Ο μοναδικός Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί: Vegan λαζάνια με κιμά σόγιας που θα λατρέψουν όλοι!

Θα το λατρέψουν γονείς και παιδιά. 

Συστατικά

  • 250 γρ. λαζάνια χωρίς αυγό

 

Για τον κιμά σόγιας

  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 καρότα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κιμά σόγιας
  • 100 γρ. λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 2 κ.σ. σόγια σως
  • 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • αλάτι, προαιρετικά

 

Για τη μπεσαμέλ

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 300 γρ. ρόφημα σόγιας AdeZ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. διατροφική μαγιά

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά σόγιας και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την κέτσαπ, τη σόγια σως, τον βασιλικό, τη ρίγανη, το πιπέρι καγιέν και την πάπρικα. Επειδή χρησιμοποιούμε σόγια δεν βάζουμε αλάτι. Θα ελέγξουμε τα καρυκεύματα πριν σερβίρουμε και αν χρειαστεί θα προσθέσουμε τότε λίγο αλάτι.
  • Σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και τη ντομάτα κονκασέ. Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το καπάκι, ελέγχουμε τα καρυκεύματα, και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι.
  • Αφήνουμε στην άκρη τον κιμά σόγιας, μέσα σε ένα μπολ, μέχρι να τον χρειαστούμε.

 

Για τη μπεσαμέλ

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε μια πάστα.
  • Σοτάρουμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρόφημα σόγιας AdeZ σε δόσεις ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε, και αφήνουμε να πάρει μία βράση το ρόφημα σόγιας AdeZ.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά.

 

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στρώνουμε σε ένα ταψί 25x35 εκ. λίγη από τη σάλτσα του κιμά. Από πάνω απλώνουμε μία στρώση από λαζάνια βάζοντας το ένα φύλλο δίπλα στο άλλο.
  • Καλύπτουμε με το 1/3 της ποσότητας του κιμά, και απλώνουμε άλλη μία στρώση λαζάνια.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας το επόμενο 1/3 της ποσότητας του κιμά. Απλώνουμε άλλη μία στρώση από λαζάνια, στη συνέχεια την τελευταία στρώση κιμά και τέλος καλύπτουμε με την τελευταία στρώση από λαζάνια.
  • Αδειάζουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τα λαζάνια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η μπεσαμέλ.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ