Τραγωδία στο Έσεξ: Νέα στοιχεία για το φορτηγό με τα 39 πτώματα - Αυτός είναι ο οδηγός (φώτο-βίντεο)

Το χρονικό της τραγωδίας

Έρευνα για δολοφονία διεξάγουν οι αρχές της Βρετανίας μετά την εύρεση 39 νεκρών ανθρώπων σε βουλγαρικό φορτηγό στο Έσεξ. Ο 25χρονος οδηγός του φορτηγού με καταγωγή από τη Βόρεια Ιρλανδία συνελήφθη ως ύποπτος για φόνο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο Guardian, ο οδηγός είναι ο Mo Robinson, από το Portadown της Ιρλανδίας. Ο 25χρονος ανεβάζει συχνά στο λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφίες που τον δείχνουν μέσα στην καμπίνα μεγάλων φορτηγών ή ποζάρει δίπλα σε μεγάλα οχήματα.

Στις αναρτήσεις του περιλαμβάνονται και φωτογραφίες με αυτό που μοιάζει να είναι η καμπίνα του "φορτηγού του θανάτου", το οποίο οδήγησε στο Έσεξ. Στο παρμπρίζ, υπάρχει κολλημένο ένα  αυτοκόλλητο με τη φράση "Το τελευταίο όνειρο" ( The Ultimate Dream), και επίσης υπάρχουν κι άλλα στοιχεία στις φωτογραφίες που ταιριάζουν με το μοιραίο φορτηγό.

Η ανακάλυψη των πτωμάτων -38 ενηλίκων και ενός εφήβου- έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες αφού υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ειδοποιήθηκαν ότι υπάρχουν άνθρωποι σε κοντέινερ φορτηγού σε βιομηχανικό πάρκο στο Γκρέις. 

 

 

Η αστυνομία είχε αρχικά αναφέρει ότι το φορτηγό, το οποίο κατέληξε σε μια βιομηχανική περιοχή στο Γκρέις, σε απόσταση περίπου 32 χλμ ανατολικά του κεντρικού Λονδίνου, είχε ταξιδέψει μέσω του Χόλιχεντ στην Ουαλία.

 Photograph: Stefan Rousseau/PA

Ωστόσο, πλέον θεωρεί ότι το ρυμουλκούμενο τμήμα του οχήματος ταξίδεψε από το Zeebrugge στο Purfleet και αποβιβάστηκε στην περιοχή Thurrock λίγο μετά τις 12:30 π.μ. το πρωί της Τετάρτης.

Παράλληλα, το εμπρόσθιο τμήμα του φορτηγού θεωρείται ότι ξεκίνησε από η Βόρεια Ιρλανδία. Φορτηγό και ρυμουλκούμενο έφυγαν από το λιμάνι λίγο μετά τις 1.05 π.μ. (τοπική ώρα Μ. Βρετανίας).

 

 

Η υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel,   δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών εργάζονται στενά με την αστυνομία για να αναλύψουν τι συνέβη, ενώ η Εθνική Υπηρεσία για την Εγκληματικότητα (NCA), η οποία έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει το οργανωμένο έγκλημα  στη μετανάστευση καθώς και στην εμπορία ανθρώπων, ανέφερε ότι ερευνά το κατά πόσο   οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έχουν παίξει  κάποιο ρόλο σε αυτή την τραγωδία.

 

 

Ο Ch Supt Andrew Mariner της αστυνομίας του Essex δήλωσε: "Πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό στο οποίο  ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχασε τη ζωή του. Οι έρευνες μας βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί τι συνέβη.

 Photograph: Niall Carson/PA

"Βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων. Ωστόσο, προσδοκώ ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια μακρά διαδικασία.

"Έχουμε συλλάβει και ανακρίνουμε τον οδηγό του φορτηγού για το περιστατικό και θα παραμείνει ύπο κράτηση όσο συνεχίζονται οι έρευνές μας.

 

 

Σοκαρισμένη η διεθνής πολιτική σκηνή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε την εξής δήλωση: «Είμαι τρομαγμένος από αυτό το τραγικό συμβάν στο Έσσεξ. Ενημερώνομαι συνεχώς από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα συνεργαστεί στενά με την αστυνομία του Έσσεξ για να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους». 

 

 

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα στη βουλή ότι το περιστατικό στη νοτιοανατολική Αγγλία ήταν μια «τραγωδία» και δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή έρευνας που θα ρίξει φως για το αν το φορτηγό διέσχισε την Ιρλανδία».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής αστυνομίας δήλωσε στο CNN ότι «παρακολουθεί την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

 

 

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της μέσω του Twitter. «Σοκαρισμένη και λυπημένη από το τραγικό περιστατικό στο Γκρέις. Οι αρχές προέβησαν στη σύλληψη του οδηγού του φορτηγού », έγραψε.

 

 

Ο Σίμους Λέχενι, υπεύθυνος πολιτικής της Βόρειας Ιρλανδίας για την Ένωση Μεταφορών εμπορευμάτων (FTA), δήλωσε: «Υπάρχει απευθείας διαδρομή προς το Χόλιχεντ από το Δουβλίνο. Αν το φορτηγό ήρθε από τη Βουλγαρία, το να εισέλθει στη Βρετανία μέσω του Χόλιχεντ είναι μια ανορθόδοξη διαδρομή. Είναι πολύ μακριά και προσθέτει μία ημέρα επιπλέον ημέρα στο ταξίδι».

Σε δηλώσεις της στην Βουλή των Κοινοτήτων, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, υποστήριξε ότι, πραγματικά σοκάρουν τα όσα αντίκρισαν σήμερα οι αρχές του Έσεξ μέσα στο φορτηγό, όπου εντοπίστηκαν 39 πτώματα.

Η υπουργός εξέφρασε επίσης την λύπη της στις οικογένειες των θυμάτων και εξήρε την άμεση ανταπόκριση των αρχών στην έρευνα.

 

«Οι δράστες θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Τι συνέβη στους 39 νεκρούς του φορτηγού

 Ο Ρίτσαρντ Μπάρνετ, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Οδικών Μεταφορών, δήλωσε στο Press Association: «Αυτή η τραγωδία υπογραμμίζει τον κίνδυνο των συμμοριών λαθρεμπορίου μεταναστών».

Ειδικοί έσπευσαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις Αρχές η αναγνώριση των πτωμάτων είναι πολύ δύσκολη

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπάρνετ, το συγκεκριμένο κοντέινερ φαίνεται να ήταν ψυγείο. Αν ισχύει αυτή η εικασία, τότε οι συνθήκες στο εσωτερικό του θα ήταν «απολύτως τρομερές» και πως θα σκότωναν οποιονδήποτε εκεί μέσα «αρκετά γρήγορα», αναφέρει η Daily Mail

Θα μετακινηθεί το φορτηγό με τις σορούς

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα μετακινήσει σύντομα το φορτηγό όπου βρέθηκαν οι σοροί 39 ανθρώπων σε μια ασφαλή τοποθεσία.

«Το φορτηγό και το τρέιλερ θα μεταφερθούν σε μια ασφαλή τοποθεσία στο Τίλμπουρι Ντοκς, προκειμένου τα πτώματα να ανασυρθούν, προστατεύοντας την αξιοπρέπεια των θυμάτων» δήλωσε σε μια ανακοίνωση η αστυνομική διευθύντρια του Έσσεξ Πίπα Μιλς.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ