Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών από το Γαλλικό Ινστιτούτο - Η πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης σε ένα πλούσιο πρόγραμμα

Το πλούσιο πρόγραμμα, ανοιχτό σε όλους, θα προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό συνέδρια, προβολές, συναυλίες, εργαστήρια επί 7 μέρες με σκοπό να προβληθεί η πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης

Η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών διοργανώνεται από το δίκτυο EUNIC στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Athens Culture Net.

Το πλούσιο πρόγραμμα, ανοιχτό σε όλους, θα προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό συνέδρια, προβολές, συναυλίες, εργαστήρια επί 7 μέρες με σκοπό να προβληθεί η πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 

23/09/2019

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ FUORI STAGIONE (ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ)

23 – 27 Σεπτεμβρίου - ΔΕΥΤ-ΠΑΡ  15.00’ – 19.00’

Αίθουσες Gattopardo και Callas του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

Πατησίων 47, Αθήνα

Έκθεση φωτογραφίας της Judit Pocs με τίτλο Fuori stagione (Εκτός εποχής) με μοναδικές εικόνες από την καθημερινότητα της Ιταλίας. Στη διάρκεια των εγκαινίων μουσική εκδήλωση με γνωστούς καλλιτέχνες. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας και την Πρεσβεία της Ιταλίας. 

Είσοδος ελεύθερη

www.iicatene.esteri.it

Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο 

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας και την Πρεσβεία της Ιταλίας 

ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:Η ΖΩΗ ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 100 ΑΦΙΣΕΣ 

23 – 27 Σεπτεμβρίου- ΔΕΥΤ – ΠΑΡ 15.00’ – 19.00’

Αίθουσες διδασκαλίας του Ιταλικού Ινστιτούτου

Πατησίων 47, Αθήνα 

Μια μεγάλη εικαστική διαδρομή στους χώρους διδασκαλίας του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου με ξεχωριστές αφίσες από εκδηλώσεις του Ινστιτούτου που αντιπροσωπεύουν την ιταλική κουλτούρα στους τομείς του χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, παραστατικών τεχνών, του βιβλίου και των εκδόσεων, μουσικής, γαστρονομίας, μόδας, design κ.α. 

Είσοδος ελεύθερη

www.iicatene.esteri.it

Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ (P)ARTY - AXISMUNDI/ HD. KEPLER. 

23 Σεπτεμβρίου - 19.00’

Ταράτσα Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Σίνα 31,10680 Αθήνα

Στο λυκόφως, μια ομάδα τεσσάρων χορευτών (ένας χορευτής για κάθε σημείο του ορίζοντα) εκτελεί διαδοχικά σπειροειδείς χειρονομίες που παραπέμπουν στο κολύμπι, στην κατάδυση, στους αστερισμούς και δείχνει στον ουρανό ορατά ιπτάμενα σώματα. Hπερφόρμανς είναι εμπνευσμένη από ένα ταξίδι στους Δελφούς και το διάσημο ομφαλό του κόσμου. Η πλατφόρμα έρευνας & τέχνης hd.kepler. επιχειρεί να εξετάσει αιώνιες ιδέες μέσα από απλές και επαναλαμβανόμενες χειρονομίες στα όρια της ανθρώπινης κλίμακας

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

www.ifa.gr

Διοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ

23 Σεπτεμβρίου – 19.00’

ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα 105 57 (Σύνταγμα)

Παρουσίαση του νέου ποιητικού βιβλίου του ποιητή Σωτήρη Π. Βαρνάβα με τίτλο Διαστάσεις του χωροχρόνου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης / Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο κριτικός Λογοτεχνίας κ. Αλέξης Ζήρας, ο ποιητής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σωκράτης Σκαρτσής και η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Έλλη Φιλοκύπρου. Ποιήματα από τις Διαστάσεις του χωροχρόνου θα διαβάσει ο ποιητής.

www.spititiskyprou.gr

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης

24/09/2019

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ « JACQUOT DE NANTES »ΤΗΣ AGNES VARDA

24 Σεπτεμβρίου - 19.00’

Auditorium Theo Angelopoulos- Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Σίνα 31, 10680 Αθήνα

Η Βαρντά ανακαλεί σε μια «γλυκιά» αναπαράσταση –σαν σε παραμύθι– τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του κορυφαίου σκηνοθέτη και συζύγου της Ζακ Ντεμί, ο οποίος πέθανε από AIDS το 1990, καθώς και τις πηγές της μοναδικής έμπνευσής του: ένας φόρος τιμής υπό τη μορφή ενός συγκινητικού biopic.

Είσοδος ελεύθερη

Στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους

www.ifg.gr

Διοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

ΔΕΡΜΑ ΑΠΟ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ

24 Σεπτεμβρίου - 19.00’

Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μητσαίων 9, 117 41 Αθήνα 

"Η ποιητική-δημιουργική μετάφραση αποτελεί μια πρόκληση, όπου γεννιέται ένα νέο ποίημα στη γλώσσα του μεταφραστή, ένα μεταποίημα με τους όρους του Τζέιμς Σ. Χομπς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την διαγλωσσική και διαπολιτισμική συνομιλία κυρίως δε μέσα από τη συγκινησιακή διάδραση του αναγνώστη-μεταφραστή με το αρχικό ποίημα. Η ποιητική-δημιουργική μετάφραση αγγίζοντας βαθιές χορδές του αναγνώστη-μεταφραστή- δημιουργού αποτελεί εργαλείο διαπολιτισμικής, διανθρώπινης και ενδοψυχικής συνομιλίας και συμφιλίωσης για τον ίδιο, ενώ παράλληλα δίνει αυτή τη δυνατότητα και στους ομόγλωσσους αναγνώστες που δεν κατέχουν τη γλώσσα και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του αρχικού ποιήματος. Μέσα από αυτή τη διάδραση- διαδικασία η τέχνη του λόγου και η δημιουργική μετάφραση αποτελούν εργαλείο που μας φέρνει κοντά στον εσώτερο εαυτό μας και στον άλλον, επιδρά στην ενδοψυχική και διαπολιτισμική-διαπροσωπική συνομιλία και συμφιλίωση λαών και ατόμων. "

www.sia.gr

Σε συνεργασία με : Intellectum, www.intellectum.org

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ QUOVADO - QUOVADO

24 Σεπτεμβρίου - 20.00’

Αίθουσα προβολών του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

Πατησίων 47, Αθήνα 

προβολή της ταινίαςQUOVADO (Πουπάω, Θεέμου, Italia 2016) του Ιταλού σκηνοθέτη Gennaro Nunziante. Πρωταγωνιστούν: CheccoZalone, EleonoraGiovanardi, SoniaBergamasco). Μέχρι που θα έφτανε ένας δημόσιος υπάλληλος για να μην χάσει την θέση του; Ως την άκρη του κόσμου! Ο Κέκο από μικρό παιδί ονειρευόταν να γίνει δημόσιος υπάλληλος και το κατάφερε! Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η κυβέρνηση θα αποφασίσει να καταργήσει την υπηρεσία του (πηγή: artandlife.gr).

Στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Είσοδος ελεύθερη

www.iicatene.esteri.it

Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

26/09/2019

ΜΗ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ 

26 Σεπτεμβρίου -20.00’

AuditoriumTheoAnguelopoulos,ΓαλλικόΙνστιτούτοΕλλάδος

Σίνα 31, 10680 Αθήνα

Με την ευκαιρία των 80 ετών από το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, η θεατρική ομάδα του Ινστιτούτου Θερβάντες παρουσιάζει το έργο της νεαρής Ισπανίδας συγγραφέως Ελένα Τορνέρο Μπουργκές Μη μιλάς με ξένους: αποσπάσματα μνήμης, όπου αποκαλύπτονται οι διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης στην ιστορική μνήμη: άνθρωποι που θα έπρεπε να μιλήσουν και σιωπούν, άνθρωποι πού θα έπρεπε να σιωπούν και μιλούν. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στους ανωνύμους. 

 

Θεατρική παράσταση στα  Ισπανικά

atenas.cervantes.es 

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΟ – EUROPEANA

26,27,28 Σεπτεμβρίου 2019 – 20.30‘

ΕναλλακτικήΣκηνή, ΕθνικήςΛυρικήςΣκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, 176 74 Καλλιθέα

Το Europeana είναι μία διεθνής συμπαραγωγή που έχει τιμηθεί με την υποτροφία Ίψεν από τα ομώνυμα Nορβηγικά βραβεία, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, σε σύλληψη και σκηνοθεσία ΡαφίκαςΣαουίς και σε μουσική σύνθεση Σταύρου Γασπαράτου. Πρόκειται για μία ενήλικη παράσταση που αποκαλύπτει την ομορφιά και την τρυφερότητα της εφηβείας με τη συμμετοχή συνολικά 60 νέων από διαφορετικές κοινότητες και χώρες.Με συνεκτικό ιστό το θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν Ο Μικρός Έγιολφ, το Europeanaπεριγράφει τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων να εξερευνήσουν μία «αχαρτογράφητη Εδέμ». Είναι ένα  πρωτότυπο έργο αφιερωμένο στη νέα γενιά. 

Πρώτη παρουσίαση / Συμπαραγωγή με τα Ibsen Awards και τη Lineculture

Με την ευγενική συνεργασία της ΚΣΟΤ, ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, BoomsatsumaBristol, UK. της Νορβηγικής Πρεσβείας Ελλάδος, Ready2Cast 

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής : Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

https://www.nationalopera.gr/enalaktiki-skini

27/09/2019

ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 

27 Σεπτεμβρίου - 14.00’ – 20.30’

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47, Αθήνα 

Open Day – ημέρα γνωριμίας με το Ιταλικό Ινστιτούτο: ένα ταξίδι στην γλώσσα και τον πολιτισμό της Ιταλίας μέσα από σύντομα διαδραστικά μαθήματα ιταλικών. Στο πρόγραμμα: Μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού:  15.00-15.30  /  17.00-17.30  /  19.00 – 19.30 / 

Παραδοσιακοί χοροί από την Νότια Ιταλία με το συγκρότημα ENCARDIA:  16.00-16.30  /  18.00-18.30.  

Καθόλη τη διάρκεια του OpenDay, γευσιγνωσία ιταλικών παραδοσιακών προϊόντων, πληροφορίες για τα τμήματα γλώσσας, για τις πιστοποιήσεις CELI και Diploma, τις υπηρεσίες του Ινστιτούτου (Σπουδές στην Ιταλία, Μεταφραστική), συνάντηση με τους καθηγητές ιταλικών, εγγραφές στα τμήματα με εκπτώσεις, διαγωνισμός και κλήρωση δωρεάν τμημάτων στην Ιταλία, έκθεση ιταλικών βιβλίων, αναμνηστικά δώρα του Ινστιτούτου. 

Ελεύθερη είσοδος

Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

www.iicatene.esteri.it

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ENCARDIA

27 Σεπτεμβρίου - 20.30’

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47, Αθήνα 

Στο πλαίσιο του OpenDay – ημέρας γνωριμίας με το Ιταλικό Ινστιτούτο -  συναυλία με χορούς και τραγούδια από την Κάτω Ιταλία από το φημισμένο συγκρότημα ENCARDIA.  Oι Encardia εμπνέονται, δημιουργούν και παρουσιάζουν μουσικές και τραγούδια μέσα απο την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Έχουν συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους της Ελληνικής, αλλά και της Κατωιταλικής μουσικής σκηνής. Mοναδική η σχέση τους με το κοινό όταν βρίσκονται επί σκηνής.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΧΡΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΩΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Ελεύθερη είσοδος

Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

www.iicatene.esteri.it

28/09/2019

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ 2019

Πολλές γλώσσες – Μια γιορτή

28 Σεπτεμβρίου – 11 πμ - 6 μμ

Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 160, Αθήνα

Γιορτάστε μαζί μας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2019! 

Ταξιδέψτε με όχημα τη γλώσσα από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη και ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών!

Για 7η συνεχή χρονιά Μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα και Πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα - μέλη της EUNIC Αθήνας, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY), το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Σύλλογο των Αποφοίτων Διδασκαλίας Γλωσσών στην Ευρώπη, μεταμορφώνουν το Σεράφειο του δήμου Αθηναίων σε ένα πολυπολιτιστικό και πολυγλωσσικό φεστιβάλ τραγουδιού, συζητήσεων, χορού και αφήγησης με διαδραστικά παιχνίδια για όλη την οικογένεια. 

Φέτος, για πρώτη χρονιά μια ραδιοφωνική Βαβέλ θα εκπέμπει ζωντανά από το Σεράφειο, ένα μοναδικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ραδιοφώνου και ακρόασης Longueurd’οndes της Βρέστης. Στο πολύωρο ραδιοφωνικό πρόγραμμα θα ακουστούν συνεντεύξεις δρόμου, αναγνώσεις σε διάφορες γλώσσες, συζητήσεις με συγγραφείς και ειδικούς στο θέμα, κουίζ κ.ά. Από την ολοήμερη γιορτή, δεν θα λείπουν εκπλήξεις, δώρα, καθώς και μια  έκθεση του «Μικρού Πρίγκιπα».

Το πρόγραμμα, οι ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν καθώς και η λίστα δώρων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση : EUNIC Athens

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ