Βίντεο - Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει: Απίθανα Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο για να μοσχομυρίσει το σπίτι  

Ένα νοστιμότατο φαγητό που θα λατρέψει όλη η οικογένεια!

Συστατικά

  • 8 κολοκύθια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 500 γρ. νερό
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/3 ματσάκι δυόσμο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι

Για τη σάλτσα

80 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
700 γρ. νερό
1 κύβο κότας
ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κρόκους αυγών
1 κ.σ. άνηθο
1 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. δυόσμο

Για το σερβίρισμα

  • φρέσκα μυρωδικά
  • φέτες από 1 λεμόνι
  • σκορδόψωμο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκύθια. Με έναν εκπυρηνωτή βγάζουμε τη σάρκα από τα κολοκύθια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, κόβουμε το καρότο σε μικρά κυβάκια και τη μισή σάρκα από τα κολοκυθάκια.
  • Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 8-10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Βάζουμε το ρύζι, το κρασί, 250 γρ. από το νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι τον κιμά και σοτάρουμε 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Γεμίζουμε τα κολοκύθια με ένα κουτάλι και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα.
  • Βάζουμε 250 γρ. νερό, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Για τη σάλτσα
  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε μέχρι να λιώσει.
  • Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να καβουρδιστεί.
  • Ρίχνουμε το νερό σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε τον κύβο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους, άνηθο, μαϊντανό, και ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε τα κολοκύθια με τη σάλτσα, βάζουμε φρέσκα μυρωδικά και φέτες από λεμόνι. 

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ