ΔΕΗ: Εθελούσια έξοδος με 15.000 ευρώ μπόνους - Ποιους εργαζόμενους αφορά

 θα καταβληθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές των ετών μέχρι τη συνταξιοδότηση

Τους εργαζόμενους που είναι από 55 ετών και πάνω, έχουν δηλαδή λιγότερα από 5 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, θα αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης ότι πρόκειται να «βγάλει» η ΔΕΗ προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό κόστος της.

Ως κίνητρο, μάλιστα, για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, η ΔΕΗ θα αναλάβει να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές των ετών μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για όσους εργαζόμενους απέχουν έως και 5 χρόνια από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος η ΔΕΗ θα δεσμεύεται ότι, εκτός από ένα εύλογο μπόνους αποχώρησης (της τάξης των 15.000 ευρώ), θα τους πληρώνει εκείνη το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών. Είναι η ίδια ακριβώς πρακτική που εφάρμοσε με επιτυχία ο ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014, αλλά και πρόσφατα.

Εχοντας κάνει κάποιους βασικούς υπολογισμούς, η ΔΕΗ έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η πληρωμή των εισφορών για όσους απέχουν μια 5ετία από τη σύνταξη αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση. Το κόστος, μάλιστα, μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε 2 με 3 χρόνια.

Για τους εργαζόμενους που χρειάζονται περισσότερα από 5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν και οι οποίοι θα «περισσέψουν» από τη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης (κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων κ.λπ.), θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εσωτερικών μετακινήσεων αλλά και κινητικότητας, συνολικά, σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Τεχνίτης, για παράδειγμα, από το εργοστάσιο του Αμυνταίου, που θα κλείσει μέσα στο 2020, θα μπορεί να μετακινηθεί στον δήμο, στην περιφέρεια ή σε άλλο φορέα της ευρύτερης περιοχής.

Δυο ταχυτήτων

Η γενική φιλοσοφία είναι να υπάρξει άρση των σχετικών περιορισμών, ώστε να διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των υπαλλήλων και να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των θυγατρικών και της μητρικής ΔΕΗ. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, θα επιτρέπονται πλέον οι εθελοντικές μετακινήσεις εργαζομένων από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο.

Οι εθελουσίες έξοδοι είναι η μία πλευρά του νομίσματος στις παρεμβάσεις για τη ΔΕΗ που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. Η άλλη σχετίζεται με τη νέα πολιτική προσέλκυσης στελεχών και με τις νέες προσλήψεις «απλών» εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη, η προσπάθεια είναι να δοθούν κίνητρα ώστε να δέχονται να δουλέψουν σε θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών τεχνοκράτες που κάνουν καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Για τον λόγο αυτό, προβλέπονται τριετείς συμβάσεις με μισθούς που θα καθορίζονται από τη σχετική επιτροπή που θα συστήσει η ΔΕΗ και η οποία δεν θα δεσμεύεται από πλαφόν κ.λπ.

Για τους απλούς εργαζόμενους που θα προσληφθούν εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με παρόμοια κριτήρια με αυτά του ανωτάτου συμβουλίου (επίπεδο εκπαίδευσης, πιστοποιημένες γνώσεις, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.), οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν άρδην, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

Η βασικότερη αλλαγή είναι ότι δεν θα έχουν μόνιμη σχέση εργασίας και ότι δεν θα καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση που έχει συμφωνήσει το συνδικάτο με την επιχείρηση. Πρόκειται για τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, γεγονός που δημιουργεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά του συνδικαλιστικού οργάνου (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), που κάνει λόγο για κίνδυνο υιοθέτησης ατομικών συμβάσεων σε μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχεται ότι θα υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν θα ήταν δίκαιο να επιβαρυνθούν οι ήδη εργαζόμενοι, ενώ, από την άλλη, η ΔΕΗ έχει ανάγκη να μπει στο πνεύμα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσει να επιβιώσει.

«Μαχαίρι» στις εκπτώσεις σε 55.000 νοικοκυριά

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που συζητήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων μπαίνει «μαχαίρι» στις εκπτώσεις που ισχύουν έως σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ. Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, η νομοθετική ρύθμιση θα περιορίζει τις προνομιακές εκπτώσεις που έχουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στα τιμολόγια της εταιρείας και οι οποίες διαμορφώνονται στο 75% κατά μέσο όρο.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση:

α. Θα καταργηθεί πλήρως η έκπτωση των εργαζομένων στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, ΕΡΤ, χρεώσεις δήμου, τέλη δικτύων κ.λπ.). Σε έναν τυπικό λογαριασμό ρεύματος οι χρεώσεις αυτές αποτελούν σχεδόν το μισό του ποσού που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής.

β. Θα περιοριστεί στο 30% η έκπτωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ στο ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων), όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους στις ανταγωνιστικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος.

Το σύνολο των νοικοκυριών που επηρεάζουν αυτές οι ρυθμίσεις είναι περίπου 55.000. Περίπου 17.000 είναι οι εργαζόμενοι σε όλο τον όμιλο (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και οι υπόλοιποι είναι συνταξιούχοι. Η έκπτωση κοστίζει σήμερα στη ΔΕΗ περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί τώρα σε επίπεδα μικρότερα των 15 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι η έκπτωση, η οποία λογίζεται ως εισόδημα και φορολογείται αναλόγως, θεσμοθετήθηκε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση της 31ης Ιουλίου του 1991. Εκτοτε συνεχίζει να περιλαμβάνεται σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις, γεγονός που κάνει τη ΓΕΝΟΠ να μιλά για άμεση απώλεια εισοδήματος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ