Εξέταση αίματος προβλέπει με ακρίβεια μεγαλύτερη του 80% αν κάποιος θα πεθάνει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντές, από Ευρωπαϊκές χώρες, ηλικίας από 18 έως 109 ετών

Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος και το να γνωρίζει κάποιος πότε θα πεθάνει για πολλούς ακούγεται μακάβριο, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια τέτοια γνώση θα μπορούσε να αποτρέψει το "μοιραίο" , αν κάποιος λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να βελτιώσει την υγεία του και να αυξήσει το προσδόκιμο της ζωής του.

Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες μέσα από εξετάσεις αίματος που γίνονται σε άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια, να προβλεφθεί πότε θα πεθάνει κάποιος, ή για την ακρίβεια πόσο υγιής είναι άρα πόσο πόσο ευάλωτος θα μπορούσε να είναι σε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου θνησιμότητας.

Η τελευταία τέτοια  προσπάθεια έγινε με μια έρευνα Ολλανδών και Γερμανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Joris Deelen, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Ινστιτούτο Max Planck στη Βιολογία της Γήρανσης και τον P. Eline Slagboom, επικεφαλής της μοριακής επιδημιολογίας στο Leiden University Medical Center.

Οι επιστήμονες λένε ότι η έρευνα που έγινε σε μια ομάδα στην οποία συμμετείχαν πάνω από  44.000 υγιείς ασθενείς, δείχνει ότι μία εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια μεγαλύτερη του 80% αν ένας άνθρωπος πρόκειται να πεθάνει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντές, από Ευρωπαϊκές χώρες, ηλικίας από 18 έως 109 ετών. Οι εθελοντές έδιναν συχνά δείγματα αίματος και οι ερευνητές παρακολουθούσαν την υγεία τους για μέχρι και 16 χρόνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν μία ομάδα 226 μιοριακών παραγόντων , που βρίσκονται στο αίμα και τον έλεγχο για τα επίπεδα φλεγμονής ή γλυκόζης. Οι βιοδείκτες αυτοί, πλέον μπορούν να προβλέψουν τη θνησιμότητα, ανάλογα με την ηλικία.

Από τη συλλογή αυτών των δεικτών οι ερευνητές κράτησαν μόνο τους 14 . Οι δείκτες αυτοί εξεταζόμενοι σε συνδυασμό με την ηλικία και το φύλο του ατόμου, παρέχουν μια αρκετά καλή εικόνα του κινδύνου που υπάρχει για την υγεία κάθε ατόμου και, μπορούν να δείξουν αν το άτομο αυτό θα πεθάνει μέσα στα επόμενα 5 ή 10 χρόνια, αναφέρει το περιοδικό Time.

"Θέλαμε να εντοπίσουμε τους μη ορατούς κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία του κάθε ατόμου. Κινδύνους που οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν με μια απλή εξέταση αίματος", δήλωσε ο Eline Slagboom. "Είμαι ακόμα έκπληκτος με το γεγονός ότι σε μια ομάδα ανθρώπων μπορέσαμε να πάρουμε ένα δείγμα αίματος σε μία δεδομένη στιγμή της ζωής τους και από αυτό να εντοπίσουμε με ακρίβεια αν κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 5 ή 10 χρόνια", συνέχισε.

Οι δύο επικεφαλής της έρευνας , ο Deelen και ο Slagboom  λένει ότι η εξέταση δεν είναι ακόμα έτοιμη για να παραδοθεί στους γιατρούς στα νοσοκομεία , αλλά  έχουν τεθεί τα θεμέλια ώστε αυτό να γίνει στο μέλλον. Κάτι τέτοιο θα έδινε τη δυνατότητα σε γιατρούς που παρακολουθούν ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή ηλικιωμένους να βελτιώσουν τη θεραπεία τους και να αυξήσουν το προσδόκιμο της ζωής τους.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ