με τρέχουσες πληροφορίες για την καιρική εξέλιξη και από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 αλλά και μέσα από εδώ, τη σελίδα μου στο facebook!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ