Η Τουρκία έπληξε την Συρία – Τουλάχιστον 15 οι νεκροί, ανάμεσά τους και άμαχοι(φωτό&βίντεο)

Μετά από εντολή του Ερντογάν έδωσε  στον Ακάρ για εισβολή, μέσα από το γραφείο του...

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε και η χερσαία επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, όπως μεταδίδει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Τούρκοι στρατιώτες και εφεδρικές δυνάμεις σύρων ανταρτών μπήκαν σήμερα στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο μιας επίθεσης που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος μιας ομάδας σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επίθεση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χερσαία αυτή επίθεση απόψε, βράδυ Τετάρτης, με κατεύθυνση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν τη χερσαία φάση της επιχείρησης», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου

Καπνοί από βομβαρδισμό στη Συρία

ΑP

 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν σήμερα, Τετάρτη, ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη  βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούσαν και καπνός υψωνόταν στην περιοχή, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ οι κάτοικοί της πόλης ξεκίνησαν να την εγκαταλείπουν μαζικά.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη. Αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF

Χιλιάδες άμαχοι φεύγουν για να γλιτώσουν

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πόλεις τους για να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας. «Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.

Οι εκτοπισμένοι έφυγαν προς γειτονικές περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί, διευκρίνισε ο ίδιος.

Sky News@SkyNews

Smoke could be seen rising near the Turkish-Syrian border as Turkish President Recep Erdogan announced that a Turkish military operation into Syria had started.

Read more on this story here: http://po.st/2bckYk 

Embedded video

 

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή στον Ακάρ για επίθεση μέσα από το γραφείο του

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την εντολή στον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μέσα από το γραφείο του. Στη συνέχεια συνομίλησε με τους αρχηγούς των κομμάτων. Με τον μόνο που δεν επικοινώνησε ήταν με τον ηγέτη του Κουρδικού κόμματος.

Τούρκος στρατιώτης στα σύνορα με Συρία

AP

Επίσης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για την επιχείρηση, καθώς ο Ερντογάν επικοινώνησε πρώτα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

 

Τραμπ: «Κακή ιδέα» η επίθεση στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ  προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι «κακή ιδέα», την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, τις θρησκευτικές μειονότητες, μεταξύ αυτών τους Χριστιανούς, και να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτυλιχθεί καμία ανθρωπιστική κρίση, και εμείς κρατάμε αυτή τη δέσμευση».

 

Διεθνείς αντιδράσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας

Έντονες είναι οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τον Ερντογάν να την τερματίσει.

«Προσευχηθείτε για τους Κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ. Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», έγραψε στο Twitter ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο 64χρονος Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής έχει μεγάλη επιρροή και έως πρότινος ήταν στενός υποστηρικτής του Τραμπ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ γνωστοποίησε σήμερα ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση: «Η Ολλανδία καταδικάζει την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία». «Καλούμε την Τουρκία να μην συνεχίσει στον δρόμο που έχει επιλέξει να ακολουθήσει», προστίθεται.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. «Αν το σχέδιο εμπεριέχει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει ο,τιδήποτε για αυτό», δήλωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.

Έντονη ανησυχία Γκουτέρες για την τουρκική εισβολή

Την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

«Άμαχοι και μη στρατιωτικές υποδομές θα πρέπει να προστατευτούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο, Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ