Κατερίνα Μουστάκα: Πόσες φορές συστήνει γυμναστική η γκουρού της φυσικοθεραπείας;

Δείτε τι μας συμβουλεύει...

Η γιατρός και δρ. χειροπρακτικής, Κατερίνα Μουστάκα, καταρρίπτει τους μύθους που ισχύουν για τα μυοσκελετικά προβλήματα και τα οποία μας αποτρέπουν από την αθλητική και όχι μόνο δραστηριότητα. 

Μας εξηγεί πόσες φορές πρέπει να αθλούμαστε μέσα στην εβδομάδα και γιατί ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει εντελώς την ζωή μας! 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Υποθέτω πως έχετε καταλάβει ότι είμαι πορωμένη με τη γυμναστική. Με ρωτάνε και πελάτες μου στο ιατρείο και συνοδοιπόροι στα social media πόσες φορές την εβδομάδα γυμνάζομαι. Η απάντηση είναι 6-7 φορές την εβδομάδα. Ανελλιπώς. Ακόμα και τα Μαύρα Χρόνια με τον Κο Π, που ήμανε κούτσαβλος, 2 ωρίτσες ποδηλατάκι την ημέρα τις έκανα - ήταν και το μόνο που με ανακούφιζε λίγο. Ξανά ρωτάνε «γιατί τόσο πολύ»; Και ξέρετε τι; Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Εκτός του φυσικού έχουμε και συναισθηματικό, νοητικό και ενεργειακό σώμα αντίστοιχα. Κι ενώ χρειάζεται να δώσουμε χώρο και χρόνο και στα τέσσερα για να είμαστε Υγιείς, Ευτυχείς και να Απολαμβάνουμε, εμείς οι κάτοικοι του Δυτικού κόσμου κατοικοεδρεύουμε μόνο στο νοητικό μας σώμα, έχουμε συνήθως ένα υποανάπτυκτο συναισθηματικό σώμα (εξ ου και οι «λειτουργικότατες» σχέσεις μας), αδιαφορούμε για το ενεργειακό μας μέχρι να χτυπήσει το καμπανάκι όταν πάθουμε καμία σοβαρή ασθένεια και όσο για το φυσικό μας σώμα, πιο του πεταματού δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε. Είμαστε φτιαγμένοι να κινούμαστε. Όλη μέρα! Κάθε μέρα! Ακόμα και ο Στρατηγός αναπτύχθηκε όταν περπατούσαμε 15-20χλμ τη μέρα προς εύρεση τροφής. Παρόλα αυτά είμαστε το μοναδικό δίποδο όν που περνάει περισσότερες ώρες στα οπίσθια του παρά στα πόδια του. Και εκτός από την ακινησία που σκοτώνει το μεταβολισμό, τη μέση μας και το μυαλό μας πιο σίγουρα κι από hit man σε υπερπαραγωγή του Hollywood, έχουμε το στρες πάνω από το κεφάλι, καταναλώνουμε τροφές αμφιβόλου ποιότητας, τρώμε άτσαλα, κοιμόμαστε ελάχιστα και χρησιμοποιούμε το σώμα μας ως το όχημα που μεταφέρει το κεφάλι μας στα απαραίτητα μήτινγκ. Κι εγώ δεν μπορώ να ζήσω έτσι. Χρειάζομαι κίνηση. Χρειάζομαι να βρίσκομαι στο τώρα, να γειώνομαι, να αδειάζω το κεφάλι μου, να ηρεμώ το συναίσθημα μου, να καταλαγιάζω την ενέργεια μου, να σταματάω τον εσωτερικό μου διάλογο, να νιώθω ζωντανή, απλώς να είμαι, χωρίς να κάνω. Και αυτό μου το δίνει μόνο η άσκηση. Είχαν ρωτήσει τον Πικάσσο γιατί σηκώνεται και ζωγραφίζει κάθε πρωί της κάθε μέρας. Είχε απαντήσει «Γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς». Είναι πολύ φίλος μου. Γιατί ούτε εγώ μπορώ να κάνω αλλιώς. Και είμαι ευγνώμων και ευτυχής ταυτόχρονα.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katerina Moustaka MD, DC (@drkaterinamoustaka) στις

Δείτε επίσης: Βίντεο: Η διάσημη χειροπρακτικός, Κατερίνα Μουστάκα μας δείχνει πως να σηκωθούμε σωστά από το κρεβάτι για να μην καταπονήσουμε την μέση μας

 

Η ίδια γράφει: '' Υποθέτω πως έχετε καταλάβει ότι είμαι πορωμένη με τη γυμναστική. Με ρωτάνε και πελάτες μου στο ιατρείο και συνοδοιπόροι στα social media πόσες φορές την εβδομάδα γυμνάζομαι.

Η απάντηση είναι 6-7 φορές την εβδομάδα. Ανελλιπώς. Ακόμα και τα Μαύρα Χρόνια με τον Κο Π, που ήμανε κούτσαβλος, 2 ωρίτσες ποδηλατάκι την ημέρα τις έκανα - ήταν και το μόνο που με ανακούφιζε λίγο.

Ξανά ρωτάνε «γιατί τόσο πολύ»; Και ξέρετε τι; Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση.

Εκτός του φυσικού έχουμε και συναισθηματικό, νοητικό και ενεργειακό σώμα αντίστοιχα.

Κι ενώ χρειάζεται να δώσουμε χώρο και χρόνο και στα τέσσερα για να είμαστε Υγιείς, Ευτυχείς και να Απολαμβάνουμε, εμείς οι κάτοικοι του Δυτικού κόσμου κατοικοεδρεύουμε μόνο στο νοητικό μας σώμα, έχουμε συνήθως ένα υποανάπτυκτο συναισθηματικό σώμα (εξ ου και οι «λειτουργικότατες» σχέσεις μας), αδιαφορούμε για το ενεργειακό μας μέχρι να χτυπήσει το καμπανάκι όταν πάθουμε καμία σοβαρή ασθένεια και όσο για το φυσικό μας σώμα, πιο του πεταματού δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε.

Είμαστε φτιαγμένοι να κινούμαστε. Όλη μέρα! Κάθε μέρα! Ακόμα και ο Στρατηγός αναπτύχθηκε όταν περπατούσαμε 15-20χλμ τη μέρα προς εύρεση τροφής. Παρόλα αυτά είμαστε το μοναδικό δίποδο όν που περνάει περισσότερες ώρες στα οπίσθια του παρά στα πόδια του.

Και εκτός από την ακινησία που σκοτώνει το μεταβολισμό, τη μέση μας και το μυαλό μας πιο σίγουρα κι από hit man σε υπερπαραγωγή του Hollywood, έχουμε το στρες πάνω από το κεφάλι, καταναλώνουμε τροφές αμφιβόλου ποιότητας, τρώμε άτσαλα, κοιμόμαστε ελάχιστα και χρησιμοποιούμε το σώμα μας ως το όχημα που μεταφέρει το κεφάλι μας στα απαραίτητα μήτινγκ.

Κι εγώ δεν μπορώ να ζήσω έτσι. Χρειάζομαι κίνηση. Χρειάζομαι να βρίσκομαι στο τώρα, να γειώνομαι, να αδειάζω το κεφάλι μου, να ηρεμώ το συναίσθημα μου, να καταλαγιάζω την ενέργεια μου, να σταματάω τον εσωτερικό μου διάλογο, να νιώθω ζωντανή, απλώς να είμαι, χωρίς να κάνω. Και αυτό μου το δίνει μόνο η άσκηση.

Είχαν ρωτήσει τον Πικάσσο γιατί σηκώνεται και ζωγραφίζει κάθε πρωί της κάθε μέρας.

Είχε απαντήσει «Γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς». Είναι πολύ φίλος μου. Γιατί ούτε εγώ μπορώ να κάνω αλλιώς. Και είμαι ευγνώμων και ευτυχής ταυτόχρονα''.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ