Floating tank: Tι είναι η «Μέθοδος Επίπλευσης» και που μας χρησιμεύει;

Το εφηύρε το 1950 ο John C. Lilly...

Χρειάστηκαν περίπου 7 δεκαετίες για να φθάσει το «Floating Tank» στη χώρα μας! Το εφηύρε το 1950 ο John C. Lilly και είναι γνωστό ως «Μέθοδος Επίπλευσης». Πρόκειται για μια απίστευτα ευεργετική εμπειρία με εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα που αξίζει να ζήσεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν διάβασα γι’ αυτή τη δεξαμενή σε μια διαφημιστική μπροσούρα για συστήματα καθαρισμού πισίνας. Έμοιαζε σαν «αυγό» με καπάκι. Ψάχνοντας στο google διάβασα ότι ο John C. Lilly εφηύρε το «Floating Tank» πριν από εφτά δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια της επίπλευσης στη δεξαμενή απομόνωσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενεργοποιούνται τα κύματα Θήτα στον εγκέφαλο. Τα κύματα αυτά είναι ενεργά στον ύπνο, στην υπνηλία, στο διαλογισμό. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει σε λειτουργία το υποσυνείδητο.

Όλα τα άρθρα συμφωνούσαν. Η μέθοδος επίπλευσης είναι ο ιδανικότερος τρόπος για βαθιά χαλάρωση και ανανέωση. Το μυαλό μπαίνει σε κατάσταση «διαλογισμού» και το σώμα αυτοθεραπεύεται καθώς επιπλέει στην ειδικά κατασκευασμένη δεξαμενή που περιέχει 25 πόντους νερού ελεγχόμενης θερμοκρασίας και μεγάλη ποσότητα θεραπευτικών αλάτων Epsom (άλατα θειικού μαγνησίου). Όταν το σώμα χαλαρώνει, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα ρέει στους κουρασμένους μυς και απομακρύνει τις τοξίνες προσφέροντας ανακούφιση από τα τραύματα, τις ασθένειες και το καθημερινό άγχος.

Η μηδενική βαρύτητα βοηθά στη χαλάρωση των μυών, κατά συνέπεια και στην ευκολότερη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, η μεγάλη περιεκτικότητα του θαλάμου σε μαγνήσιο επιτρέπει την πρόσληψη και απορρόφησή του από τον οργανισμό σε βαθμό υψηλότερο από τις υπόλοιπες γνωστές μεθόδους, συμβάλλοντας στην ταχύτατη αποβολή γαλακτικού οξέως από τους ιστούς του σώματος, καθώς και στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο είναι βασικό δομικό συστατικό των οστών.

True story

Όλα τα παραπάνω με έπεισαν ότι δεν πρέπει να χάσω άλλο χρόνο και φυσικά πήγα να το δοκιμάσω. Το νερό του floating tank είχε τη θερμοκρασία του δέρματος και η στάθμη του ήταν ορατά χαμηλή.

Μου έδωσαν ωτοασπίδες και ζήτησα να κλείσουν τελείως το καπάκι αλλά ν’ αφήσουν το γαλάζιο φως ανοιχτό. Είχα τη δυνατότητα να το κλείσω και αυτό αν ήθελα και να μείνω στο απόλυτο σκοτάδι αλλά δεν το τόλμησα. Χρειάστηκαν μερικά λεπτά να χαλαρώσω αλλά, χωρίς να το καταλάβω, έχασα την αίσθηση του χρόνου και του φυσικού προσανατολισμού. Κάποια τινάγματα στα πόδια, στα χέρια ή και σε ολόκληρο το σώμα με επανέφεραν για λίγο στην πραγματικότητα αλλά σύντομα μπήκα πάλι στην κατάσταση της απόλυτης χαλάρωσης.

Κοιμόμουν, ξυπνούσα, έβλεπα όνειρα… αλλά αν μου ζητήσετε να σας περιγράψω την αίσθηση που μου έμεινε, θα έλεγα ότι δεν καταλάβαινα που τελείωνε το σώμα μου και που άρχιζε το νερό.

Όλα είχαν γίνει ένα. Σήκωσα το χέρι μου για να πιέσω την ωτοασπίδα που ήταν λίγο χαλαρή και μου φάνηκε 100 κιλά! Όταν έφτασε η ώρα να βγω και ένιωσα να ανεβαίνει το καπάκι, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχα μείνει μέσα στο Floating Tank για μια ώρα! Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν μαγικές.

Tα πόδια μου «πετούσαν» στην προπόνηση, η σπονδυλική μου στήλη ήταν πλήρως αποσυμπιεσμένη και η στροφή του κεφαλιού, όπου έχω σοβαρό θέμα, ήταν εξαιρετικά βελτιωμένη. «Αχίλλειοι» τένοντες και πρώτο πάτημα με πόνο κατά το πρωινό ξύπνημα ήταν πια παρελθόν. Στο φυσιοθεραπευτήριο που πηγαίνω δεν πέρασε απαρατήρητη η βελτίωσή μου κι έγινε αμέσως αντιληπτή η αποσυμπίεση της ωμοραχιαίας ζώνης.

Η μέθοδος επίπλευσης σύμφωνα με το tsemperlidou έχει χαρακτηριστεί ως «θαύμα» από ανθρώπους που την έχουν χρησιμοποιήσει. Αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για χαλάρωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει αποδειχθεί ότι μία ώρα «επίπλευσης» ισοδυναμεί με 4-8 ώρες ύπνου.

Βαρβάρα Σολομωνίδου, Wellness Specialist, Personal Trainer, Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer του συστήματος “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”, Member Pilates Method Alliance (PMA), Member of European Lifestyle Medicine Organization (ELMO), DNAFit® Certified Trainer, General Manager & Owner της Εταιρείας AthensTrainers®

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ