Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% και ανάπτυξη 2,8%

Μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας...

Κατατέθηκε σήμερα (Δευτέρα 7/10/19) στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 με φιλόδοξους στόχους και τώρα μένει να εγκριθεί και από τις Βρυξέλλες, που πάντα δίνουν το τελικό οκ.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% και ανάπτυξη 2,8% σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών,  αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο προϋπολογισμός του 2020 περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κ.  Σκυλακάκη, μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, όπως επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών και φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες των ακινήτων καθώς και εξορθολογισμό των δαπανών για την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου, τη μείωση της φορολογίας.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8% για το 2020. Σηματοδοτεί έτσι μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών στη δήλωσή του σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Προβλέπει επίσης μείωση της ανεργίας (από το 17,4% στο 15,6%) και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%και των επενδύσεων (+13,4%), που «αντανακλούν στην αύξηση των διαθεσίμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω της μείωσης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας».

Το 2020 λαμβάνονταΙ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων) και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Με τις δράσεις αυτές εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για την μείωση της φορολογίας και την προώθηση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και για το τρέχον έτος), με την ταυτόχρονη διασφάλιση του συμφωνηθέντος κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα φτάσει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ