Παγκόσμια κατακραυγή για την τουρκική εισβολή στη Συρία - Ευρώπη & Αμερική ζητούν από τον Ερντογάν να σταματήσει την επίθεση

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την αντίθεση της

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε πριν δύο ώρες ο τουρκικός στρατός στη βορειοανατολική Συρία.

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Η Τουρκία να μην περιμένει από την Ευρώπη να πληρώσει την "ασφαλή ζώνη"

Η ΕΕ δε θα χρηματοδοτήσει κάποια ασφαλή ζώνη της Τουρκίας στη Συρία, ξεκαθάρισε σήμερα από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» την 'Αγκυρα.

«Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μιλώντας σε ευρωβουλευτες ενόψει της συνόδου κορυφής και σημείωσε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ασφαλή ζώνη». «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», επανέλαβε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις «παράνομες» εξορύξεις της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: «από αυτήν την άποψη είμαι Κύπριος. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου με την Κύπρο».

Ωστοσο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής, επισήμανε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «περίπλοκες» αλλά «σημαντικές» καθώς αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Η κατάσταση με την Τουρκία αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες μετά από αίτημα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία που θα απασχολήσει επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει «ευνοϊκή» και «όχι γενναιόδωρη» άποψη. «Δεν είναι αυτοσκοπός η διεύρυνση, ωστόσο η ευρωπαϊκή οικοδόμηση βασίζεται στις κοινές αξίες», είπε ενώ αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς, όπως είπε, «το ευρωπαϊκό πλαίσιο και η ευρωπαϊκή προοπτική επέτρεψαν να επιλυθεί μια σύγκρουση δεκαετιών».

Γαλλία

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν είπε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταλήγουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.

Ανησυχία Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν, "ιδιαίτερα ανήσυχος", συνάντησε την εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεωνοστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά

O Εμανουέλ Μακρόν, "ιδιαίτερα ανήσυχος" από την προοπτική μιας επικείμενης επίθεσης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, συνάντησε χθες, Τρίτη, την Τζιχάν 'Αχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

"Η ιδέα είναι να φανεί ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) διότι είναι βασικοί εταίροι στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα μιας τουρκικής επιχείρησης στη Συρία και ότι θα περάσουν αυτά τα μηνύματα απευθείας στις τουρκικές αρχές", εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συνεργάτες του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, αντιμέτωποι με τις υπεκφυγές των αμερικανών συμμάχων τους, κήρυξαν σήμερα τριήμερη "γενική κινητοποίηση" και κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής σε "αντίσταση" σε περίπτωση τουρκικής εισβολής.

NATO

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

ΗΠΑ - Το Κογκρέσο θα κάνει την Τουρκία να πληρώσει "πολύ ακριβά" την επίθεσή της στη Συρία

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει "πολύ ακριβά" την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε σήμερα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

"Προσευχηθείτε για τους κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφτηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. "Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά", πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Γερμανία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.

Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.

Δανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Ιράν

Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα περιπλέξει την κατάσταση, θα επιτείνει την κρίση και θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων, δήλωσε ένας βοηθός του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου.

Ολλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ γνωστοποίησε σήμερα ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση: «Η Ολλανδία καταδικάζει την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία».

«Καλούμε την Τουρκία να μην συνεχίσει στον δρόμο που έχει επιλέξει να ακολουθήσει», προστίθεται.

Αίγυπτος

Το Κάιρο καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία, χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη και θρασύτατη επιθετική ενέργεια», ζητώντας παράλληλα την έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.

«Η Αίγυπτος καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική επιθετικότητα στη συριακή επικράτεια», ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπογράμμισε πως η επίθεση «συνιστά μια απαράδεκτη και θρασύτατη επιθετική ενέργεια στην κυριαρχία ενός αδελφού αραβικού κράτους».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ