Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!Bάλτε το ρόδι στην διατροφή σας - Τα πολλά οφέλη του καρπού

Τα νέα οφέλη ενός καρπού (το ρόδι) που δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο σου.

 

Οι σπόροι του ροδιού και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ισχυρότατα αντιοξειδωτικά έχουν προσελκύσει τελευταία το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ερευνητών.

Πέρα όμως από τα όποια γνωστά οφέλη, που μέχρι τώρα σχετίζονταν κυρίως με τις αντιγηραντικές ιδιότητες και με την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, κάτι καινούργιο έρχεται να προστεθεί στα οφέλη του ροδιού.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο που προκύπτει από την επεξεργασία των σπόρων του ροδιού μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός αντίπαλος στις σοβαρές νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως είναι το Αλτσχάιμερ, η Άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.

Πιο συγκεκριμένα, δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nanomedicine, απέδειξαν ότι το έλαιο των σπόρων του ροδιού είναι, όχι μόνο ένα από τα πλέον ισχυρά αντιοξειδωτικά φάρμακα που διαθέτει η φύση, αλλά κι ότι μπορεί ακόμη και να ενδυναμώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένα πρόβλημα με το ρόδι το οποίο όπως φαίνεται οι επιστήμονες κατάφεραν να λύσουν.

Το πρόβλημα με το ρόδι

Η σκέψη ότι το ρόδι μπορεί και να κρατά το κλειδί της αντιγήρανσης των κυττάρων του εγκεφάλου ξεκίνησε από την ισραηλινή καθηγήτρια Ruth Gabizon, ερευνήτρια στον τομέα των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου στο Τμήμα Νευρολογίας του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ.

H Gabizon βρέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κρήτη και παρουσίασε τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα των μελετών της, σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σε συνεργασία με την Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας του Ισραήλ.

Όπως η ίδια τόνισε όμως στην παρουσίασή της: “Η πρόκληση ήταν να βεβαιωθούμε ότι το έλαιο ροδιού που τρώμε - το οποίο φιλτράρεται από το συκώτι μας όπως και οι υπόλοιπες τροφές - καταλήγει πράγματι στα μέρη του σώματός μας που μπορούν να επωφεληθούν από αυτό.

Κι αυτό επειδή το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αντιοξειδωτικές ουσίες είναι το γεγονός ότι αυτές δεν απορροφώνται σε επαρκείς ποσότητες από τον οργανισμό”.

Αναζητώντας τρόπους, λοιπόν, να ξεπεράσει το πρόβλημα της μη απορρόφησης των αντιοξειδωτικών, η Dr. R.Gabizon συνεργάστηκε με τον καθηγητή Shlomo Magdassi, ειδικό στον τομέα της νανοτεχνολογίας από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Χημείας του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, και μαζί ανακάλυψαν έναν τρόπο να διασπάσουν το έλαιο ροδιού σε μικροσκοπικά σωματίδια, τόσο μικρά, ώστε να μπορούν να γλιστρήσουν μέσω του ήπατος, να μην διυλιστούν από αυτό και να καταφέρουν να βρουν τον δρόμο τους προς τον εγκέφαλο.

Η έρευνά τους, επίσης, απέδειξε ότι το έλαιο του ροδιού - το οποίο περιέχει ωμέγα 5 και ένα από τα πλέον ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, το Πουνισικό Οξύ- έχει όχι μόνο πολύ καλή απορρόφηση από το έντερο αλλά και ότι καταλήγοντας στον εγκέφαλο έχει σημαντική αντιοξειδωτική επίδραση σύμφωνα με το logodiatrofis

Με αυτόν τον τρόπο βοηθάει την εγκεφαλική λειτουργία από τη μια και από την άλλη δρα προστατεύοντας ή καθυστερώντας την εξέλιξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου.

Τι θα φέρει το μέλλον;

Με βάση τα στοιχεία των ερευνών, το σκεύασμα από έλαια ροδιού δεν αποκλείεται να αποτελέσει στο μέλλον θεραπευτική επιλογή για άτομα με προβλήματα μνήμης λόγω Άνοιας.

Η έρευνα, όμως, αναμένεται να συνεχιστεί με κλινικές δοκιμές, στην κατεύθυνση της επίδρασης του σκευάσματος σε ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σίγουρα κάτι που ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα αναμένει με ανυπομονησία. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ