Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει βήμα - βήμα πως να φτιάξουμε το εκπληκτικό Monkey bread με μήλο

θα το λατρέψουν τα παιδιά!

Συστατικά

  • 200 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
  • 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 60 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 2 μήλα πράσινα
  • 100 γρ. καρύδια
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο

Για την επικάλυψη

  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για το σερβίρισμα

  • 300 γρ. σάλτσα καραμέλας

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το αυγό, το τζίντζερ, το αλεύρι, τη βανίλια, αλάτι και αφήνουμε 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. 
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε με τον γάντζο για 4-5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη.
  • Μεταφέρουμε σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30-60 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη γέμιση

  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα μήλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια ψιλοκομμένα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και την κανέλα για την επικάλυψη και αφήνουμε στην άκρη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 40 κομμάτια και πιέζουμε με τα χέρια μας για να ανοίξουν.
  • Βάζουμε 1 κ.γ. από τη γέμιση σε κάθε κομμάτι, τυλίγουμε και πλάθουμε σε μπαλάκια.
  • Περνάμε το κάθε μπαλάκι διαδοχικά από το βούτυρο, το μείγμα με τη ζάχαρη και την κανέλα και βάζουμε σε στρογγυλή φόρμα με τρύπα.
  • Κάνουμε 1 στρώση με μπαλάκια, βάζουμε λίγο από τη γέμιση και συνεχίζουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν.
  • Καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  • Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με την σάλτσα καραμέλας.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ