Νέα ήττα για τον Τζόνσον: "Ναι" της Βουλής στο νόμο που μπλοκάρει το άτακτο Brexit - Ζητά εκλογές στις 15 Οκτώβρη (Βίντεο)

Κρίσιμη νύχτα για τη Μεγάλη Βρετανία - Δείτε Live την συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής

Τρίτη ήττα μέσα σε 24 ώρες υπέστη ο πρωθυπουργος του Ηνωμενου Βασίλειου Μπόρις Τζόνσον καθώς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων υπερψήφισαν την πρόταση νόμου που καθιστά αδύνατη την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. 

Ο νόμος για την αναβολή του Brexit εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 να ψηφίζουν κατά.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει. Νωρίτερα είχε υπάρξει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού και του 

αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν .Ο Τζόνσον αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της "ώρας του πρωθυπουργού¨", να απαντήσει σε ερωτήσεις του Κόρμπιν και τον κατηγόρησε ότι τρέχει φοβισμένος να κρυφτεί μπροστά στο ενδεχόμενο των εκλογών.

Αφού έχασε την ψηφοφορία για τα σχέδιά του για το Brexit ο Τζόνσον πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Κόρμπιν ότι παίζει τακτική καθυστερήσεων για το Brexit.

«Μόνον μια τρομαγμένη κότα βλέπω εδώ και βρίσκεται σ’ αυτό το έδρανο», είπε δείχνοντας τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τον ενθουσιασμό του αναφορικά με την προοπτική σύναψης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

Θα ήταν "άθλος" να επιτευχθεί νέα συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, δηλώνει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφιβάλλει κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως επιθυμεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, σίυμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Η ιδέα ότι μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να κατατεθεί μια πρόταση, να την διαπραγματευτούμε, να εγκριθεί από τη σύνοδο (κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου) και κατόπιν να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς βουλευτές συνιστά άθλο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε" σημείωσε αυτή η ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί ότι θα βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, καθώς δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα του 2016, όταν το 52% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης. Δηλώνει ταυτόχρονα ότι ελπίζει να πετύχει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ για να αποφύγει ένα άτακτο Brexit.

Σήμερα ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει "σημαντική πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες όμως δεν έχουν αναφέρει ότι υποβλήθηκε κάποια συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του Λονδίνου.

Οι συζητήσεις σκοντάφτουν στο θέμα του backstop για τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να καταργήσει, αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν κατ' επανάληψη αρνηθεί.

Τζόνσον: Εκλογές στις 15 Οκτώβρη - Αν παραμείνω πρωθυπουργός μετά την 15ή Οκτωβρίου, φεύγουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

Δείτε Live τη συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής

Αν παραμείνω πρωθυπουργός μετά την 15ή Οκτωβρίου, φεύγουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δηλώνει ο Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αν παραμένει πρωθυπουργός μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία την οποία πρότεινε για διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

"Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Ζητώντας εκλογές, ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Εγκρίθηκε τροπολογία για να ψηφίσει και πάλι η Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία Αποχώρησης της Τερέζα Μέι

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν απόψε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ