Τι είναι το foundation και ποιο είδος μέικ απ ταιριάζει στην επιδερμίδα σου

Όλα όσα πρέπει να μάθετε για το foundation!

Όπως κάθε έργο τέχνης χρειάζεται έναν σωστό καμβά για να δημιουργηθεί, έτσι και το τέλειο μακιγιάζ έχει ανάγκη από την κατάλληλη βάση. Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει ένα πολύ χρήσιμο καλλυντικό, το foundation (γνωστό και ως μέικ απ), το οποίο κάνει λεία την επιδερμίδα του προσώπου πριν από την εφαρμογή των υπόλοιπων προϊόντων μακιγιάζ.

 

Βέβαια πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή του κατάλληλου make up ανάλογα με την επιδερμίδα, αφού διαφορετικές ανάγκες έχει ένα λιπαρό δέρμα με ή χωρίς ακμή από αυτές που έχει μια ξηρή επιδερμίδα.

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.

Τι είναι το foundation και σε τι διαφέρει από το makeup;

Με τον όρο foundation (γνωστό και με την γαλλική ονομασία φον ντε τεν) αναφερόμαστε στο καλλυντικό προϊόν που ολοκληρώνει την βάση του μακιγιάζ, καλύπτοντας μικροατέλειες της επιδερμίδας με χρώμα και δημιουργώντας έναν αψεγάδιαστο καμβά. Μπορεί να κρύψει τις κοκκινίλες, τα σπυράκια και τις κηλίδες – πανάδες, δίνοντας φως και ενιαίο χρώμα στο δέρμα. Πρόκειται λοιπόν γι’ αυτό που οι περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα αποκαλούμε μέικαπ.

Στην πραγματικότητα όμως ο διεθνής όρος makeup δεν αναφέρεται μόνο στο foundation, αλλά στο συνολικό μακιγιάζ του προσώπου (βάση, μάτια, χείλη κλπ). Ωστόσο έχει καθιερωθεί οι δυο αυτοί όροι να συγχέονται και να χρησιμοποιούνται για το ίδιο καλλυντικό.

Τα είδη του foundation – μέικαπ

Το makeup δεν έχει μόνο μία μορφή. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη που εξυπηρετούν διαφορετικού βαθμού κάλυψη, αλλά και καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε τύπο επιδερμίδας. Τα πιο δημοφιλή foundation της αγοράς είναι το υγρό, το στικ και η πούδρα.

Ποιο είναι όμως το ιδανικό για εσάς; Ποιο θα σας χαρίσει την αψεγάδιαστη και φυσική όψη που αναζητάτε στο πρόσωπο σας; Μάθετε τα πάντα για κάθε είδος και ανακαλύψτε ποιο σας ταιριάζει.

Υγρό foundation:

Κυκλοφορεί σε μπουκάλι ή σωληνάριο. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές και ευέλικτο είδος makeup που ταιριάζει σε κάθε τύπο επιδερμίδας, δημιουργώντας το πιο φυσικό αποτέλεσμα. Το υγρό foundation μπορεί εύκολα να δουλευτεί και να απλωθεί στο πρόσωπο με τα δάχτυλα, αλλά και με το σφουγγαράκι ή το πινέλο για μέικ απ.

Η υφή του είναι ελαφριά και προσφέρει μέτρια προς υψηλή κάλυψη, ανάλογα με την ποσότητα που θα εφαρμόσετε. Αν θέλετε να πετύχετε full coverage, εφαρμόστε αρχικά ένα λεπτό στρώμα και μόλις στεγνώσει απλώστε ακόμη ένα σε όλο το πρόσωπο ή τοπικά όπου χρειάζεται. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η σύνθεση του υγρού make up δεν είναι μόνο μία.

Υπάρχει το βασισμένο στο νερό προϊόν (oil free) που χαρίζει ματ αποτέλεσμα και είναι ιδανικό για λιπαρές επιδερμίδες ή με ακμή. Το συγκεκριμένο πολλές φορές δεν χρειάζεται την εφαρμογή πούδρας από πάνω για να σταθεροποιηθεί, απλά να το δουλέψετε γρήγορα πριν στεγνώσει.

Το μέικ απ με σιλικόνη είναι πιο κρεμώδες και ταιριάζει σε ξηρά και λιπαρά δέρματα, ανάλογα με τον τύπο σιλικόνης που περιέχει. Για να σταθεροποιηθεί χρειάζεται πούδρα.

Επίσης, υπάρχουν τα foundation που είναι oil-based, δηλαδή βασίζονται στο λάδι. Πρόκειται για μέικ απ κατάλληλα για ξηρές επιδερμίδες, αφού προσφέρουν μεγάλη ενυδάτωση χάρη στην λιπαρή και παχιά υφή τους.

Τέλος, ένα ακόμη υγρό makeup ιδανικό για σταθερό αποτέλεσμα είναι το αδιάβροχο. Καλό θα είναι όμως να αποφεύγετε την καθημερινή του χρήση, διότι ενδέχεται να φράξει τους πόρους του δέρματος, προκαλώντας σπυράκια και ερεθισμούς. Προτιμήστε να το εφαρμόζετε μόνο σε ειδικές περιστάσεις.

Compact make up:

Τα συμπαγή foundation δημιουργούν το ίδιο εφέ με τα υγρά. Είναι βέβαια πιο εύχρηστα, καθώς μπορούν να μεταφερθούν παντού, δίνοντας μας την ευκαιρία για φρεσκάρισμα ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα η ύπαρξη του δικού του σφουγγαριού, κάνει την εφαρμογή του πολύ πιο εύκολη.

Προσφέρουν συνήθως ελαφριά με μέτρια κάλυψη και είναι τέλεια για τις γυναίκες που επιθυμούν αψεγάδιαστο δέρμα, χωρίς τον φόβο της όψης του cake effect.

Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας σε περίπτωση που επιλέξετε το συγκεκριμένο είδος foundation, είναι πως δεν ενδείκνυται για την κάλυψη των μαύρων κύκλων. Επομένως, θα χρειαστείτε και ένα concealer για να ολοκληρώσετε τη βάση του μακιγιάζ σας.

Κρεμώδες μέικ απ:

Το make up σε μορφή κρέμας είναι πιο παχύ και έχει πιο βαριά υφή από το υγρό. Το φινίρισμα του είναι συνήθως σατινέ και προσφέρει υψηλή κάλυψη. Πρόκειται για ένα προϊόν ιδανικό για τις γυναίκες που ψάχνουν μια βαριά και με διάρκεια βάση μακιγιάζ. Συνήθως έχει μεγαλύτερη αντοχή από το υγρό foundation και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως concealer.

Τα περισσότερα εξ αυτών βασίζονται στα έλαια και το κερί, γεγονός που τα κάνει ακατάλληλα για λιπαρές επιδερμίδες. Μπορούν ωστόσο να αποτελέσουν καλή επιλογή για κανονικό ή ξηρό δέρμα, καθώς προσφέρουν ενυδάτωση.

Κυκλοφορούν κυρίως σε βαζάκια, compact μορφή, αλλά και σε δοχεία με αντλία.

Foundation - Μέικ απ (2)

Make up stick:

Έχει πρακτική συσκευασία και μπορείτε να το έχετε πάντα μαζί σας. Η κάλυψη που προσφέρει είναι μέτρια προς υψηλή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου ως concealer.

Το make up stick δεν συνίσταται για λιπαρά πρόσωπα και για επιδερμίδες με τάση ακμής, καθώς τα περισσότερα προϊόντα σε στικ περιέχουν έλαια και με την εφαρμογή τους μπορεί να φράξουν οι πόροι του δέρματος, προκαλώντας έξαρση σπυριών. Εξίσου μη αποτελεσματικό είναι και για τις ώριμες επιδερμίδες, αφού δημιουργεί ένα βαρύ στρώμα στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, τονίζοντας τις περισσότερο.

Αν και μοιάζει αρκετά με το κρεμώδες, το συγκεκριμένο είδος μέικ απ είναι πιο παχύ, στεγνώνει γρήγορα και διαρκεί για πολύ ώρα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με κάποιο υγρό foundation, δημιουργώντας ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα με υψηλή κάλυψη στις κοκκινίλες, τις πανάδες και τα σπυράκια. Απλά απλώστε το στικ μέικ απ στα σημεία όπου το χρειάζεστε, όπως θα κάνατε με το κονσίλερ και συνεχίστε στο υπόλοιπο πρόσωπο με το υγρό.

Μέικ απ πούδρα (powder makeup):

Το foundation σε μορφή πούδρας δημιουργεί ένα φυσικό και ματ φινίρισμα με ελαφριά κάλυψη. Κυκλοφορεί με την μορφή σκόνης (loose powder makeup), αλλά και σε compact. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της πάνω από την ενυδατική ή την αντιηλιακή κρέμα προσώπου για να απομακρύνει την γυαλάδα και να κάνει πιο ομοιόμορφο τον τόνο της επιδερμίδας είτε να απλωθεί μαζί με μέικ απ.

Η πούδρα σε compact μορφή είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος. Αντίθετα, η σκόνη είναι ιδανική για λιπαρές επιδερμίδες και για να σετάρετε το υγρό ή κρεμώδες foundation.

Πρόκειται για ένα καλυπτικό προϊόν μακιγιάζ με ελαφριά υφή που πολλές φορές προσφέρει και μια δόση λάμψης στο δέρμα. Είναι εύκολο στη μεταφορά και μπορείτε να το έχετε μαζί σας παντού για να φρεσκαριστείτε.

Προσοχή όμως: Αν η επιδερμίδα σας είναι αρκετά λιπαρή, το μέικ απ πούδρα μπορεί να εισχωρεί μέσα στους πόρους ή να δείχνει συσσωρευμένο σε διάφορα σημεία. Από την άλλη μεριά, αν έχετε ξηρό δέρμα, λόγω της μορφής του, το powder foundation τείνει να απορροφά την υγρασία ξηραίνοντας ακόμη περισσότερο την επιδερμίδα.

Μέικ απ μους:

Το mousse foundation είναι στην ουσία μια ακόμη μορφή του υγρού make up, το οποίο γίνεται πιο κρεμώδες όταν ανακατεύεται με αέρα. Η μους, βασισμένη σε νερό ή σιλικόνη, είναι πιο εύχρηστη και δεν λερώνει τόσο πολύ όσο το υγρό.

Εφαρμόζεται και πάλι σε λεπτά στρώματα στο πρόσωπο και ταιριάζει σε κάθε επιδερμίδα, ανάλογα και με την σύνθεση της. Ωστόσο, οι ειδικοί δηλώνουν πως αυτού του είδους το μέικ απ είναι ιδανικό για ξηρές και ώριμες επιδερμίδες.

Spray Foundations:

Αν και δεν είναι διαδεδομένο σαν προϊόν, το μέικ απ σε μορφή σπρέι έχει λεπτή σύνθεση και προσφέρει φυσικό αποτέλεσμα με ελαφριά κάλυψη που όμως μπορεί να γίνει πιο υψηλή αν προσθέσετε επιπλέον προϊόν. Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο επιδερμίδας, ακόμη και για την ευαίσθητη.

Το δοχείο δίνει την δυνατότητα εφαρμογής του με ψεκασμό απευθείας στο πρόσωπο. Οι ειδικοί ωστόσο προτείνουν να μπαίνει με ένα πινέλο ή σφουγγαράκι μέικ απ. Επομένως, ψεκάστε αρχικά το προϊόν στο εργαλείο μακιγιάζ που προτιμάτε και στη συνέχεια δουλέψτε το στο δέρμα μέχρι να απλωθεί καλά. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο πετυχαίνετε όμορφη εφαρμογή και την κάλυψη που επιθυμείτε, αλλά κάνετε οικονομία και στο προϊόν που ενδέχεται να χαθεί στον αέρα με το ψέκασμα.

Ενυδατική κρέμα με χρώμα, BB και CC cream:

Σε περίπτωση που ψάχνετε για ένα πιο ελαφριού τύπου make up, ιδανική επιλογή είναι η ενυδατική κρέμα με χρώμα. Προσφέρει ελαφριά κάλυψη για κάθε μέρα, χωρίς όμως να κρύβει τις πανάδες και τις δυσχρωμίες. Είναι κατάλληλο για τις γυναίκες που χρειάζονται απλά λίγο χρώμα, αντιηλιακή προστασία και ενυδάτωση.

Λόγω της υψηλής υγρασίας που χαρίζει στην επιδερμίδα, θεωρείται πολύ καλή επιλογή για τα ξηρά δέρματα. Βέβαια μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό και σε κανονικές επιδερμίδες.

Αντίστοιχα καλή πρόταση είναι και οι BB / CC cream, δείτε τις διαφορές τους και ποια είναι ιδανική για εσάς.

Foundation - Μέικ απ (3)

Ποιο είναι το καλύτερο make up για κάθε επιδερμίδα;

Πέρα από το πόσο καλυπτικό είναι ένα μέικ απ, αλλά και την σωστή απόχρωση για κάθε γυναίκα, μεγάλη σημασία έχει η επιλογή της μορφής του. Κι αυτό διότι κάποια foundation έχουν πιο ενυδατική υφή και άλλα πιο ξηρή, έτσι ώστε να εξισορροπούν την φυσική λιπαρότητα του δέρματος δημιουργώντας το ιδανικό ματ αποτέλεσμα με την μεγαλύτερη διάρκεια.

Μέικ απ για ξηρές και ώριμες επιδερμίδες: Και οι δυο τύποι δέρματος χρειάζονται περισσότερη ενυδάτωση. Επομένως, ένα υγρό foundation ή μια ενυδατική κρέμα με χρώμα μπορούν να δώσουν το τέλειο και νεανικό αποτέλεσμα που χρειάζεται μια ξηρή ή ώριμη επιδερμίδα. Αποφύγετε λοιπόν βαριές υφές με ματ φινίρισμα, καθώς και τα cream-to-powder ή σε μορφή πούδρας.

Makeup για λιπαρό, με τάση για ακμή ή μεικτό δέρμα: Τα μέικ απ με βάση το νερό που έχουν ματ αποτέλεσμα και αντιστέκονται στη λιπαρότητα του δέρματος είναι ιδανικά για τις λιπαρές επιδερμίδες. Εξίσου αποτελεσματικά είναι όμως και αυτά που περιέχουν σιλικόνη και κρύβουν τους μεγάλους πόρους δημιουργώντας ένα εφέ θαμπώματος. Αν βέβαια θέλετε μια πιο ελαφριά κάλυψη, μπορείτε να επενδύσετε σε ένα makeup πούδρα. Σε περίπτωση ακμής, προτιμήστε κάποιο φαρμακευτικό foundation, oil free και μη φαγεσωρογόνο, που θα φροντίσει και θα κρύψει τα σπυράκια σύμφωνα με το beautetinkyriaki.

Foundation για κανονικό δέρμα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μορφή μέικ απ επιθυμείτε και να πετύχετε ελαφριά ή υψηλή κάλυψη με γυαλιστερό είτε ματ φινίρισμα.

Μέικ απ για ευαίσθητες επιδερμίδες: Αποφύγετε τα βαριά και με άρωμα καλλυντικά προϊόντα κάλυψης. Προτιμήστε τα mineral foundations.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ