Brexit: Νέα παράταση ως τις 31 Ιανουαρίου - Εκλογές το Δεκέμβρη ζητά ο Τζόνσον (βίντεο)

«Οι 27 συμφώνησαν να δεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια ευέλικτη αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου 2020», Δείτε live την ψηφοφορία στη βρετανική βουλή για τις πρόωρες εκλογές που ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον

Οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε νέα, τρίμηνη αναβολή του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι 27 συμφώνησαν να δεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια ευέλικτη αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου 2020», επεσήμανε ο Τουσκ στο Twitter.

 

 

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή θα επισημοποιηθεί με γραπτή διαδικασία.

Η Γαλλία, η χώρα που εμφανιζόταν πιο επιφυλακτική στην παροχή νέας, της τρίτης, μακράς παράτασης στη Βρετανία, συμφώνησε τελικά, θέτοντας όμως όρους.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την 31η Ιανουαρίου 2020 ως καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, δίνει όμως στη Βρετανία τη δυνατότητα να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 30 Νοεμβρίου ή τις 31 Δεκεμβρίου σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει εγκαίρως τη συμφωνία διαζυγίου, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή του AFP.

Εξάλλου το κείμενο συνοδεύεται από μία πολιτική διακήρυξη στην οποία η ΕΕ δικαιολογεί την απόφασή της, αποκλείει κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης και ζητεί τον διορισμό ενός Ευρωπαίου επιτρόπου από τη Βρετανία.

Η συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων, κυρίως μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που συνομίλησαν τηλεφωνικά.

Οι 27 αποφάσισαν να μην αναμένουν την απόφαση των Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αποφασίσουν για τη διεξαγωγή ή μη πρόωρων εκλογών, κάτι που επιθυμεί ο Τζόνσον.

«Η ΕΕ δεν θέλει να αντιδρά, αλλά να διατηρήσει την πίεση για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης», επεσήμανε διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι 27 χώρες έχουν συμφωνήσει να αποφασίσουν για τη νέα αναβολή του Brexit με γραπτή διαδικασία μεταξύ των ηγετών των χωρών, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Τζόνσον: Δέχομαι την παράταση - Ζητώ εκλογές τον Δεκέμβρη

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία επιβεβαιώνει ότι αποδέχεται την παράταση που προσφέρει η ΕΕ μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2020, απέστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, προτρέπει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν οποιαδήποτε άλλη παράταση, μετά από αυτή την ημερομηνία.

Δείτε live την ψηφοφορία στην βρετανική βουλή για τις πρόωρες εκλογές που ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει στην επιστολή του ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την παράταση, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή, σύμφωνα με το νόμο που τον ανάγκαζε να την ζητήσει, και ότι θα προτιμούσε το κοινοβούλιο να εγκρίνει άμεσα την συμφωνία για την αποχώρηση, αλλά φαίνεται πως δεν θα κάνει κάτι τέτοιο όσο θα έχει την επιλογή μίας επιπλέον καθυστέρησης.

«Για αυτό ζητώ τη διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο, ώστε να διασφαλιστεί η εκλογή νέου κοινοβουλίου, ικανού να επιλύσει το θέμα, σύμφωνα με τους συνταγματικούς μας κανόνες. Αλλά σε περίπτωση που το κοινοβούλιο αρνηθεί και αυτό, προτρέπω τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι μία επιπλέον παράταση μετά τις 31 Ιανουαρίου, δεν είναι δυνατή. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να επικυρώσουμε τη συμφωνία μας» γράφει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ