Οι 25ες Νύχτες πρεμιέρας ξεκινούν: 115 ταινίες μεγάλου μήκους, 63 μικρές – Κόπολα, Γαβράς, Λάνθιμος, αφιερώματα, ομιλίες

Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τα 25 χρόνια τους....

Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τα 25 χρόνια τους, αποτελώντας διαχρονικά το πιο αξιόπιστο κινηματογραφικό ραντεβού της πόλης. Όλα είναι έτοιμα, λοιπόν, για ένα καυτό δωδεκαήμερο (18-29/9) γεμάτο σινεμά, με μαραθώνιους προβολών στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Ιντεάλ, Odeon Όπερα 1 & 2, Άστορ, στο Μέγαρο Μουσικής και το Παλλάς.

Δείτε εδώ το ορολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ:

#1 Πάνω από εννιά χιλιάδες ώρες προβολών

 

Αν φανταστούμε τη ζωή στην Αθήνα χωρίς τις Νύχτες Πρεμιέρας, τότε μένει ένα τεράστιο ­κενό στη συλλογική μνήμη μιας πόλης που έμαθε να ξεκινά τη σεζόν βλέποντας ακομπλεξάριστα ­σινεμά όλων των τάσεων και να διασκεδάζει συζητώντας γι’ αυτό. Το φεστιβάλ πέτυχε την ιδανική ισορροπία ποπ απολαύσεων και σινεφίλ πειραματισμών, ανοίγοντας τις πόρτες των σκοτεινών αιθουσών σε όλους. Για τον γράφοντα, όπως και για πολλούς άλλους Αθηναίους, οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι μια σχέση διαρκείας, ένα ετήσιο ραντεβού που ευχόμαστε να κρατήσει για ακόμη 25 χρόνια – τουλάχιστον.

#2 Δυναμική έναρξη με Χρυσό Φοίνικα

 

Στο φετινό Φεστιβάλ ­Κανών ο Νοτιοκορεάτης  Μπονγκ Τζουν-Χο(«Ο Επισκέπτης», «Snowpiercer») έκανε την έκπληξη με τα «Παράσιτα» κι έγινε ο δεύτερος δια­δοχικός Ασιάτης που κρατά το πολυπόθητο βραβείο, αφήνοντας μεταξύ άλλων τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και τον Κουέντιν Ταραντίνο με άδεια χέρια. Ο Μπονγκ σκαρφίζεται ένα ανατρεπτικό θρίλερ με σπιρτόζικη σκηνοθεσία κι έντονο το αλληγορικό πολιτικό σχόλιο, στο οποίο μια φτωχή οικογένεια «εισβάλλει» στο σπίτι μιας πλούσιας για να έρθει αντιμέτωπη με ένα σωρό τρομακτικές όσο και αστείες εκπλήξεις. Σασπένς, ανατριχίλες και γέλιο τα συστατικά μιας ιδανικής φεστιβαλικής αρχής.

#3 Brexit, ανεργία και άλλες ιστορίες

 

Είναι φορές που ζηλεύω ειλικρινά τη μαχητικότητα του Κεν Λόουτς. Δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα («Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι», «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ») και με μια φιλμογραφία που δια­τρέχει 55 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, ο Λόουτς δεν έχει ­πάψει να αγωνίζεται ενάντια στην κοινωνική αδικία μέσω του σινεμά. Η κάμερά του έχει τη δύναμη να ανάγει σε λαϊκούς ήρωες απλούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας, όπως ο κεντρικός χαρακτήρας της νέας του ταινίας «Δυστυχώς Απουσιάζατε» («Sorry we Missed You»). Πρόκειται για έναν εργάτη, σύζυγο και πατέρα που προσπαθεί να αντεπεξέλθει υπό δύσκολες κοινωνικές συνθήκες και να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, πιάνοντας δουλειά ως μεταφορέας.

 

#4 Ο Γέρζι Σκολιμόφσκι έχει κάτι να σας πει

 

Ένας από τους ριζοσπάστες του πολωνικού σινεμά των ’60s, συνεργάτης σπουδαίων ομοτέχνων του όπως ο Αντρέι Βάιντα και ο Ρόμαν Πολάνσκι, θα βρεθεί στην Αθήνα για να παραλάβει ειδική τιμητική διάκριση από τις Νύχτες Πρεμιέρας. Ο ιδιοσυγκρασιακός, βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο («Αναχώρηση») δημιουργός μπορεί να καυχιέται ότι σκαρφίστηκε ένα αριστουργηματικό αντισυμβατικό λαβ στόρι («Deep End») κι εμφανίστηκε στους «Εκδικητές», ενώ πρόσφατα, σε ηλικία 77 ετών, υπέγραψε μια ντελιριακή περιπέτεια («11 Minutes»). Στην πολυδιάστατη φιλμογραφία του ιδιαίτερη θέση έχει το γεμάτο ανθρωπιά «Στο Φως του Φεγγαριού», με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Άιρονς, το οποίο θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας προς τιμήν του. Ο Σκολιμόφσκι, επηρεασμένος από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Πολωνία του 1981, εμπνεύστηκε την ιστορία ενός Πολωνού εργάτη, μετανάστη στο Λονδίνο, που μένει άπατρις εξαιτίας των αναταραχών στην πατρίδα του και καταφεύγει σε μια σειρά από φαινομενικά αθώα ψέματα για να επιβιώσει.

#5 Έλληνες μικρομηκάδες «στα όπλα»

«Electric Swan»

«Electric Swan»

Μια προσεκτική ματιά στις ταινίες που διεκδικούν τα βραβεία του Διαγωνιστικού Τμήματος μικρού μήκους θα σας πείσει για την ποιότητα του είδους στη χώρα μας. Φέτος το τμήμα είναι γεμάτο νέα ταλέντα, 47 για την ακρίβεια, ενώ ξεχωρίζει η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία του Βασίλη Κεκάτου «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς». Εκτός συναγωνισμού, κατευθείαν από το Φεστιβάλ Βενετίας, έρχεται το 40λεπτο «Electric Swan» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, ενώ από το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάνες έχουμε το «Olla», την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της ηθοποιού Αριάν Λαμπέντ.

 

#6 Ο Λουίς Μπουνιουέλ γίνεται animation

 

Ο σπουδαίος σουρεαλιστής σκηνοθέτης μπορεί σήμερα να αποθεώνεται από τους πάντες, στα ’30s ­όμως, στο ξεκίνημα της καριέρας του, τα πράγματα ήταν πολύ ζόρικα. Αυτό αποκαλύπτει η οπτικά γοητευτική ταινία του Σαλβαδόρ Σιμό «Buñuel in the Labyrinth of the Turtles», στην οποία ο Μπουνιουέλ έχει μόλις ολοκληρώσει το αριστούργημα «Η Χρυσή Εποχή», αλλά το τολμηρό του περιεχόμενο και οι αντιδράσεις της εκκλησίας τον έχουν αφήσει άφραγκο στο Παρίσι. Ένα αδιανόητο γύρισμα της τύχης, βέβαια, θα απελευθερώσει τον Ισπανό auteur, ο οποίος θα ξεκινήσει να κινηματογραφεί το ντοκιμαντέρ «Γη Χωρίς Ψωμί».

#7 Πόσο καλά ξέρετε το «nová vlna»;

«Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς»

«Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς»

Έτσι ονομάζεται στα τσέχικα το νέο κύμα, το ρηξικέλευθο κινηματογραφικό ρεύμα των ’60s που θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε στο αφιέρωμα «Το ξύπνημα της άνοιξης: Άγρια άνθη του τσέχικου νέου κύματος». Σας συστήνουμε να παρακολουθήσετε όσες περισσότερες μπορείτε από τις 12 ταινίες που έχουν επιλεγεί, καθώς πρόκειται για αριστουργήματα, όπως το «Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς» του προσφάτως εκλιπόντος και βραβευμένου με Όσκαρ Μίλος Φόρμαν. Επιπλέον θα έχετε τη σπάνια ευκαιρία να δείτε στο σινεμά ταινίες σκηνοθετών όπως ο Γιαν Νέμετς, ο οποίος εκπροσωπείται στο αφιέρωμα από τις ταινίες «Diamonds of the Night» και «Η Αναφορά για το Πάρτι και τους Καλεσμένους».

#8 Party like you’re 25

 

Νύχτες Πρεμιέρας δίχως χορό και ποτό μετά τις προβολές δεν νοούνται, πόσο μάλλον όταν το φεστιβάλ είναι επετειακό. Φέτος μας περιμένουν έξι ολονυχτίες σε αγαπημένα μπαρ του κέντρου που περιμένουν τις ξέφρενες χορευτικές φιγούρες μας. Ανοίξτε λοιπόν ατζέντα... «City Link» στην έναρξη (18/9), «Ρομάντσο» για τα γενέθλια του φεστιβάλ (20/9), «Boiler» για Μπρους Σπρίνγκστιν προσκύνημα διά χειρός του fan club No Surrender (21/9), πάρτι γαλλοφωνίας στο «Frau» (25/9), meet & greet με τους Έλληνες σκηνοθέτες στο ναό του σκέιτ «Latraac» (26/9) και «Six D.O.G.S.» για το φαντασμαγορικό φινάλε (28/9).

#9 Μικρή δόση Λάνθιμου

«Nimic»

«Nimic»

Μια έκπληξη περιμένει όσους βρεθούν στην προβολή του «Αποτεφρωτή» (Γιουράι Χερζ), στο πλαίσιο του αφιερώματος στο τσέχικο νέο κύμα, καθώς της ταινίας θα προηγηθεί η νέα μικρού μήκους «Nimic» του Γιώργου ΛάνθιμουΟ Έλληνας δημιουργός σκηνοθετεί τον Ματ Ντίλον στον ρόλο ενός επαγγελματία τσελίστα που ζει μια παράξενη εμπειρία στο μετρό, η οποία του αλλάζει τη ζωή. Συμπρωταγωνίστριά του είναι η Δάφνη Πατακιά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο «Αποτεφρωτής» είναι από τις ταινίες που ενέπνευσαν τον Λάνθιμο να γυρίσει την οσκαρική «Ευνοούμενη».

#10 Θα είστε οι «Ενήλικοι στο Δωμάτιο»;

 

Έχετε την ευκαιρία να κάνετε τη διαφορά και να σχολιάσετε κι εσείς το πολιτικό θρίλερ του Κώστα Γαβρά, έχοντας όμως δει την ταινία, μια και οι Νύχτες Πρεμιέρας την εξασφάλισαν για την τελετή λήξης της διοργάνωσης. Ο Γαβράς, που το μακρινό 2005 είχε σηκώσει την αυλαία του φεστιβάλ με το «Τσεκούρι», τώρα αναλαμβάνει το κλείσιμο με μια ταινία που είναι ήδη talk of the town, καθώς μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τα απομνημονεύματα του Γιάνη Βαρουφάκη από την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών.

 

#11 Φρέσκια μυρωδιά ναπάλμ

 

Η ταινία-ορόσημο του αμερικανικού σινεμά των ’70s, το πολεμικό έπος που γυρίστηκε μετά κόπων και βασάνων, φτάνοντας στα όριά του τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και το ατσάλινης υπομονής συνεργείο του, επιστρέφει ψηφιακά αποκατεστημένο και με νέο μοντάζ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την κυκλοφορία του αριστουργηματικού «Αποκάλυψη Τώρα!», ο Κόπολα μοντάρισε ξανά την ταινία, ώστε να συνδυάζει την πρωτότυπη και τη «Redux» βερσιόν, με το αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται στο τρίωρο «Final cut». Η «νέα» ταινία παρουσιάζεται σε πανελλήνια αποκλειστικότητα.

#12 Κέισι Άφλεκ ώρα μηδέν

 

Αφού απέσπασε το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» κι επιβίωσε των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση δύο συνεργάτιδών του, ο μικρός αδερφός του... Μπεν κάνει τη δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα, στην οποία και πρωταγωνιστεί. Δράμα επιβίωσης με στοιχεία sci-fi, το «Light of my Life» απεικονίζει έναν κόσμο στον οποίο μια πανδημία έχει εξαφανίσει όλο τον γυναίκειο πληθυσμό, εκτός από την κόρη του Κέισι Άφλεκ, ο οποίος καλείται να την προστατεύσει με κάθε κόστος.

#13 Μια μελισσοκόμος ενάντια στον κόσμο

 

Ντοκιμαντέρ που κυριάρχησε στο Σάντανς, αποσπώντας συνολικά τρία βραβεία, το «Honeyland» ανοίγει παράθυρο σε έναν αφανή κόσμο και μας συστήνει τους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες Ταμάρα Κοτέβσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοβ. Σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό της Βόρειας Μακεδονίας ζει μια τούρκικης καταγωγής μελισσοκόμος, η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά παραδοσιακές μεθόδους, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος όμως διαταράσσεται όταν δίπλα της μετακομίζουν περιστασιακοί «συνάδελφοι» με σύγχρονα μέσα, τα οποία απειλούν το φυσικό περιβάλλον. Τότε η μοναχική ηρωίδα θα δώσει μάχη να προστατεύσει τον εύθραυστο μα μείζονα για την ανθρώπινη ζωή μικρόκοσμό της.

#14 Νέοι τολμηροί δημιουργοί στο Διεθνές Διαγωνιστικό

«Άθλιοι»

«Άθλιοι»

Σκληρή προβλέπεται η μάχη για την κατάκτηση της Χρυσής Αθηνάς, καθώς στο Διαγωνιστικό συναντιούνται σκηνοθέτες με φρέσκες και πρωτότυπες ιδέες. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Λατζ Λι με τους ρεαλιστικά ωμούς «Άθλιους» σόκαρε το κοινό των Κανών, ενώ η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε το φεστιβαλικό «sleeper hit» της χρονιάς, που έχει σαρώσει τις διακρίσεις στο εξωτερικό, το ρομαντικό ντεμπούτο της Μπόρα Κιμ «House of Hummingbird», ενώ ο εξαιρετικός Χάιρο Μπουσταμάντε («Το Ηφαίστειο») επιστρέφει με το σκηνοθετικά ευρηματικό «Temblores». Σημειώστε ακόμη το «Nova Lituania» (Καρόλις Καουπίνις), στο οποίο μια δυστοπική εναλλακτική πραγματικότητα απεικονίζεται με υψηλή ασπρόμαυρη αισθητική.

#15 Κιθάρες ή synths;

«Music for Ordinary Life Machines»

«Music for Ordinary Life Machines»

Αμφότερα εκπροσωπούνται από δύο ντοκιμαντέρ που ρίχνουν φως στην ελληνική underground σκηνή. Πρώτα το βραβευμένο «Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης» (Ηλιάνα Δανέζη), το οποίο μας συστήνει την απίστευτη ιστορία του ομώνυμου ψυχεδελικού συγκροτήματος. Μόλις με ένα άλμπουμ τη δεκαετία του ’70, η μπάντα κέρδισε το... 2009 Γκράμι χάρη στον Jay-Z, ο οποίος χρησιμοποίησε sample τραγουδιού τους στο κομμάτι «Run this town». Από την άλλη, οι λάτρεις των σκοτεινών ρομαντικών ρυθμών, μη χάσετε το «Music for Ordinary Life Machines» (Νίκος Χαντζής), για να λικνιστείτε στους ήχους ντόπιου synth punk.

#16 After midnight thrills

«Come to Daddy»

«Come to Daddy»

Η μεταμεσονύκτια ζώνη ξεσαλώματος των Νυχτών Πρεμιέρας σερβίρει τρεις instant cult ταινίες. Ο Ελάιτζα Γουντ υποδύεται έναν χίπστερ που επανενώνεται με τον ιδιότροπο κι ελαφρώς διαταραγμένο πατέρα του στο «Come to Daddy», ενώ όσοι λατρεύουμε τα horror b-movies έχουμε ήδη σημειώσει το «Bliss» (Τζο Μπέγκος). Beats, μέταλ, τίγκα ’80s ατμόσφαιρα και αχαλίνωτο gorefest καταργούν τα όρια σε μια ταινία φτιαγμένη για μεταμεσονύκτια προβολή. Τέλος, από τη Γαλλία έρχεται το εκκεντρικό «All About Yves», με πρωταγωνιστή ένα... ψυγείο με υψηλή νοημοσύνη.

#17 Όλος ο Έντουαρντ Γιανγκ σε ένα φεστιβάλ

 

«Και Ένα... Και Δύο... Οικογενειακοί Ρυθμοί»

Αν απλώς παρακολουθείτε τις best of λίστες κριτικών με τις ταινίες των τελευταίων δεκαετιών, σίγουρα θα έχετε πέσει επανειλημμένα πάνω σε ταινίες του Ταϊβανέζου auteur. Από τους σπουδαιότερους Ασιάτες κινηματογραφιστές των ’90s, αναδείχτηκε σε μαεστρικό αφηγητή και δεξιοτέχνη της διαχείρισης του κινηματογραφικού χρόνου. Η πλήρης ρετροσπεκτίβα στο έργο του Γιανγκ περιλαμβάνει διαμάντια, όπως τα «Μια Λαμπρότερη Καλοκαιρινή Μέρα» και «Και Ένα... Και Δύο... Οικογενειακοί Ρυθμοί», τα οποία καταφέρνουν να απεικονίσουν έντονα συναισθήματα με ένα ποιητικό, χαμηλότονο ύφος. Με αφορμή το αφιέρωμα, θα βρεθεί στην Αθήνα η συνεργάτις και σύντροφός του Κάιλι Πενγκ.

#18 Από την jazz στο thrash ένα κούρδισμα δρόμος

«Miles Davis: Birth of the Cool»

«Miles Davis: Birth of the Cool»

Πώς φτιάχτηκαν οι ιδρωμένες νότες του Μάιλς Ντέιβις εξηγεί το «Miles Davis: Birth of the Cool» (Στάνλεϊ Νέλσον), το οποίο φέρνει στο προσκήνιο την τελειομανία του αμίμητου τρομπετίστα και τον δύσκολο χαρακτήρα του, την ώρα που το δημοφιλές τμήμα Μουσική & Φιλμ ετοιμάζεται να κατακλυστεί από μεταλάδες. Αιτία το γεμάτο κοφτερά ριφ ντοκιμαντέρ «Murder in the Front Row» (Άνταμ Ντάμπιν), στο οποίο μιλούν τα μέλη μυθικών thrash συγκροτημάτων όπως οι Metallica και οι Slayer.

#19 Ευρωπαϊκό σινεμά πρώτης γραμμής

«Portrait of a Lady on Fire»

«Portrait of a Lady on Fire»

Δύο auteurs με αιχμηρό βλέμμα και την ικανότητα να φτιάχνουν ξεχωριστά κινηματογραφικά ποιήματα διεκδικούν, δικαίως, την προσοχή μας. Ο Ναντάβ Λαπίντ κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο αναβιώνοντας το ριζοσπαστικό πνεύμα της νουβέλ βαγκ στο μεταμοντέρνο «Synonymes», με ήρωα έναν Εβραίο που αποκηρύσσει την καταγωγή του. Από την άλλη, η Σελίν Σια­μά απέσπασε βραβείο σεναρίου στις Κάνες για το λυρικό δράμα εποχής «Portrait of a Lady on Fire», στο οποίο καταδυόμαστε σε έναν παθιασμένο μα καταδικασμένο έρωτα ανάμεσα στη Νοεμί Μερλάν και την Αντέλ Ενέλ.

#20 Ευλογημένοι sci-fi έρωτες

 

Μία από τις εκπλήξεις του Φεστιβάλ Βερολίνου ακούει στο όνομα «Divino Amor» ­(Γκαμπριέλ Μασκάρο), ένα φουτουριστικό και ανά στιγμές παραληρηματικό φιλμ που θα μπορούσε να ανήκει στο δυστοπικό σύμπαν του «Black Mirror». Μέσα από ένα ιριδίζον στιλιζάρισμα, ο Μασκάρο μας ταξιδεύει στη Βραζιλία του 2027, όπου μια γυναίκα εκμεταλλεύεται τη θέση της στο δημόσιο ώστε να πείθει ζευγάρια να παραμείνουν παντρεμένα. Πίσω από αυτό όμως κρύβονται διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις για τα θεία, προσωπικά απωθημένα αλλά κι ένας απρόσμενος ερωτισμός που θα σας αφήσει άναυδους.

#21 Η ράπερ Awkwafina σε ερμηνεία – απόκαλυψη

 

Την είχαμε μάθει από τα ξεκαρδιστικά diss σε κάθε χιπ χοπ κλισέ και τα εθιστικά beats της, στο «Farewell» της Λούλου Γουανγκ όμως κλείνει στόματα με μια συναισθηματική ερμηνεία του πρώτου δραματικού ρόλου που αναλαμβάνει. Στην ταινία ενσαρκώνει μια Αμερικάνα κινέζικης καταγωγής η οποία έρχεται σε επαφή με τις ρίζες της εξαιτίας ενός παράδοξου συμβάντος. Πίσω στην Κίνα η γιαγιά της βρίσκεται χωρίς να το ξέρει στα τελευταία της, η οικογένεια όμως αρνείται να της το πει. Αντιθέτως όλοι οι συγγενείς ταξιδεύουν στην Ασία να την επισκεφθούν, με το χαρακτήρα της Awkwafina να προσπαθεί να βρει τρόπο να κρατήσει το μυστικό.

#22 Το τέλος της κομψότητας

 

Ο Ιβ Σεν Λοράν ήταν ο τελευταίος των σπουδαίων σχεδιαστών μόδας του 20ου αιώνα ο οποίος βάφτισε τον οίκο του με το όνομά του που έμελλε να ταυτιστεί με την υψηλή ραπτική. Το ντοκιμαντέρ «Celebration» του Ολιβιέ Μεϊρού με αφορμή την τελευταία κολεξιόν του Λοράν, ρίχνει φως τόσο στην περίπλοκη ψυχοσύνθεση του σχεδιαστή, όσο και στη σχέση του με τον άνθρωπο πίσω από τα φώτα, το σύντροφό του Πιερ Μπερζέ. Ο προστάτης της κληρονομιάς του Λοράν απαγόρευσε την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ μέχρι το θάνατό του, τώρα όμως ο Μεϊρού έχει το ελεύθερο να παρουσιάσει μια μέχρι πρότινος άγνωστη πτυχή ενός μυθικού προσώπου της μόδας.

#23 Όταν το γουέστερν συναντά τα slasher

 

Στο βραβευμένο στις Κάνες «Bacurau» όταν ο κύκλος της βίας ανοίξει κανείς δεν ξέρει πότε θα κλείσει ξανά. Για το σκηνοθέτη Κλέμπερ Μεντόνσα ­Φίλιο, έναν από τους πλέον ταλαντούχους Βραζιλιάνους δημιουργούς, αυτός ο κύκλος πυροδοτείται από μια σειρά ανεξήγητων και άγριων φαινομένων. Εκείνα αντικρίζει η ηρωίδα η οποία επιστρέφει στο χωριό της για να παρευρεθεί στην κηδεία της γιαγιάς της. Τα παράξενα περιστατικά όμως αυξάνονται και σύντομα θα βρεθεί να δίνει μάχη για τη ζωή της. Ο σεναριογράφος κα διαχρονικός συνεργάτης του Μεντόνσα-Φίλιο, Χουλιάνο Ντορνέλες, εδώ συνυπογράφει τη σκηνοθεσία και θα βρεθεί στην Αθήνα για την προβολή της ταινίας.

#24 Φινάλε σε μια αριστουργηματική τριλογία

 

Τα  «Νοσταλγώντας το Φως»(2010) και «Μαργαριταρένιο Κουμπί» (2015) του μαέστρου των ντοκιμαντέρ Πατρίσιο Γκουσμάν, έθεσαν τα θεμέλια μιας πρωτότυπης αναδρομής στην ιστορία της Χιλής, μέσα από μια ατόφια ποιητική και λυρική αφήγηση. Το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς με τίτλο «The Cordillera of Dreams» μας μεταφέρει στην Κορδιλιέρα, την οροσειρά των Άνδεων που αποτελεί σημείο αναφοράς της χώρας. Ο Γκουσμάν αντλεί έμπνευση από το επιβλητικό τοπίο και εξερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το χρόνο και τη φύση κλείνοντας εντυπωσιακά την τριλογία του.

#25 Οπερατικές καταστάσεις

 

Ο τενόρος που έζησε σαν ροκ σταρ, ο άνθρωπος χάρη στον οποίο η όπερα έγινε κομμάτι της ποπ κουλτούρας, ο μυθικός Λουτσιάνο Παβαρότι γίνεται το πρώτο πρόσωπο του ντοκιμαντέρ «Pavarotti». Μέσα από το βλέμμα του οσκαρικού σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ («Ένας Υπέροχος Άνθρωπος») διεισδύουμε στο μουσικό και προσωπικό κόσμο του τενόρου που στιγμάτισε τον πολιτισμό του 20ου αιώνα. Ιδανικός να μιλήσει για εκείνον ο κάτοχος του βραβείου «Λουτσιάνο Παβαρότι» και εξαιρετικός τενόρος Μάριος Φραγκούλης, ο οποίος θα βρεθεί στην προβολή της ταινίας.

Η COSMOTE TV στηρίζει για 5η συνεχή χρονιά, ως Μεγάλος Χορηγός, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ