Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Μπόρις Τζόνσον: Ο Κόρμπιν είναι μια "τρομαγμένη κότα" - Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου - Live οι εξελίξεις

Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ζητάει ο Τζόνσον - Δεν θα πέσω στην παγίδα, λέει ο Κόρμπιν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε σήμερα τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν να συμφωνήσει στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου και χαρακτήρισε «νομοσχέδιο παράδοσης» στην Ευρωπαϊκή Ενωση το σχέδιο της αντιπολίτευσης για να προληφθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου και υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας, αυτό είναι το 'νομοσχέδιο παράδοσης' που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (Κόρμπιν)», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

«Καλώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσει, όταν λάβει τον λόγο, πως, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο παράδοσης, θα επιτρέψει στον λαό αυτής της χώρας να εκφράσει την άποψή του γι' αυτά που (ο Κόρμπιν) προτείνει να παραδοθούν στο όνομά του, με διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου».

Νωρίτερα σήμερα ωστόσο ο Κόρμπιν είπε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν θα πέσει «στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον» και δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι να πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος δηλώνει πως θέλει νέες εκλογές, είχε σειρά συναντήσεων με αντιπολιτευόμενα κόμματα σε μια προσπάθεια να ματαιώσει αυτό που πολλά εξ αυτών θεωρούν επιδίωξη του πρωθυπουργού Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

«Ο Τζέρεμι έκανε σαφές πως το Εργατικό κόμμα θέλει γενικές εκλογές και σύντομα, όμως δεν θα πέσουμε στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον», ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση που εξέδωσε.

«Είπε πως το Εργατικό κόμμα δεν θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών μέχρι να πειστούμε πως η απειλή της μη συμφωνίας έχει εκλείψει», σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τζόνσον: Ο Κόρμπιν είναι  "τρομαγμένη κότα"

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον  επιτέθηκε  επανειλημμένα στον ηγέτη του εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν σε συνέχεια της σκληρής κόντρας ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άντρες με φόντο το Brexit και την διεξαγωγή εκλογών. 

Ο Τζόνσον αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της "ώρας του πρωθυπουργού¨", να απαντήσει σε ερωτήσεις του Κόρμπιν και τον κατηγόρησε ότι τρέχει φοβισμένος να κρυφτεί μπροστά στο ενδεχόμενο των εκλογών.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Τζόνσον αντιμετώπισε το κοινοβούλιο μετά τη χθεσινή ταπεινωτική του ήττα και προσπάθησε να "μαζέψει" τους Τόρηδες.

«Ο Κόρμπιν φοβάται... Πιστεύει ότι οι φίλοι του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Τζόνσον, σύμφωνα με την Metro

Αφού έχασε την ψηφοφορία για τα σχέδιά του για το Brexit ο Τζόνσον πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Κόρμπιν ότι παίζει τακτική καθυστερήσεων για το Brexit.

«Μόνον μια τρομαγμένη κότα βλέπω εδώ και βρίσκεται σ’ αυτό το έδρανο», είπε δείχνοντας τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τον ενθουσιασμό του αναφορικά με την προοπτική σύναψης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

 

 

Ο Τζόνσον φάνηκε μάλιστα να φωνάζει προς το μέρος του Κόρμπιν αποκαλώντας τον «δειλό» («great big girl’s blouse» στα αγγλικά) για την απόφασή του να στηρίξει το αίτημα για πρόωρες εκλογές μόνον εφόσον θα έχει περάσει το νομοσχέδιο που θα βάζει φρένο σε άτακτο Brexit, ενώ χαρακτήρισε «σκατά» την οικονομική του πολιτική.

Οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν από τις 17 Οκτωβρίου

Αν θεωρηθεί αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, αφού υπέστη ταπεινωτική ήττα στο κοινοβούλιο χθες, από βουλευτές όλων των κομμάτων που επιδιώκουν να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει ως απόπειρα "παράδοσης" στην ΕΕ.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει αργότερα απόψε την πρόταση για πρόωρες εκλογές και στην ιδανική περίπτωση θα ήθελε να εγκριθεί η πρόταση για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία προτού να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ΜακΝτόνελ τόνισε επίσης ότι "δεν θα εξαπατηθούμε από τον Τζόνσον, γι' αυτό αναζητούμε κάθε πιθανό τρόπο ώστε, αφού εξασφαλίσουμε (την ψήφιση) του νόμου, να μην μπορεί να αποφύγει να τον τηρήσει και να τον εφαρμόσει".

"Μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον δεν έχει κάνει τίποτα τις τελευταίες εβδομάδες που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα τηρήσει τον νόμο", πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν είπε κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου αυτού στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι "ο στόχος του (νομοσχεδίου) είναι πολύ απλός: να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία".

Δείτε Live τη συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής

 

Κομισιόν: Το backstop είναι η «μόνη λύση» για την διασφάλιση της ειρήνης στην Βόρεια Ιρλανδία 

Το backstop είναι η «μόνη λύση» για την διασφάλιση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία και της ενιαίας αγοράς, επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το backstop προβλέπει ως ύστατη λύση την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με το Δουβλίνο με θέμα την οργάνωση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά η εφαρμογή τέτοιων ελέγχων θα προκαλέσει αναπόφευκτα «δυσλειτουργίες», δηλώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Μία ευρωπαϊκή πηγή επέμεινε ότι η ρήτρα του backstop είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες μετά το Brexit.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 


2nd family summit

 

2nd family summit