Οι 6 εφευρέσεις της ΝΑSA που διευκόλυναν την καθημερινότητά μας: Από τα θερμομονωτικά ως τα θερμόμετρα αυτιού

Εσείς τις γνωρίζατε; 

Όταν ακούμε ΝΑSA τότε ο νους μας πάει στα άστρα! Κάνει βόλτες στον γαλαξία και σκέφτεται τα ουράνια σώματα! Κάποιες φορές, αναμένει με αγωνία να ανακοινωθεί και ζωή στο σύμπαν που έχει νοημοσύνη! Πέραν αυτών; Αγνοούμε οτι η ΝΑSA έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας σε πτυχές που δεν μπορούμε να φανταστούμε, παρόλο που είναι απλές! Ποιές είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις της ΝΑSA;

Τηλεπικοινωνίες.

Δεν ακούμε κάθε μέρα ότι η δυνατότητά μας να επικοινωνούμε πλέον από κάθε γωνιά του κόσμου, οφείλεται στη NASA.

H NASA προκειμένου να μπορεί να έχει επαφή με τους δορυφόρους του διαστήματος, ανέπτυξε τεχνολογία η οποία επέτρεψε στην ανθρωπότητα να έχει τις σημερινές, εξελιγμένες επικοινωνίες με ήχο και εικόνα.

Τεχνητά άκρα.

Πολλοί συνάνθρωποί μας που υπέφεραν από ατύχημα, μπορούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή χάρη στη ΝΑSA. Τα τεχνητά άκρα είναι μια ανθρώπινη επινόηση που έλυσε προβλήματα για χιλιάδες ανθρώπους και οφείλεται στην επιστημονική γνώση που αναπτύχθηκε για χάρη του διαστήματος.

Ο επιστήμονας Χάζμπεργκερ στην Αλαμπάμα, ζήτησε βοήθεια από τη ΝΑSA προκειμένου να βελτιώσει την κατασκευή τεχνητών άκρων. Η Lockheed Martin, η μεγάλη εταιρεία που έχει αναλάβει κομμάτια κατασκευής στα διαστημόπλοια, βοήθησε στο να δημιουργηθούν ευέλικτα και αποτελεσματικά τεχνητά άκρα, χάρη σε μια ειδική μόνωση.

Τα γυαλιά χωρίς γρατσουνιές.

Λίγα χρόνια πριν, μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας που αφορούσαν τα γυαλιά μας ήταν το αν θα γρατσουνιστούν. Το γυαλί ήταν εύκολο να χαραχτεί και έτσι και εδώ, πήραμε τεχνογνωσία διαστημική!

Η ΝΑSA είχε την ανάγκη να βελτιώσει την προστασία οργάνων και εξοπλισμού σε διαστημόπλοια, ακόμη και σε στολές αστροναυτών. Έτσι οι επιστήμονες της ΝΑSA δημιούργησαν μια ειδική πλαστική επίστρωση πάνω σε τζάμια, φακούς και κράνη αστροναυτών! Αυτή η τεχνογνωσία, κατέβηκε από τα διαστημόπλοια και σε μας και έτσι τα σύγχρονα γυαλιά οράσεως και ηλίου, μπορούν να είναι πολύ πιο ανθεκτικά, άθραυστα και λιγότερο επιρρεπή σε γρατσουνιές!

Μονωτικά.

Κάθε είδους σύγχρονη μόνωση που έχει κάθε σπίτι (ηχομόνωση, θερμομόνωση κτλ) είναι και αυτή, προϊόν των ερευνών της ΝASA.

Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, υποχρέωσαν τον μεγάλο οργανισμό του διαστήματος, να προχωρήσει στη δημιουργία μονωτικών υλικών που να αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες και να απορροφούν θορύβους που αλλιώς θα κούφαιναν το πλήρωμα μέσα στο διαστημόπλοιο.

Θερμόμετρο αυτιού.

Λίγοι θα μπορούσαν να αναμένουν ότι η ΝΑSA μερίμνησε ακόμη και για ένα θερμόμετρο. Δεν μερίμνησε ακριβώς για κάτι τέτοιο, πάντως σίγουρα είχε συμβολή!

Το διάστημα είναι χαοτικό και τα αστέρια βρίσκονται ακόμη και έτη φωτός από το εκάστοτε σημείο παρατήρησης. Η NASA βρήκε άλλον τρόπο για να σβήσει την απόσταση! Μια μηχανή ανίχνευσης θερμοκρασίας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση αστεριών, ήταν αυτή που έδωσε την τεχνογνωσία για να έχουμε το θερμόμετρο αυτιού το οποίο ανιχνεύει τη δική μας θερμοκρασία σε 2 δευτερόλεπτα το πολύ!

Ανιχνευτές καπνού.

Οι επιστήμονες της ΝΑSA συχνά αποκαλούνται “διάνοιες” και τελικά, όχι άδικα. Άλλη μια εφεύρεσή τους, έκανε τον κόσμο μας περισσότερο ασφαλή. Λίγοι γνωρίζουν ότι η σύγχρονη πυρασφάλεια κτιρίων και άλλων τοποθεσιών, οφείλεται σε επιστήμονες της ΝΑSA σύμφωνα με το tsemperlidou.

Οι ανιχνευτές καπνού που υπάρχουν παντού γύρω μας, εφευρέθηκαν για να προστατεύουν το εσωτερικό των διαστημόπλοιων. Το μη ασφαλές διάστημα, όφειλε να ελεγχθεί ώστε το διαστημόπλοιο να διατηρεί όλες εκείνες τις συνθήκες που επέτρεπαν στο πλήρωμα να επιβιώσουν. Ένα ραδιενεργό στοιχείο (το Αμερίκειο 241) μπορεί να ανιχνεύει καπνό ή δηλητηριώδη αέρια και να ακολουθεί μετά συναγερμός.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ