Good news: Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών - Η Standard and Poor's αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒ

Η αναβάθμιση, όπως αναμενόταν, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και στην ελληνική οικονομία.

Οπως καταγράφει η έκθεση της S&P το outlook είναι θετικό, κάτι που σημαίνει πως εντός του προσεχούς 12μήνου είναι δυνατή μια νέα αναβάθμιση, εφόσον διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης προχωρά σε αυτήν την αναβάθμιση καθώς υπάρχει σημαντική υποχώρηση των κινδύνων αναφορικά με τον προϋπολογισμό της χώρας,

Η τελευταία αναβάθμιση κλίμακας της πιστοληπτικής αξιοπιστίας στην Ελλάδα από την Standard and Poor’s, (από Β, σε Β+), είχε γίνει τον Ιούνιο του 2018.

Αλλωστε, εν αναμονή της αναβάθμισης από την S&P η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατέρριψε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής νέο ρεκόρ, υποχωρώντας στο 1,20%, από το 1,23% που είχε μειωθεί την Πέμπτη.

Η νέα κατηγορία ΒΒ- βρίσκεται τρεις βαθμίδες πιο χαμηλά από αυτή που θεωρείται ως ασφαλής για επενδύσεις.

Η αναβάθμιση της Standard and Poor's έρχεται μετά από μια σειρά καλών ειδήσεων: Πριν από μερικά 24ωρα, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ από ΒΒ-, διατηρώντας θετική την προοπτική του.

Τα βασικά σημεία της αναβάθμισης

  • Το θετικό outlook σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο μπορεί να γίνει νέα αναβάθμιση, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
  • «Κλειδί» για νέα αναβάθμιση θα είναι και η πειστική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, παραμένει πάντα ο κίνδυνος υποβάθμισης αν οι ρυθμοί ανάπτυξης αποδειχθούν πιο αδύναμοι και «κολλήσουν» οι μεταρρυθμίσεις
  • Η S&P κάνει πρόβλεψη για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% την περίοδο 2019- 2022 ενώ χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη την άρση και των τελευταίων capital controls χωρίς τον παραμικρό αρνητικό αντίκτυπο
  • Επίσης ο οίκος αξιολόγησης αξιολογεί ως θετικές τις εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο όπου κρίθηκε συνταγματική η κατάργηση των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων Κατρούγκαλου για τις συντάξεις δεν έχει αναδρομική ισχύ.
  • Εάν επιβεβαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, με φοροελαφρύνσεις, βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ιδιωτικοποιήσεις, τότε η ανάπτυξη μπορεί να εκτιναχθεί προβλέπει η Standard & Poor’s.
  • Επιπλέον, δίνει θετικό πρόσημο στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
  • Τέλος,τονίζει ότι εξαφανίζεται ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας, με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή στις κάλπες.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ