Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει υπέροχη τούρτα φουντουκιού & η εβδομάδα ξεκινάει γλυκά! (βίντεο)

Με τρεις στρώσεις και καραμελωμένα φουντούκια

Συστατικά
Για τα παντεσπάνια

350 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αβγά, μεσαία
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
 

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. νερό
200 γρ. φουντούκια
Για την ελβετική βουτυρόκρεμα

4 ασπράδια, από μεσαία αβγά
220 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
250 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
380 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
 

Για το σερβίρισμα

φουντούκια, καραμελωμένα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα παντεσπάνια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από το αλεύρι και βάζουμε ένα ένα τα αβγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το επόμενο.
Βάζουμε το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το πορτοκάλι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 3 φόρμες 20 εκ. τις οποίες τις έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Απλώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας. Για να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια μας τα βρέχουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
 

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, αλάτι και αφήνουμε 3-4 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και γίνει καραμέλα.
Ζεσταίνουμε τα φουντούκια στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για ½ λεπτό. Αφαιρούμε και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με την καραμέλα. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν καλά.
Αφαιρούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν καλά. Δεν θέλουμε να γίνουν τρίμμα. Αφήνουμε στην άκρη.
 

Για τη βουτυρόκρεμα

Τοποθετούμε ένα γυάλινο μπολ πάνω σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για να δημιουργήσουμε μπεν μαρί.
Βάζουμε στο μπολ τα ασπράδια, την άχνη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 3-4 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα.
Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά για να σφίξει το μείγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά την κουβερτούρα, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και χτυπάμε πολύ καλά για 4-5 λεπτά για να σφίξει το μείγμα και να κρυώσει.
 

Για τη σύνθεση

Τοποθετούμε στην πιατέλα σερβιρίσματος 3 λωρίδες λαδόκολλας σε σχήμα τριγώνου.
Κόβουμε τα παντεσπάνια στη μέση οριζόντια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε το μισό παντεσπάνι στη βάση την πιατέλας. Καλύπτουμε την επιφάνειά του με 1-2 κουτάλες από τη βουτυρόκρεμα, το 1/6 από τα φουντούκια και καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα παντεσπάνια και τη βουτυρόκρεμα. Στο τέλος καλύπτουμε την τούρτα μας περιμετρικά με τη βουτυρόκρεμα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
Διακοσμούμε με τα καραμελωμένα φουντούκια και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ