Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πως να φτιάξουμε πεντανόστιμα πιροσκί γεμιστά με πατάτες & μανιτάρια

Ένα νοστιμότατο σνακ για όλη την οικογένεια.

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 240 γρ. γάλα (χλιαρό, όχι πάνω από 40°C)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. + έξτρα, για το άνοιγμα του φύλλου
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 3 αυγά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 4 μέτριες πατάτες, βρασμένες και περασμένες από μύλο λαχανικών
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. μικρά μανιτάρια, κομμένα στη μέση ή στα 4
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο + έξτρα, για το σερβίρισμα
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • ντιπ γιαουρτιού ή της αρεσκείας μας, για το σερβίρισμα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Το pirozhki (πιροσκί) είναι το κατεξοχήν γιορτινό φαγητό των Ρώσων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά του («πιρόγκ» στα ρωσικά σημαίνει «πίτα», ενώ «πιρ» σημαίνει «γιορτή»). Πρόκειται για μια πεντανόστιμη, αφράτη ζύμη η οποία στο εσωτερικό της κρύβει τη γέμιση. Μια γέμιση που μπορεί να είναι γλυκιά (κρέμα, σοκολάτα κ.ά.) ή αλμυρή (με κιμά, πατάτες, χόρτα κ.ά.).

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μισό γάλα, τη ζάχαρη, και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και αφήνουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να δημιουργηθούν φυσαλίδες.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και αρχίζουμε να χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τα αυγά, το ελαιόλαδο, και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 3-5 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ωραία, λεία και απαλή ζύμη.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε τον πουρέ της πατάτας σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει καλά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα, να μειωθεί ο όγκος τους, και να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Όταν τα μανιτάρια είναι έτοιμα, αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο μπολ με τον πουρέ πατάτας, προσθέτουμε τον μαϊντανό, και ανακατεύουμε καλά.
  • Αλατοπιπερώνουμε ακόμα μια φορά, αν χρειάζεται, και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Για τη συναρμολόγηση

  • Για τα πιροσκί, κόβουμε 12 μπαλάκια ζύμης βάρους 30-40 γρ. Με έναν πλάστη, τα ανοίγουμε ελαφρά σε δίσκους 12 εκ. πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
  • Προσέχουμε να αλευρώνουμε μόνο τη μια πλευρά της ζύμης, γιατί αν αλευρώσουμε τη μεριά που θα βάλουμε τη γέμιση δεν θα κολλάει καθώς την κλείνουμε, με αποτέλεσμα να ανοίξουν τα πιροσκί κατά το τηγάνισμα.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ηλιέλαιο, αρκετό ώστε να καλυφθούν 6-7 εκ. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε μέχρι να ζεσταθεί το λάδι και να φτάσει τους 190°C.
  • Βάζουμε 1½ κ.σ. από τη γέμιση στη μέση κάθε δίσκου ζύμης και ενώνουμε τις άκρες για να τις κλείσουμε καλά.
  • Με τα δάχτυλά μας, πιέζουμε λίγο τα πιροσκί ώστε να γίνουν πιο πλατιά και να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
  • Βάζουμε τέσσερα πιροσκί στο τηγάνι και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά. Στη συνέχεια, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Απλώνουμε χαρτί κουζίνας σε ένα ταψάκι και τοποθετούμε τα πιροσκί επάνω του ώστε να απορροφήσει το περιττό λάδι.
  • Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε με ντιπ γιαουρτιού ή κάποιο της αρεσκείας μας.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ