Κώστας Μπακογιάννης: Η συγκινητική στιγμή που αγκαλιάζει την κόρη του δολοφονηθέντα δημάρχου του Γκντάνσκ, Πάβουελ Αντάμοβιτς (φώτο)

Απονέμοντας το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, ο κ. Μπακογιάννης έστειλε το μήνυμα ότι αποτελεί χρέος να τιμάμε εκείνους που, όταν οι άλλοι ορθώνουν τοίχους, αυτοί χτίζουν γέφυρες

Το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» απένειμε την Πέμπτη, στον δολοφονηθέντα δήμαρχο του Γκντανσκ της Πολωνίας, Πάβελ Αντάμοβιτς, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.   

Η απονομή έγινε σε ειδική εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Αγορά και στο πλαίσιο του θεσμού του 6ου ΝΥΤ Athens Democracy Forum, παρουσία και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.   

Το βραβείο παρέλαβε η γυναίκα του, Μαγκνταλένα Αντάμοβιτς ευρωβουλευτής και ενεργό μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας Imagine Τhere is No Hate, #ΙΤΝΗ.

Το βραβείο απονεμήθηκε στο δολοφονηθέντα δήμαρχο σε αναγνώριση της εμπνευσμένης ηγεσίας του στην προώθηση και υπεράσπιση μιας ανοικτής και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατίας, καθώς και την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού κράτους δικαίου στην Πολωνία.   

Ο Δήμος Αθηναίων τιμά τον δολοφονηθέντα δήμαρχο του Γκντανσκ Π.Αντάμοβιτς με το Βραβείο Δημοκρατίας

Ο Πάβελ Αντάμοβιτς εξελέγη έξι φορές στον δημαρχιακό θώκο του Γκντανσκ. Εργάστηκε με αφοσίωση και έμπνευση για την εγκαθίδρυση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Πολωνία, πολέμησε τον αυταρχισμό, και με τη στάση και το έργο του υποστήριξε ενεργά τα δικαιώματα των μεταναστών, προσφύγων και ΛΟΑΤΚΙ.

Στις 13 Ιανουαρίου 2019, ο Αντάμοβιτς μαχαιρώθηκε επί σκηνής κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης στον Γκντανσκ από έναν πρώην κρατούμενο, ο οποίος είχε απελευθερωθεί από τη φυλακή ένα μήνα πριν από τη δολοφονία.

Ο Αντάμοβιτς υπέκυψε στα τραύματά του την επόμενη μέρα, σε ηλικία 53 ετών.   

Απονέμοντας το βραβείο, ο κ. Μπακογιάννης έστειλε το μήνυμα ότι αποτελεί χρέος να τιμάμε εκείνους που, όταν οι άλλοι ορθώνουν τοίχους, αυτοί χτίζουν γέφυρες,

«Σήμερα, ο δήμος της Αθήνας τιμά μία προσωπικότητα, που πριν από αυτό το βραβείο είχε παραλάβει πολλά σημαντικότερα, εν ζωή. Το πλέον κορυφαίο από αυτά, του το απένειμε η ίδια η δημοκρατία την οποία με τόσο πάθος υπηρέτησε.

Του το απένειμε μέσω του λαού που τον επέλεγε επανειλημμένως ως εκπρόσωπό του. Ξανά και ξανά. Από το 1990 μέχρι και την δολοφονία του. Το παραλάμβανε κάθε φορά που οι συμπολίτες του, του έδιναν δύναμη με τη εμπιστοσύνη τους για να μεταμορφώσει την πόλη που αγαπούσε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης. 

Σε ανάρτηση που έκανε στο Instagram ο δήμαρχος Αθηναίων πόσταρε μία φωτογραφία που τον δείχνει τη στιγμή που αγκαλιάζει την κόρη του  Πάβουελ Αντάμοβιτς.

 

 

"Ο Δήμος Αθηναίων απονέμει το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης της Αθήνας» στον Πάβουελ Αντάμοβιτς.

Στο πρόσωπο της γυναίκας και των παιδιών του, τιμούμε τον Δήμαρχο του Γκντάνσκ που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Δεν τον βραβεύουμε γιατί θυμόμαστε την αποτρόπαιη δολοφονία του, αλλά επειδή δεν ξεχνάμε τη ζωή και το έργο του.
Τους αγώνες, τα πιστεύω, τα ιδεώδη και τα ιδανικά του. Και είναι χρέος μας απέναντι σε εκείνους που μας δείχνουν έναν άλλο δρόμο. Διαφορετικό. Αυτόν της συνεννόησης και της συμφιλίωσης", έγραψε στη λεζάντα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ