Χωρίς σύσκεψη των αρχηγών ο Σαμαράς στο Βερολίνο;

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης Χωρίς να προηγηθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν θα ταξιδεύσει στο Βερολίνο και το Παρίσι, για τις κρίσιμες συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Είναι η πρώτη φορά που ενόψει τόσο κρίσιμων αποφάσεων (θα έχει προηγηθεί και η συνάντηση με Γιούνκερ) ο πρωθυπουργός δεν θα συναντήσει τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Χωρίς να προηγηθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν θα ταξιδεύσει στο Βερολίνο και το Παρίσι, για τις κρίσιμες συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Είναι η πρώτη φορά που ενόψει τόσο κρίσιμων αποφάσεων (θα έχει προηγηθεί και η συνάντηση με Γιούνκερ) ο πρωθυπουργός δεν θα συναντήσει τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών. Ο Αντ. Σαμαράς όμως δεν φέρεται ζεστός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρότι θα λάβει την οριστική του απόφαση για το εάν χρειάζεται η σύσκεψη, μετά τη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Αν αποφασίσει ότι απαιτείται σύσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί ή το βράδυ της Τετάρτης, ή το πρωί της Πέμπτης, καθώς το πρωί της Παρασκευής ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και το Σάββατο με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, μάλλον θέλει να έχει τα χέρια του λυμένα και αν δεν υπάρξει μεγάλη πίεση από Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, μάλλον δεν θα υπάρξει σύσκεψη. Πολύ περισσότερο που μια τέτοια εξέλιξη «διευκολύνει» τόσο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, που θα επιχειρήσουν (κυρίως ο Ευ. Βενιζέλος) να επιρρίψουν τις ευθύνες για τα μέτρα αποκλειστικά στον πρωθυπουργό. 

«Αν λάβει τις αποφάσεις μόνος του, θα φέρει αποκλειστικά και την ευθύνη» φέρεται να δηλώνει σε συνομιλητές του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνομιλεί τακτικά με τον Φ. Κουβέλη και είναι πιθανό, καθώς σήμερα επιστρέφει από τις διακοπές του, να συναντηθεί μαζί του. Αν υπάρξει συνάντηση Βενιζέλου-Κουβέλη είτε θα αποτελεί πίεση προς τον πρωθυπουργό για συνάντηση των αρχηγών, είτε θα σηματοδοτεί ένα μέτωπο ότι ο ίδιος θα φέρει αποκλειστικά τις ευθύνες για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του και τα μέτρα που θα ληφθούν.

Χωρίς διαπραγματευτική Ομάδα

Ο Αντ. Σαμαράς, πάντως, αρνήθηκε να ικανοποιήσει και το αίτημα που εξαρχής πρόβαλε ο Ευ. Βενιζέλος για τη συγκρότηση Διαπραγματευτικής Ομάδας σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και τεχνοκρατών ή να μεταβούν μαζί του στις διαπραγματεύσεις και οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως επιμόνως ζητούσε ο Φώτης Κουβέλης.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, υπενθυμίζει ότι και η Μέρκελ είναι επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά δεν ρωτά συνεχώς τους αρχηγούς των κομμάτων που τη στηρίζουν τι να πράξει, ούτε τη συνοδεύουν στα δύσκολα ταξίδια στο εξωτερικό.

Συνοχή

Τα παραπάνω, πάντως, αποδεικνύουν ότι τα πολύ σκληρά μέτρα των 11,5 δισ. και όσα στη συνέχεια απαιτηθούν, δημιουργούν ήδη προβλήματα συνοχής στην κυβέρνηση, χωρίς όμως να διακυβεύουν την ύπαρξή της, αφού ουδείς επιθυμεί αυτή τη στιγμή εκλογές.

Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ