Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιερή τελετουργία του τσαγιού στην Ιαπωνία

Η τελετή του τσαγιού είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική τελετουργία που αποθεώνει την απλότητα και την αφοσίωση τού να προσφέρεις και να απολαμβάνεις μια κούπα τσάι.

Η ιστορία ξεκίνησε το 1187, όταν ένας Ιάπωνας βουδιστής μοναχός με το όνομα Yeisei, πήγε στην Κίνα για να μελετήσει το βουδισμό. Εκεί είδε τους Κινέζους μοναχούς να πίνουν ένα ρόφημα με τελετουργικό τρόπο για να είναι υγιείς και σε εγρήγορση. Το ρόφημα αυτό ήταν το πράσινο τσάι.

Ο Yeisei έφερε το ρόφημα και το τελετουργικό στην πατρίδα του και, μέσα σε λίγο καιρό, στα πλούσια σπίτια οργάνωναν διαγωνισμούς, όπου οι καλεσμένοι έπρεπε να μαντέψουν την ποικιλία του τσαγιού που έπιναν.

Έπειτα, ο βουδιστής μοναχός Σούκο, έδωσε μια πιο σεμνή χροιά στην τελετουργία αυτή, αφού γινόταν πια σε κλειστό κύκλο και με έντονο το αίσθημα της ταπεινότητας και της μοιρασιάς. Τον 16ο αιώνα, ένας έμπορος, ο Ρίκιου, αντικατέστησε τα κινεζικά σκεύη με ιαπωνικά και καθιέρωσε το εθιμοτυπικό που ακολουθείται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.

Photo credit: Shutterstock
 

Η τελετή του τσαγιού μάλιστα, συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις δεξιότητες που έπρεπε να κατέχει μια γκέισα. Για να καταφέρει μια γκέισα να κατακτήσει τις ήρεμες και αρμονικές κινήσεις προετοιμασίας τσαγιού, εξασκούταν για ώρες.

Η ιαπωνική τελετή προετοιμασίας του τσαγιού, βασίζεται στις ακόλουθες τέσσερεις αρχές:

  • Wa αρμονία
  • Κei σεβασμός
  • Sei καθαρότητα
  • Jaku ηρεμία

Ο χώρος όπου παραδοσιακά πραγματοποιείται η τελετή είναι ένα ειδικό δωμάτιο, απομονωμένο στον όμορφο και γαλήνιο ιαπωνικό κήπο. Στο δωμάτιο αυτό φτάνεις συνήθως περνώντας μέσα από ένα πέτρινο μονοπάτι. Στο τέρμα του, μια πέτρινη στέρνα με δροσερό νερό, χρησιμεύει για να καθαρίσεις τα χέρια και το στόμα σου, αλλά και την ψυχή σου για να είσαι ανανεωμένος και ήρεμος για την τελετή.

Η είσοδος στο δωμάτιο συμβολίζει το πέρασμα από τον κόσμο της ύλης στον πνευματικό κόσμο. Η πόρτα είναι χαμηλή, ώστε να σκύψεις για να μπεις – σύμβολο ότι όλοι είναι ίσοι στην τελετή τσαγιού.

Photo credit: Shutterstock
 

Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται είναι απλά αλλά όμορφα και ταιριαστά μεταξύ τους. Στην Ikebana, τοποθετούνται εποχιακά άνθη κατάλληλα ώστε να δημιουργήσουν μια αισθητική ισορροπία μεταξύ λουλουδιών, βάζου και περιβάλλοντος χώρου.

Τη μεγαλύτερη σημασία στην τελετή τσαγιού έχει αυτό που οι Ιάπωνες ονομάζουν kokoro ire – kokoro σημαίνει καρδιά και ire σημαίνει βάζω – το να πραγματοποιεί δηλαδή κανείς την τελετή με όλη του την καρδιά και με κάθε σεβασμό για τους καλεσμένους.

Συνολικά, θα λέγαμε πως η ιαπωνική τελετή τσαγιού τονίζει τη σπουδαιότητα του πνεύματος (wabi), την επιθυμία της υλικής απλότητας και την πνευματική ελευθερία. Τόσο ο οικοδεσπότης όσο και οι καλεσμένοι, απολαμβάνουν τη στιγμή που προσφέρουν και λαμβάνουν ένα φλιτζάνι τσάι σα να ήταν η τελευταία φορά που συναντιούνται στη ζωή τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ