Η λαμπερή πρεμιέρα της ταινίας "Ενήλικοι στο δωμάτιο" με "πρωταγωνιστή" τον Γιάνη Βαρουφάκη -Το μίνι black dress της Δανάης (φώτο)

Παρών στην πρεμιέρα  φυσίκα ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου

Πανελλήνια πρεμιέρα στις «Νύχτες πρεμιέρας» έκανε η πολυσυζητημένη  και πολυαναμενόμενη στη χώρα μας, ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικοι στην Αίθουσα», που στηρίχθηκε στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, "Adults in a room"  και αφορά στην οπτική του πρώην υπουργού Οικονομικών για τα όσα έγιναν το α' εξάμηνο του 2015.

Παρών στην πρεμιέρα  φυσίκα ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου. Η σύζυγος του αρχηγού του ΜεΡΑ25 φόρεσε για την περίσταση ένα μαύρο μίνι φόρεμα με διαφάνεια και βαθύ ντεκολτέ.

Στην πρεμιέρα  παραβρέθηκαν επίσης η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα, αλλά και οι πρωταγωνιστές της ταινίας.

Παραλαμβάνοντας μάλιστα το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», ο Κώστας Γαβράς κάλεσε στη σκηνή τους πρωταγωνιστές της ταινίας, Χρήστο Λούλη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Δημήτρη Τάρλοου, Χρήστο Στέργιογλου, Γιώργο Χωραφά, αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Χωρίς αυτούς, χωρίς τη βοήθεια των ηθοποιών, των συνεργατών μου και των τεχνικών που βρίσκονται απόψε μέσα στην αίθουσα, δεν θα γινόταν ποτέ αυτή η ταινία» είπε ο Κώστας Γαβράς ευχαριστώντας τον διευθυντή φωτογραφίας του Γιώργου Αρβανίτη, τους συμπαραγωγούς του και τη σύζυγο και παραγωγό του Μισέλ Ρέι Γαβράς.

"Δείτε το δικό μου φιλμ αφήστε το δικό σας στην άκρη"

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας τίμησε τον Κώστα Γαβρά απονέμοντας του το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» (που θεσπίστηκε στη μνήμη του ιδρυτή και εμπνευστή της διοργάνωσης) για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα της, η ταινία του «Ενήλικοι στην Αίθουσα».

«Για μένα είναι απόψε μια πολύ ειδική βραδιά. Μια βραδιά που δεν ξέρω πώς να τη χαρακτηρίσω. Ίσως να πω παράδοξη. Έχω βρεθεί σε βραδιές σαν και αυτή. Ωστόσο, καμία δεν μοιάζει με τη σημερινή. Γιατί είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κοινό βλέπει μία ταινία μου, ενώ ήδη ξέρει την ιστορία που θα αφηγηθώ. Καθένας από εσάς έχει δει το φιλμ το δικό του, το έχει σκεφτεί. Και το καταλαβαίνω. Πάνε δέκα χρόνια που ζείτε σε αυτή την κατάσταση και με όλους αυτούς τους χαρακτήρες και τα ξέρετε σχεδόν όλα. Γι' αυτό ήθελα απόψε να σας παρακαλέσω να δείτε το δικό μου φιλμ, την ιδέα μου πάνω σε αυτή την κατάσταση που ξέρετε πολύ καλά, αφήνοντας το δικό σας για λίγο στην άκρη. Και ύστερα να κάνετε τη σύγκριση και να το συζητήσετε. Η παράκληση που σας κάνω είναι να το δείτε χωριστά» δήλωσε ο Κώστας Γαβράς παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκά Κατσίκα, ενώ το κοινό στην αίθουσα τον χειροκροτούσε όρθιο.

Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης κάλεσε στη σκηνή τους ηθοποιούς (Χρήστο Λούλη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Δημήτρη Τάρλοου, Χρήστο Στέργιογλου, Γιώργο Χωραφά) που συμμετέχουν στο «Ενήλικοι στην Αίθουσα» καθώς και τον επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, πάνω στο βιβλίο του οποίου βασίστηκε η ταινία του. «Χωρίς αυτούς, χωρίς τη βοήθεια των ηθοποιών, των συνεργατών μου και των τεχνικών που βρίσκονται απόψε μέσα στην αίθουσα, δεν θα γινόταν ποτέ αυτή η ταινία» είπε ο Κώστας Γαβράς ευχαριστώντας τον διευθυντή φωτογραφίας του Γιώργου Αρβανίτη, τους συμπαραγωγούς του και τη σύζυγο και παραγωγό του Μισέλ Ρέι Γαβράς.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Η τελετή λήξης ξεκίνησε με την απονομή των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας -Νύχτες Πρεμιέρας. Η διεθνής κριτική επιτροπή (που αποτελούνταν από τους: Γουίτ Στίλμαν, Χάνα Πάτερσον, Μισέλ Βάλεϋ, Ουμπέρτο Μουρέιρα και Μπίργκιτ Κόλερ) απένειμε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας στη «Νέα Λιθουανία» («Nova Lituania») του Καρόλις Καουπίνις για «την τονικά λαμπρή, ιστορικά ακριβή και απολύτως και πρωτοποριακή εξερεύνηση μιας από τις πιο ουτοπικές ιδέες του προηγούμενου αιώνα».

Το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών δόθηκε στη Ζενεβιέβ Ντουλούντ - ντε Σελ για την ταινία της «Μια Αποικία» («Α colony»). Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, πρόκειται για «μια φρέσκια και διακριτική προσέγγιση που προσκαλεί το κοινό να βιώσει το ταξίδι μίας έφηβης καθώς πασχίζει να βρει την θέση της στον κόσμο».

Το βραβείο Σεναρίου δόθηκε στην Μπόρα Κιμ για την ταινία «Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού» («House of Hummingbird») για «το λεπταίσθητο και πολυσχιδές πορτραίτο μιας 14χρονης κοπέλας που νιώθει αποξενωμένη από την οικογένειά της και προσπαθεί να διαπραγματευτεί τη θέση της ως νεαρή γυναίκα στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της Νοτίου Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του '90».

Ειδική Μνεία απένειμε η κριτική επιτροπή στον Φίλιπ Γιούμανς για την ταινία «Φωτιά στη Λουιζιάνα» («Burning Cane»), «έναν νεαρό κινηματογραφιστή που μας εξέπληξε με το εμφανές ταλέντο του, την δημιουργική χρήση των κινηματογραφικών μέσων και την αισθητική τόλμη του».

Το Βραβείο Κοινού Fischer όπως και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου δόθηκαν στην ταινία «Οι Άθλιοι» («Les Miserables») του Λατζ Λι για «τη σύγχρονη ρεαλιστική κινηματογράφηση, που αποφεύγει τον μελοδραματισμό, δηλώνοντας μια ουσιαστική θέση πάνω στη βία και στη βαρβαρότητα της κοινωνικής πραγματικότητας, στις γκετοποιημένες περιοχές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων».

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ (που αποτελούνταν από τους: Μάγκι Χερτ , Σονόρα Μπρόκα, Γκέρχαρντ Βίσνερ, Μπερναντέτ Τούζα Ρίτερ και Γεράσιμο Ρήγα) απένειμε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στη «Γη του Μέλιτος» («Honeyland») των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ, Ταμάρα Κοτέφσκα. Επίσης, απένειμε Ειδική Μνεία στο ντοκιμαντέρ «Δέντρα στην Έρημο» («Talking About Trees») του Σουχαΐμπ Γκασμελμπάρι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ