Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Σε τρία χρόνια φυλάκιση μετατράπηκε η ποινή του Αλέξανδρου Αγγλούπα για τον πυροβολισμό στη Γωγώ Φαρμάκη

Στον επιχειρηματία το δικαστήριο αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά, αλλά και τη συνδρομή του άρθρου 44 παρ 3 του Ποινικού Κώδικα, για την προσπάθειά του μετά τον πυροβολισμό να ανατρέψει το αποτέλεσμα της πράξης του, με αποτέλεσμα η ποινή των 10,5 ετών του πρωτόδικου δικαστηρίου να μειωθεί στα τρία έτη. 

Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας εκδικάστηκε η υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Γωγώς Φαρμάκη από τον τότε σύντροφο της αδελφής της Αλέξανδρο Αγγλούπα. 

Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και ενός μήνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οπλοχρησία καταδικάστηκε ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγλούπας για τον πυροβολισμό σε βάρος της Γωγώς Φαρμάκη τον Νοέμβριο του 2011.

Στον επιχειρηματία το δικαστήριο αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά, αλλά και τη συνδρομή του άρθρου 44 παρ 3 του Ποινικού Κώδικα, για την προσπάθειά του μετά τον πυροβολισμό να ανατρέψει το αποτέλεσμα της πράξης του, με αποτέλεσμα η ποινή των 10,5 ετών του πρωτόδικου δικαστηρίου να μειωθεί στα τρία έτη. 

Η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου ξεκίνησε το πρωί με παρούσα το θύμα της υπόθεσης Γεωργία Φαρμάκη και απούσα την αδελφή της, η οποία απουσίαζε και σε πρώτο βαθμό, καθώς συμμετείχε στο Survivor.
 

«Δεν θα σκότωνα άνθρωπο για ένα σκυλάκι, δεν έχω καν χειροδικήσει ποτέ»

Στην απολογία του, ο επιχειρηματίας, που έχει εμπλακεί στην υπόθεση διαρρηκτών που αποκαλείται «μαφία των Ρομά», απέδωσε το περιστατικό σε ατύχημα, υποστηρίζοντας ότι σε στιγμή έντασης, εκπυρσοκρότησε το όπλο. Τόνισε, επίσης, τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να πάει αμέσως σε νοσοκομείο το θύμα.

Ξεκινώντας από τον καβγά με την τότε σύντροφό του Όλγα Φαρμάκη, που οδήγησε στον πυροβολισμό της αδελφής της το μοιραίο βράδυ του Νοεμβρίου του 2011, ο Αλέξανδρος Αγγλούπας περιέγραψε λεπτομερώς όσα συνέβησαν.

«Με έτρωγε ο τσακωμός μας και δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Την ξαναπήρα στις 6 το πρωί και δεν απαντούσε. Πήρα το αυτοκίνητο και έφτασα στο Παλαιό Φάληρο περί τις 6.20. Θα έπαιρνα περί τις 10.000 ευρώ για να πληρώσω στη δουλειά.

Δυστυχώς, μου είχε γίνει συνήθεια να παίρνω και το όπλο μαζί μου. Το έβαζα σε μια ζώνη στη μέση, σε μια θήκη ανάμεσα στη ζώνη και στο παντελόνι. Το είχα 2-3 χρόνια και το έφερα μαζί μου τακτικά.

Ήθελα να τα βρω μαζί της. Ήμουν εκνευρισμένος. Όταν έφτασα, βάραγα το κουδούνι και φώναζα "Όλγα, άνοιξε μου". Έπειτα από λίγα λεπτά ήρθε, μου άνοιξε και μου είπε μη φωνάζεις, με κανεις ρεζίλι. Όταν μπήκαμε στο σπίτι, αρχίσαμε έντονο διάλογο. Είδα πως δεν μπορούσαμε να βγάλουμε άκρη. Της λέω δώσε μου το σκυλί να φύγω. Μου λέει "όχι", δεν θα πάρεις το σκυλί.

Ήθελα να περάσει το δικό μου. Τελικά, την έπεισα. Πήγε πάνω το είπε στη Γεωργία και η Γεωργία είπε "όχι"» ανέφερε ο επιχειρηματίας στο δικαστήριο.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε μια λεπτό προς λεπτό περιγραφή του περιστατικού:

«Άρχισα να φωνάζω, να χτυπάω μια πόρτα, μια κάσα, έσπρωξα με το πόδι το τραπεζάκι. Τότε κατέβηκε η Γεωργία και μου λέει "φύγε, θα το πάρεις την άλλη εβδομάδα". Ξεκίνησα να ανεβαίνω και ήρθε και η Γεωργία. Έκατσε στο κεφαλάρι του κρεβατιού, ώστε να με αποτρέψει από το να πάρω το σκύλο και όταν έφτασα επάνω τέντωσε το πόδι, έκανα μια κίνηση, έβγαλα το σακάκι να βγάλω το όπλο για να το ακουμπήσω στο περβάζι και να πάρω το σκυλί.

Εκείνη την ώρα που έβγαλα το όπλο, ακούω ένα μπαμ. Μύρισε καμένο και η Γεωργία λέει "βγάζω αίμα". Εγώ ήμουν από πάνω της. Πήρα το όπλο να το ακουμπήσω στο περβάζι. Είχα το πιστόλι στο παντελόνι.Ήθελα να βγάλω το όπλο για να περάσω από πάνω της και να πάρω τον σκύλο. Ξαφνιάστηκα, μου έφυγε από τα χέρια, εκπυρσοκρότησε. Δεν κατάλαβα ότι πάτησα τη σκανδάλη. Να πιέστηκε; Ισως, τι να σας πω;».

Ο επιχειρηματίας, που σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε 10,5 χρόνια κάθειρξη με αναστολή, υποστήριξε στο δικαστήριο πως έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τη Γώγω Φαρμάκη, περιγράφοντας τον αγώνα δρόμου που έκανε για να βρουν νοσοκομείο.

Συγχρόνως δικαιολόγησε τις αρχικές της καταθέσεις, λέγοντας: «Η Γεωργία ταλαιπωρήθηκε πολύ γιατί είχε ένα όνειρο, να σπουδάσει και να εργαστεί στην Αμερική, και αυτό το όνειρό της το στέρησα. Πονούσε πολύ. Θεωρώ ότι πάνω στον θυμό της είπε πράγματα που δεν τα εννοούσε.

Δεν υπήρχε περίπτωση να βγάλω πιστόλι και να πυροβόλησω έναν άνθρωπο επειδή δεν μου δίνει το σκυλί. Ουδέποτε είχα σηκώσει χέρι στην αδελφή της. Ουδέποτε έχω βγάλει το πιστόλι να απειλήσω άνθρωπο. Δεν είχα χειροδικήσει ποτέ σε καμία σύντροφό μου, μπορεί να έχω βρίσει».

«Ήθελα να τον πληγώσω. Τον μισούσα»

Πρώτη στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε το θύμα, η Γωγώ Φαρμάκη. «Στις 4 Νοεμβρίου 2011 βρισκόμουν στο σπίτι μου στο Παλαιό Φάληρο μαζί με την αδελφή μου. Εκείνο το βράδυ ο Αλέξης είχε πει ένα ψέμα στην Ολγα και υπήρχε ένταση.

Της είχε πει ότι θα μείνει στο σπίτι και βγήκε έξω. Ο Αλέξης άρχισε να παίρνει τηλέφωνα την Ολγα, μετά εμένα και δεν απαντούσαμε. Κατά τις 6 το πρωί ήρθε και για να μη γίνουμε ρεζίλι του άνοιξε. Ήταν οι δυο τους στον πρωτο οροφο και εγώ στο δωμάτιό μου. Υπήρχε ένταση, αλλά δεν άκουγα τι έλεγαν. Ανέβηκε μετά η αδελφή μου και ζήτησε το σκυλάκι για να το πάρει ο Αλέξης. Της είπα "όχι" και ότι θα το πάρει την άλλη εβδομάδα που θα φύγω για Αμερική» περιέγραψε η μάρτυρας.

Στη συνέχεια κλήθηκε να περιγράψει λεπτομερώς τη στιγμή του πυροβολισμού της από τον επιχειρηματία. «Το σκυλάκι το ήθελε για να πικάρει την Όλγα. Άκουσα να σπάνε κάτι ποτήρια. Ήμουν στη μέση της σκάλας.

Του λέω "τι θα γίνει"; Εκείνος άρχισε να χτυπιέται, έσπρωξε το τραπεζάκι του σαλονιού και ανέβηκα στο δωμάτιο. Ανέβηκε και εκείνος και το σκυλί δίπλα μου. Μια που κάθισα στο κρεβάτι, μια που ήρθε δίπλα μου, ακούω ένα "μπαμ" και βλέπω ένα πιστόλι να πέφτει κάτω.

Παγώσαμε όλοι. Μετά ξεκίνησε τρελή κούρσα να με πάνε νοσοκομείο. Δεν θεωρώ ότι με πυροβόλησε για να μου κάνει κακό. Είμαι σίγουρη έπειτα από 10 χρόνια. Ήρθε από πάνω μου για να πάρει το σκυλί. Δεν τον είδα ποτέ να βγάζει το όπλο. Δεν ξέρω να σας πω πώς έγινε» ανέφερε.

Πρόεδρος: Στις παλιές σας καταθέσεις λέτε ότι έβγαλε το όπλο.

Μάρτυς: Η ιστορία είναι η ίδια. Εγώ ήμουν δύσκολα τότε. Πέρασα δύσκολα. Χρησιμοποίησα κάποιες εκφράσεις που στα 34 μου χρόνια δεν θα τις έλεγα. Αν ήθελε να με σκοτώσει, θα ξαναπυροβολούσε.

Π.: Είχατε καταθέσει ότι η αδελφή σας προσπάθησε να σας πιέσει με οικονομικές προτάσεις...

Μ.: Όλα ήταν διογκωμένα. Μια πρόταση για να μου πληρώσει τα νοσήλια, εγώ τη μετέφραζα αλλιώς. Έλεγα «τι θέλει; Να με πληρώσει;!».

Π.: Τι άλλαξε;

Μ.: Είδα την άλλη πλευρά του νομίσματος. Είδα ότι ήταν αυτός που έτρεχε να με πάει σε νοσοκομείο. Δεν με δέχτηκαν στο πρώτο. Και με το ζόρι με πήγε στο δεύτερο, που δεν μας δέχονταν. Με τραυμάτισε στη βουβωνική χώρα και η σφαίρα είχε σφηνώσει στο ιερό οστό.

«Το να έχουν ειρηνεύσει τα πράγματα είναι καλό, αλλά δεν γίνεται να κάνουμε τα άσπρα μαύρα» σχολίασε η εισαγγελέας της έδρας, ακούγοντας την κατάθεση της Γωγώς Φαρμάκη.

«Ήμουν στεναχωρημένη, είχα κακούς συμβούλους. Δεν είχα κανέναν να με ηρεμήσει. Τα έβλεπα όλα διαφορετικά. Ήθελα να τον πληγώσω, όπως με πλήγωσε. Ήθελα να ταλαιπωρηθεί όπως εγώ, με πατερίτσες και αναπηρικά καροτσάκια» απάντησε η μάρτυρας, με την εισαγγελέα να επιμένει ότι ξαφνικά έχει αλλάξει τη στάση της, «ρίχνοντας το βάρος στον προηγούμενο νομικό της παραστάτη, ο οποίος έπραττε σύμφωνα με όσα του έλεγε εκείνη».

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του επιχειρηματία, ζητώντας, όμως, την αναγνώριση από το δικαστήριο της προσπάθειάς του να ανατρέψει το αποτέλεσμα της πράξης του.

«Το μόνο που θέλω να πω είναι δυο λόγια για το όπλο. Δέχομαι ότι ειρηνεύσαν οι σχέσεις, δέχομαι τις αντικρουόμενες καταθέσεις και κρατώ όσα ειπώθηκαν σήμερα. Αλλά η εξέταση του όπλου έδειξε ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση.

Θεωρώ ενδεχόμενο τον δόλο του κατηγορουμένου, αλλά δέχομαι και τον ισχυρισμό του άρθρου 44 παρ.3 περί υπαναχώρησης, τον οποίο προτείνω να γίνει δεκτός από το δικαστήριο» ανέφερε η εισαγγελέας, προτείνοντας ουσιαστικά είτε να κριθεί ατιμώρητη η απόπειρα, όπως ορίζει το σχετικό άρθρο, είτε να δοθεί μικρότερη ποινή εξαιτίας της έμπρακτης μετανοίας που επέδειξε ο δράστης, ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος της πράξης του

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ